Абдеслам мълчи за нападенията в Брюксел

Бакрауи е бил в контратерористичен списък на САЩ за наблюдение
26 мар 2016 07:58, Анисия Иванова
32
Абдеслам мълчи за нападенията в Брюксел
Снимка: БТА

Арестуваният заподозрян за атентатите в Париж Салах Абдеслам е отказал да говори за нападенията във вторник в Брюксел. Той вече е заявил миналата събота, че ще се възползва от правото си да мълчи. Това заяви вчера белгийската федерална прокуратура, цитирана от Ройтерс.

В прессъобщение, разкриващо подробности около проведените от нея разпити на Абдеслам, тя посочи, че за пръв път е имала възможност да разговаря с него миналата събота сутринта, защото той е бил ранен след арестуването си в следобедните часове на 18 март, петък.

Разследващите първо го разпитали за ключови моменти от следствието по отношение на парижките атентати, при които загинаха 130 души.

Абдеслам, чийто брат се самовзриви в Париж, е бил във френската столица в нощта на нападенията от 13 ноември и е първият заподозрян активен участник, заловен жив.

Абдеслам се е явявал два пъти пред магистрат миналата събота, като изслушванията са продължили общо няколко часа. При второто изслушване той е заявил, че иска да се възползва от правото си да мълчи.

Бил е разпитан и веднага след атентатите в Брюксел във вторник, но е отказал да говори. Някои критици заявиха, че белгийските власти е трябвало да принудят Абдеслам да ги предупреди за нападенията, отбелязва Ройтерс.
ДПА посочва, че той трябва да се яви в съда отново на 7 април.

Три дни преди атаките в Брюксел полицаите са показали снимки на атентаторите самоубийци на Абдеслам и не са се усъмнили в твърденията му, че не ги познава, съобщиха вчера френският вестник "Монд" и телевизия БФМ, цитирани от Ройтерс.

Материалът на "Монд" се основава на откъси от двучасовия разпит на Абдеслам на 19 март, единствения проведен между деня на арестуването му и атентатите три дни по-късно.

Новинарският канал БФМ също цитира от откъсите от разпита на Абдеслам, който е бил проведен в щабквартирата на белгийската федерална полиция в Брюксел. Ройтерс не разполага с откъсите затова отбелязва, че не може да потвърди съобщенията на нито една от двете медии чрез независим източник. Белгийската полиция и адвокатът на Абдеслам засега не са открити за коментар.

Брахим Бакрауи, единият от атентаторите самоубийци от Брюксел, е фигурирал в контратерористичен списък на САЩ за наблюдение преди нападенията през ноември в Париж, а брат му Халид бил включен в него малко след това. Това заявиха запознати източници, цитирани от Ройтерс, пише БТА.

По-рано Ройтерс съобщи, че двамата братя са били известни на американските власти още преди ареста от 18 март на Салах Абдеслам, за когото прокурорите смятат, че е имал ключова роля в парижките атентати.

Белгийското държавно обвинение идентифицира Брахим Бакрауи като единия от двамата атентатори самоубийци, атакували летище "Завентем" във вторник, а за Халид Бакрауи заяви, че е извършил самоубийствения атентат на метростанция "Малбек", недалеч от сградите на Европейския съюз, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
dip BG преди 8 години
Я му сложете един хипер мощен електрически вибратор с жици у задния двор и гледайте само как никога няма да се спре за да мълчи :)
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пратете му един милиционер и ще си признае че и Под игото е написал
22
0
 
0
 
! Отговори
bobi преди 8 години
покажете снимката на Главния комисар на БРЮКСЕЛ или има нещо неудобно ,да не би да е гей!ха ха изненада
21
0
 
6
 
! Отговори
Д преди 8 години
Хората казват:--СТАРО ВИНО..--СТАРА ПУШКА ..-- И СТАР ПРИЯТЕЛ....ВИНАГИ СА НАЙ-ДОБРИ...!!!СЪЩОТО Е И СЪС "СТАРИТЕ МЕТОДИ".... НА РАЗПИТ!!!...И В ГУАНТАНАМО Е ТАКА-------ТРАДИЦИЯ ОТ ВЕКОВЕ ,БАКЕ.....ХА,ХА,ХААААААААААА
20
0
 
4
 
! Отговори
G преди 8 години
Ако не говори, значи методите са грешни. Оня папа докато мие краката, да му остане и малко време за да сподели някоя книжка от тъмните векове и методите на инквизицията с братята католици от Белгия. Да видим дали средновековните методи ще се окажат по-надеждни.
19
0
 
1
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
ТИЯ , КОИТО НЕ СЕ "САМОВЗРИВЯВАТ"------НЕ СЕ И "САМООБЕСВАТ".....ха,ха,хаааааааа!
18
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
СЛЕД 2--3 ДЕНА ЩЕ Е САМООБЕСЕН ТАКА 4Е НЕМА ДА СЕ СТИГНЕ ДО СЬД---ТОЙ 4АКА СИГНАЛ
17
0
 
5
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
Открили некаква мумия в Египет.Маса професори се пробвали да установат от кога и на кого е тя.Почнали да викат накрая и от Спец-службите.Никой --ни ЦРУ, ни отМИ-6, ни от ЧК , успели да установят на кой е мумията.Накрая извикали нашите от ДС.Дошли неколко Кирета с пагони ,разбутали тълпата от журналисти и влезли в пирамидата .Не излизали цели 3-седмици ...накрая мръсни брадясали и уморени излезли!--Кой е ?--питали ги журналистите .--А,..нема проблеми ,бе ...Призна си човека ---РАМЗЕС 5-ти..
16
1
 
4
 
! Отговори
Евро*ейски разпит преди 8 години
Айде бе човек , кажи каквото знаеш ...моля те ...виж вече си арестуван, кажи си каквото знаеш моля те !
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво като им кажекаже.Да не би да се размърдат нещо.Пак ще чакат тер. акт.После ще повикаме малко: " аз съм Белгия" и толкова.Толкова го разпитват, че на човека му се доспало от скека
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами да го осъждат вече за тия атентати - на 230 пъти по 25 години,както в САЩ .Ама не.Тия сега ще го пуснат
13
1
 
5
 
! Отговори
Даниел преди 8 години
Срещу 10 000 евро ще дойда да го измъчвам и всичко ще каже....
12
0
 
17
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Мълчал! Зависи как го питат! Ако го разпитват разни меки китки с толерантни методи естествено че ще мълчи. Сигурно и кафенце му поднасят.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТАКА ЛИ СЕ РАЗПИТВА ТЕРОРИСТ БЕ ТРИПОЛОВИТЕ? СЛЕД НЯКОЙ ДЕН КАТО ВИ ГРЪМНАТ ПАК ТОГАВА ЩЕ СЕ НАУЧИТЕ КАК СЕ РАЗПИТВА! А СЕГА В КЛИИКАТА МУ ПРИНЕСЕТЕ ТЕЛЕВИЗОРЧЕ ХЛАДИЛНИЧЕ БИРИЧКА И ЕДНО МОМЕ ДА ГО ГАЛИ ПО ***! ДА ВИ *** У ТРИПОЛОВИТЕ СЕГМЕНТИ!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки потенциален атентатор,става след време истински бомбаджия.При такива случаи "командироване" до родина му или на родителите му извън Европа.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се привика веднага папата и да му целува краката на Абдеслам,така ще омекне и ще си каже всичко....!!!
8
0
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До Шаран БГТези умни хора, са по-умни отколкото ги мислиш! С подобни прозрения подгряват матряла за президентските избори! Фантома, като ти каже добър ден, не е лошо да се огледаш къде стои Слънцето!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, ми кво да каже човека? Българи юнаци.
6
0
 
9
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
Умни хора казват- това са "друг биологичин вид" създания ! Политиците " не вдяват" и не искат да правят това, което иска живота и логиката !Те вършат каквото им казва Големия брат! А как иначе ще се настрои цяла Европа против ислямския свят, как иначе ще имат основание политиците ни, да засилват войска тук и там, за да измират млади хора за чужди интереси? И Кристалина --гадно: " Младите хора искат да унищожат Европа" !?Гордостта и алчността ще унищожат този свят !!
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горкичкия.. сигурно го завиват през нощта, да не му е студено, и му почистват обувките сутрин.. все пак не искаме да му нарушаваме човешките права, нали?