Папа Франциск: Терористите "оскверняват Божието име"

Кръстният път се проведе три дни след атентатите в Брюксел
Обновена: 26 мар 2016 09:07 | 26 мар 2016 08:50, Анисия Иванова
43
Папа Франциск: Терористите "оскверняват Божието име"
Снимка: БТА

Папа Франциск осъди тероризма, безразличието към страданията на мигрантите, корупцията и алчността по време на процесията "Кръстен път" (Via crucis), една от най-емоционално наситените церемонии в католическия календар, предаде ДПА.

Провежданият от векове Кръстен път е възстановка на 14-те спирки, които католиците вярват, че Исус е направил на Разпети петък, докато го водели към разпъването му. В Рим традиционо той се провежда в Колизеума и околността.

"О, Кръсте Христов, днес те виждаме във вид на фундаментализъм и терористични актове, извършени от последователи на някои религии, които оскверняват Божието име и които използват святото име, за да оправдават безпрецедентното си насилие", каза Франциск.

Кръстният път се проведе три дни след терористичните атентати в Брюксел, както и на фона на опасения от още ислямистки удари в Европа и затова бе съпътстван от строги мерки за сигурност. Италианската полиция разположи кучета, метални детектори, отряди за борба с тероризма и други специализирани сили.

Десетките хиляди вярващи, които присъстваха, бяха помолени да дойдат няколко часа по-рано заради проверките по сигурността. Дошлите "бяха повече от очакванато", а проверките на хората минаха "гладко и рутинно", посочи в изявление италианската полиция.

Като спомена римския управител, който оставил на множеството да се произнесе за осъждането на смърт на Исус, папата разкритикува "многото пилатовци, които си измиват ръцете", докато мъжете, жените и децата мигранти "бягат от война и насилие".

Той заяви, че Средиземно и Егейско море - където 531 души са се удавили от януари в опит да достигнат Европа, "са се превърнали в ненаситни гробища, отражение на нашата безразлична и анестезирана съвест".

Франциск заклейми и "крадците и корумпираните сужители", хора, които трупат богатство, като оставят бедните "да умират от глад на прага на вратите си", и припомни за преследваните християни, които са "убивани, изгаряни живи, прерязвани са им гърлата и са обезглавявани от варварски остриета на фона на страхливо мълчание".

Папата говори в края на литийното шествие, след като кръстът бе носен във и около Колизеума от кардинал, монаси от Ерусалим и католици от няколко страни, включително Китай, САЩ, Централноафриканската република и Сирия.

Няколко часа преди среднощния ритуал Франциск оглави Литургията за Страстите Христови в базиликата "Свети Петър", като почете последния период от живота на Исус, заедно с кардинали, архиепископи и други висши прелати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
аз Човекът преди 8 години
всъщност папата осквернява името Господне, защото унижава цялата католическа църква с тези свои нововъведения - не мога да приема факта, че изми краката и ги целуна на тези същества! просто не мога! това е срам и позор, ако бях католик, щях да напусна тази еретическа църква! Християнството освен смирение проповядва и морал и достоинство! Христот не е мил кракат ана езичниците нито на садукеите! Срам!
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ХА-ХА-ХА !Не, той не е промит мозък, той е там да промива нашите мозъци. Ако мине. *** ние сме лош мат'рял и ни се варим, ни се печем.
31
1
 
0
 
! Отговори
dip BG преди 8 години
Господ е силата у всяко едно живо същество, един и е навсякъде и не пречи на никой, ама църквите , джамиите и боговете им - трепат маса народ
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След всичките медийни пиари и хвалби които се изляха по негов адрес, а той бил най-обикновен мияч на крака....Опазил ни Бог от такива фалшиви люде!
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте, Папата не е европеец и го боли фара за Европа. Не сме католици и не ни занимавайте с глупости. Яли сме го мохамедовия до втръсване, сега да го яде който ще, ние не.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На кой Господ оскверяват името, не разбрахна Аллах, на Исус, на Кришна, на Йехова, на Буда, на Перун, на Тангра, на Амон Ра или на Шива?то Господи с лопата да ги ринеш
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Папа Франциск: Терористите "оскверняват Божието име"Тоя дори не знае божието име, че да твърди, че някой го осквернява.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не зная от къде ви е статията и защо не пишете, че папата изми краката на бежанец в ритуалите си в четвърък, когато мие краката на кардиналите си и призова да идват повече бежанци....а всички знаем кои идват, като бежанци.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Папа Франциск: Терористите "оскверняват Божието име"---------------------------На кой Господ по-точно името оскверняват?на твоя или на техния?Щото техния Аллах е казал да се тепат неверниците и хич не му дреме твоя кво казалЯ вземете се уточнете накрая с тия Господи, кой кво казал и кой по-голям го вади
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом е за пари и реклама, не само краката ами и между краката ще ги целуваза това шоу банка Ватикана гушна няколко милиончета от телевизионни права, които влизат в джобчето на Папата
23
0
 
8
 
! Отговори
Тюлена Бобо преди 8 години
Затова ли им целуваше краката?
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Папата щом толкова е загрижен за страданията на мигрантите, да не им мие краката, а да ги пусне в папския дворец, да им подари папамобила и папското злато, а той да се изнесе на палаткаТогава ще му повярвам, че е загриженА сега звучи смешно, папата тъне в разкош и злато, а бил загрижен за бедните
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Папата е лицемерУж се грижел за бедните и онеправданите, а живее в дворец, ходи с папамобил за милиони, има папска банка с милиарди, охрана, прислуга, шофьори, харчи милиони на ден да си прави реклама как умил краката на някой сиА тези пари милиони можеше да ги даде да нахрани бедните, както Исус е правилИсус е ходил на магаре и имал само една ризаа папата има дворци от злато и нищо не дава
20
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 8 години
Който в каквото вярва това осквернява, а Бог остава неопетнен.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДжонПрочети Obama and the PopeBy Gary H. Kah и ще научиш и други работи. Не че не знаеш много от тях.
18
1
 
5
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Ето, стоя пред вратата и хлопам: ако някой чуе гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене.На оногова, който побеждава, ще дам да седне с Мене на Моя престол, както и Аз победих и седнах с Отца Си на Неговия престол.Който има ухо, нека чуе, що Духът говори на църквите."
17
1
 
5
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Така, понеже си хладък, и нито горещ, нито студен, ще те изблювам из устата Си.Защото казваш: богат съм, разбогатях и от нищо не се нуждая, а не знаеш, че ти си злочест и клет, сиромах, сляп и гол, -съветвам те да си купиш от Мене злато, през огън пречистено, за да се обогатиш; и бяло облекло, за да се облечеш, и да се не виждат срамотите на твоята голота, и с очна мас намажи очите си, за да виждаш.Които Аз обичам, тях изобличавам и наказвам. И тъй, бъди ревностен и се покай.
16
1
 
4
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Да правиш компромиси със Словото Божие в името на толерантността, единението и т.н. предлози означава да си хладък, нито студен, нито горещ. Нека видим Господа Иисуса Христа какво казва за такава църква. Откровение 3:14-22 "И на ангела на лаодикийската църква напиши: тъй казва Амин, верният и истински свидетел, началото на Божието създание: зная твоите дела: ти не си ни студен, ни горещ; о, дано да беше студен или горещ!
15
0
 
10
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Защото папата се стреми към създаването на световна религия сбор от всички религии начело на която да застане антихриста който да се определи за бог. Това е така нареченото икуменичество. Затова и папата върши езически ритуали с африкански диваци, прегръща се с православни патриарси, приема ислямисти да "братя" и т.н. това е свързано с религията в "новия световен ред" на дявола. А фундаментализма за който говори какво е? Отказ от правене на компромиси с написаното в Словото Божие!
14
0
 
11
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Папата опорочава и изопачава истината. Нека разгледаме думите и делата му. Първо мие и целува краката на диваците. В Светите Писания Господа Иисуса Христа омива краката на учениците за да покаже как трябва да се държат един с друг, по-големия да се грижи за по-малкия. Това не е предназначено за други хора а само за християнско събрание и то не включва целуване на крака. После, какво общо има Кръста Христов с исляма? Нищо! Тогава защо папата казва, че го вижда като "фундаментализъм"?