След Брюксел – терорът като част от ежедневието

Атаките едва ли ще спрат
26 мар 2016 22:10,
28
След Брюксел – терорът като част от ежедневието
Снимка: БТА

По улиците на Брюксел имаше напрегнато очакване на предстоящ терористичен удар. Но когато атаката на “Ислямска държава” се превърна в реалност, шокът беше разтърсващ, пише сп. “Икономист”.

Над 30 жертви и повече от 200 ранени е черната равносметка от самоубийствените атентати на летището и в метрото в белгийската столица.

В дните след нападението Европа отново влезе в до болка познатия цикъл след подобен терор по улиците – отчаяние от загубата на невинни човешки животи, гняв срещу тези, които убиват в името на джихада, поставяне под съмнение на ефективността на антитерористичните служби, извънредни емисии новини, последвани от връщане към нормалния ритъм.

След атаките обаче са ясни две неща. Първо, че въпреки опитите да бъде ограничено влиянието на “Ислямска държава”, екстремистката групировка продължава да разполага с нужните ресурси, за да извършва кървави атаки на европейска територия. И второ – жителите на големите градове в Европа и Съединените щати трябва да свикнат с мисълта, че дълго време ще са във вихъра на войната с терора и всички те ще бъдат мишени.

Непоколебимостта на “Ислямска държава” е особено притеснителна. Активистите на групировката, какъвто беше и преследваният 4 месеца атентатор от Париж Салах Абдеслам, се радват на широка подкрепа в самата Европа и биват закриляни от свои приятели, съседи, съмишленици под носа на службите. Джихадистите трупат все по-голяма експертиза в правенето на бомби от подръчни материали като боя за коса и лакочистител, а комуникационните им канали продължават да са загадка за европейските сили за сигурност.

Изглежда заплахата няма да изчезне скоро. Хиляди европейски граждани напускат домовете си, за да станат част от самопровъзгласения халифат в Сирия и Ирак, където получават военно обучение. Либия се превърна в оазис за терористите, които непрестанно се опитват да демонстрират мощ чрез показни масови убийства на невинни хора. На този фон вероятността за още атаки в други европейски градове е много голяма, близо до 100-те процента, пише “Икономист”.

Как би трябвало да реагират властите? Добро начало би било да се осъзнае, че терористите искат да провокират крайни реакции. Един от най-големите им триумфи е да видят как Доналд Тръмп се заканва да прогони мюсюлманите от Съединените щати. Или да чуят изявления на европейски лидери, че ще приемат бежанци от Сирия, само ако са християни. Или да предизвикат Марин Льо Пен да сравни молещите се мюсюлмани с нацистките окупатори.

Подобни действия от влиятелни обществени фигури дават тласък за последната крачка в превръщането на противниците на “Ислямска държава” в техни симпатизанти, на радикалите в камикадзета.

Друг приоритет би трябвало да бъде убеждаването на обществото, че правителствата правят всичко по силите си, за да гарантират сигурността на хората. Страхът от тероризма е не просто проява на статистически необоснована паника. Страхът от тероризма е свързан с изграждането на представа за група хора, които успяват да се справят с цяла държава и да сеят смърт и разрушения.

Но широките правомощия за силовите структури и извънредното положение в продължение на месеци могат да имат обратен ефект. Трябва да се търси баланс.

Разбира се, най-добрата защита би била постигането на мир в Близкия изток. Но това определено е далечна мечта. Международната коалиция бележи прогрес във войната с “Ислямска държава”, но са нужни по-радикални действия, в това число и атака по земя на сирийска територия, за да бъдат терористите наистина притиснати до стената.

Обратно - на Запад най-належащата мярка е спешно модернизиране на IT-системите в службите за сигурност. Задължително е подобряването на комуникацията между националните агенции за борба с тероризма. Трябват агенти с арабски език, които да пробиват в мрежата на “Ислямска държава” и да донасят вътрешна информация. Икономическата и културна изолация на гета като Моленбек трябва да спре. С други думи пътят е много, много дълъг.

Факт е, че трябва да се действа. Нещо трябва да се промени в борбата с джихадистите. Дотогава добре дошли в ежедневието, неизменна част от което е тероризмът!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: БрюкселатакиИД
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо няма тероризъм в Унгария , Чехия , Словакия и Полша . Казаха , че не приемат нито един бежанец ли мигрант ли и каквото там си искаш да го кръстиш . Браво на Виктор Орбан , това е съвременен политик , а Меркел да си тръгва .
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
единствения отговор на убити мирни хора е убити агресори в същото количество,или по-голямо.Няма по адекватен и логичен отговор,защото кои ще свършат по-бързо мирните жители или агресорите.Сегашното залавяне и осъждане на 2-3 човека за убийството на 50-100 си е изцяло в интерес и в целите на тероризма
11
1
 
3
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
СВИКВАЙТЕ С ТЕРОРА ТОВА ЩЕ Е ВАШЕТО ЕЖЕДНЕВИЕ----ТОВА ВИ Е И БЬДЕЩЕТО СЬГЛАСНИ ИЛИ НЕ ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА ----ЛИКВИДАЦИЯ НА ПРАВАТА НА 4ОВЕКА И ДИКТАТУРА НА ТЕРОРА ТЕРОРИСТИТЕ- ОТ НС ВЕ4Е СИ ПОКАЗВАТ РОГАТА ПРОКАРВАЙКИ АНТИНАРОДНИ ЗАКОНИ А НАРОДА СПИ
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През 1989 у нас имаше възродителен процес. Имаше напрежение. Турците имаха готовност за възстание. Всички от организацията им имаха потенциални цели за ликвидиране. Баща ми, лека му пръст, тогава беше кметски наместник. Виждал списъците с целите. Знаеше кой е трябвало да го убие.В Белгия и др. европейски държави има арабаски гета. Там рядко се чува реч на официалния за страната език. Много хора са въвлечени в организацията на атаки срещу местните. Арабите се готвят за възстание. Толерантността в такива случаи е вредна.
9
0
 
6
 
! Отговори
Дебора преди 8 години
Най-лошо е когато се свиква с лошото ! Как може да се очаква добро ако не се прави добро ? Ако мюсюлманин получи вече две каденции на президинт в демократична Америка, защо да не се демократизира и мюсюлманския сват ? Ако мозъка на европейските лидери се топи като белгийски шоколад от глобалното затопляне, защо арабската "демокрация" дя не се настани в Европа ?Преди 25 г. след разпадането на СССР, запада доволно се впусна в безгрижен и сит живот. От преяждяне спря да мисли. Резултата е на лице
8
1
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Ето я на снимката американската свобода и демокрация ! :)Заради тази "свобода" и "демокрация" ние си съсипахме държавата. Закрихме си печелившите предприятия, АЕЦ и я ислямизирахме и циг.анизирахме.През 1989-та година ни обещаваха да сме свободни, а днес ни спират и проверяват по улиците като престъпници, подслушват ни, следят ни в интернет, чипират ни документите, а скоро ще поискат и самите нас да чипират.27 години да си мислим, че вървим напред, а да се окажем със 100 години назад !Факт !
7
0
 
6
 
! Отговори
хм преди 8 години
тази поръчкова статия нещо си няма автор
6
2
 
10
 
! Отговори
До Футуролог преди 8 години
Нормално е мюсюлманите да не искат съществуването на примитивните общества в Европа,САЩ и Русия. Само Ирак е по-богат на природни ресурси от цяла Европа взета заедно, но от 50 години не им позволяват да си живеят спокойно хората, а само търсят начини да има войни. Защо да харесвст крадливите войствени еврогейци?
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако започнем всички да закусваме свински пържолии навън носим хамбургери със свинска мръвкавсички такива ще напуснат Европа
4
1
 
4
 
! Отговори
Прас Прес преди 8 години
Свинско ми е ;))))
3
4
 
9
 
! Отговори
Няма край преди 8 години
Тероризма в Европа никога няма да свърши, все някога трябва да платят за нанесените щети в Ислямския свят.
2
4
 
11
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Аз знам как атаките ще спрат за няколко дни. Като изпратят муслитата кой от къде е и ще спрат всякъкви атаки. То така или иначе муслитата ще се махнат от Европа рано или късно. Натам вървят нещата. Едно е интересно...дали ще се махнат на два крака или по гръб.
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слугите на глобализацията се опитват да ни убедят, че да се отрече нашата идентичност е прогресивен и хуманитарен акт, че расизмът е погрешен. Необходимо е, сега повече от всякога, да се противопоставим на лъжите на системата, за да се събуди революционния дух в европейците. Всеки човек трябва да види тази истина, че европейската интеграция е в размер на геноцид. Нямаме друг избор, алтернативата е национално самоубийство.