Католическият свят празнува Великден

Папа Франциск: Не позволявайте страхът да ви направи затворници
27 мар 2016 09:37, Красимир Ангелов
36

Снимка: БТА

Католиците по целия свят празнуват днес Възкресение Христово.

Още по темата
Папа Франциск отправи великденско послание на надежда и призова християните да не позволяват на страха и песимизма да ги "направят затворници". При засилени мерки за сигурност във Ватикана, папа Франциск каза: Нека не позволяваме на тъмнината и страха да отвлекат вниманието ни и да контролират нашите сърца", съобщава БНР.

Още в петък светият отец осъди терористичните атаки в Брюксел, а се очаква насилието и тероризмът да бъдат важна тема в традиционното великденско послание на папата "Към града и света", което се очаква около 13.00 часа българско време.

Множество поклонници отмениха планираното си пътуване до Рим след атентатите в Брюксел, но базиликата Св. Петър във Ватикана беше препълнена за снощното богослужение. Тази сутрин папа Франциск ще отслужи великденската литургия и ще отправи годишната си благословия за празника.

И католическата общност в България отбеляза големият християнски празник. Най-много католици у нас има в Пловдивска и Плевенска област, както и в столицата София.

Тази година православният свят ще отбележи Великден на 1 май.


36
Още от
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Мирослав преди 1 година
Значи разделението идва след 44г. След като комунягите идват на власт, който е живял през тези години знае, че църквата е било нещо "лошо", особено като става дума за католици! Брата на моя дядо е лежал в Белене, защото е бил католически свещеник, демек враг на народа... За това днешното поколение смята, че католиците са "католици", а не християни! Точно както казват по надолу "католическо гробище, а там е християнското". Исус Христос е един и всички християни вярваме в него!
18
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 1 година
До Аз

Това не е въпрос, а пожелание!
17
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Честито Рождество Христово на всички католици!
Здраве,благоденствие и мир за всички под небето?
16
1
 
1
 
! Отговори
ц преди 1 година
кои знае с какви сериозни компромати , предполагам американците и евреите са стиснали папата и меките китки около него за топките , та да се съгласи той в седмицата на техния великден да мие краката на тия амуджи,
15
1
 
8
 
! Отговори
Мирослав преди 1 година
На хората които днес празнуват ще им кажа Христос Въскресе! На всички пожелавам независимо дали са католици или православни християни да бъдат живи и здрави най-вече! Християнската вяра е една, нека който иска да дели, но коментарите по-долу са от хора които поне малко обща култура нямат... Още малко ще ни изкарат неверници... Помолете се на Господ за здраве! Стига вече сте плюли и деляли!
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на тях. Да почерпят!
13
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Религията е за тъпaци.
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е християните от различните течения да си изгладят различията. Христос е един, а църковните лидери в желанието си за повече власт само разединяват хората. Защото религията освен нравственост за низшите е политика, власт и пари за "висшите". Точно както в момента исляма се използва за постигане на дългосрочни политически и съответно икономически цели в Европа.., като я разрушава от вътре и срива икономически.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МАЛКО СЛОЖНО СЕ ИЗРАЗЯВАТ КАТОЛИЦИТЕ,НАВЪН СЕБЕ СИ НАРИЧАТ ХРИСТИЯНИ,А
НИЕ ЗА ТЯХ СМЕ САМО ПРАВОСЛАВНИ.РЯДКО ДОБАВЯТ ХРИСТИЯНИ.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До всички, пишещи кой кого завладява:

вижте разпределението на протестанти и католици в Европа, преди да правите изводи.
Протестантите не са "невярващи", а християни от друга конфесия.
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не вземете малко да се образовате? Това от обща култура поне... Католиците са християни, както и православните!!! Много невежи хора има тук, ама много! Повечето от вас даже на църква не ходят нито на Великден, нито на Коледа, иначе сте големи православни "Християни"! Толкова прости хора да има дето пишат тук, аз направо не знам... Христос Воскресе на всички братя днес! Бъдете живи и здрави най-вече и се подкрепяйте взаимно!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Протестантският свят също празнува Великден днес, неграмотни журналисти. Разликата в календара е между източни и западни християнски църкви, а не между католическа и източно-православна.
7
2
 
4
 
! Отговори
Сава Томов преди 1 година
До докога?

Ами хайде де, покай се, върни се към Православието! Веднага ще те приемем!
6
6
 
6
 
! Отговори
Сава Томов преди 1 година
Честито братя еретеци, искам да кажа католици и протестанти! Иконите са много важни, те ни пазят и са чудейни! Затова братя протестанти при вас чудеса няма, няма да и има!
Православието е Християнство!
5
2
 
8
 
! Отговори
честит преди 1 година
оле мале ... вече и думата ОР.КИ е ценцурирана от днес-аджиите.
АБЕ ДНЕС-А , И ВИЕ ЛИ СЕ НАРЕДИХТЕ ПРЕД КОФАТА НА АМЕРИКА ЗА БУЛГАРИЯ, ЧЕ ВИ БЛЪСКА ЯКО ЛИБЕРАЛИЗМА?!
4
7
 
15
 
! Отговори
православен преди 1 година
не виждате ли че Папата е всъщност еретик? той отклонява хората от истинската вяра в Бога - от светото православие. Жалка гавра е главата на църквата да мие краката на *** и да ги целува! жалко е, това не е следване на Христос а гавра и унижение за всички вярващи. Католиците са слепци с очи! Нашият Бог Иисус не е мил краката на фарисеите и садукеите нито на езичниците! Протестантството и католицизмът са ереси които ни отклоняват от Християнството.
3
4
 
6
 
! Отговори
Брaнник преди 1 година
Честито Възкресение Брaтя кaтолици, Бог добре види нaшите общи душмaни и Видовден ИДЕ!
2
11
 
5
 
! Отговори
vlady преди 1 година
Бюро жалби също празнува днес. Архиереят на арменската епархия архимандрит Исахак Похосян ще отслужи тържествена литургия от 11 часа днес и след литургията ще приема жалби на граждани.
1
7
 
17
 
! Отговори
докога? преди 1 година
Докато християните са разделени , ислямът ще ни завладява.
Христос Воскресе