Сред убитите в Брюксел има 11 чужденци от 8 държави

Повдигнаха обвинения срещу втори заподозрян за готвен атентат
Обновена: 27 мар 2016 17:30 | 27 мар 2016 17:26, Веселина Йорданова
4
Сред убитите в Брюксел има 11 чужденци от 8 държави
Снимка: БТА

Двайсет и осем души са загинали при атентатите от вторник в Брюксел, съобщиха днес властите. Те обясниха, че съобщените преди данни за 31 жертви включват и тримата камикадзета, предаде Франс прес.

Още по темата
"Има 28 жертви и трима камикадзета, чиято смърт е потвърдена", заяви за АФП говорителят на белгийския кризисен център Беноа Рамакер.

В сряда, ден след самоубийствените атентати на летището и в метрото на Брюксел, властите съобщиха за 31 жертви. Тук бяха включени тримата камикадзета (двама на летището и един в метрото), чиито тела още не бяха разпознати, обяснява агенцията.

Сред 28-те загинали са идентифицирани 24, включително 14 убити на летище "Завентем" и 10 - в метростанция "Малбек" близо до сградите на европейските институции. Сред 24-мата идентифицирани има 13 белгийци и 11 чужденци от 8 държави.

Според кризисния център, ранените са 340 (от Белгия и още 19 държави), 101 от които са още в болници, включително 62-ма в отделения за интензивни грижи и 32 в център за обширни изгаряния. Мнозина са в тежко състояние и броят на жертвите може да се увеличи, предупреди говорителят.

Белгийското правосъдие повдигна обвинение срещу втори заподозрян, задържан в Брюксел при разследване за подготвян атентат, осуетен в четвъртък във Франция. Това съобщи днес белгийският федерален прокурор, информира Франс прес.

Властите оставиха вчера под стража Абдераман А., задържан предния ден при специална операция в брюкселския квартал Скарбек.

Той бе обвинен в "участие в дейността на терористична групировка". По-рано вчера прокуратурата съобщи, че в рамките на френско-белгийското разследване във връзка с брюкселските атентати Белгия е повдигнала обвинение срещу друг мъж - Рабах Н.

Абдераман А., чиято пълна самоличност не бе разкрита от прокуратурата, бе ранен в крака по време на ареста, напомня АФП.

Франция заяви, че е осуетила подготвян атентат, стигнал "напреднала фаза", арестувайки в четвъртък 34-годишния французин Реда Крике, занимавал се някога с въоръжени обири. При обиск в апартамент в парижко предградие след ареста бяха открити оръжия и експлозиви.

Крике бе осъден задочно миналата година в Белгия в рамките на процес за джихадистка мрежа, свързана със Сирия. Сред основните заподозрени бе белгиецът Абделхамид Абауд, заподозрян като джихадист франкофон от ИД и организатор на атентатите в Париж през ноември. Крике може да остане под стража във Франция до понеделник или дори до сряда, ако има пряка заплаха от атентат или във връзка с нужда от международно сътрудничество. /БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На съвестта на Меркел!
3
1
 
15
 
! Отговори
смЕх преди 8 години
Убитите тежат на съвестта на Меркел ханъм ,ако има такава и за съжаление няма да са последните.
2
1
 
2
 
! Отговори
бла,бла преди 8 години
А защо не напишете за това нещо?https://youtube/watch?v=fueH-a7zhYU
1
1
 
9
 
! Отговори
Папа Франциск преди 8 години
Осъждам всички убити за нетолерантност !