ЕрдоКОЙ, ЕрдоКАК... Защо Ердоган е бесен на Германия?

Хаплива песничка е на път да предизвика дипломатически скандал
30 мар 2016 21:00, Бойчо Попов
289
ЕрдоКОЙ, ЕрдоКАК... Защо Ердоган е бесен на Германия?
снимка: Ройтерс

Песничката няма и две минути, а припевът гласи: Erdowie, Erdowo, Erdogan, което на български може да звучи така: "ЕрдоКОЙ, ЕрдоКАК, Ердоган".

В случая иде реч за хаплива сатира срещу турския президент Реджеп Таийп Ердоган, излъчена в предаването "Екстра 3" първо по регионалния обществен канал NDR, а по-късно и по обществената телевизия ARD.
 
Именно тези две минути явно така са ядосали турския президент Ердоган, че през миналата седмица турското Външно министерство е привикало германския посланик Мартин Ердман. А както е известно, в дипломатическата практика това е равносилно на скандал, пишат Deutsche Welle и Der Spiegel.
 
В Анкара явно не се интересуват от факта, че германският посланик и дори правителството в Берлин нито носят отговорност за програмата на обществената телевизия, нито имат право да се бъркат в работата ѝ.
Още по темата
В сатиричната песен се чуват закачки примерно по адрес на помпозния президентски дворец: "Фукльото край Босфора/ живее на широка нога". На Ердоган не му е спестено и едно припомняне за последните му посегателства срещу медийната свобода: "Още утре е в затвора/ журналистът, пишещ нещо/ дет' ядосва Ердоган".
Според Spiegel германският посланик е имал дълъг разговор в турското Външно министерство. Списанието твърди, че Анкара е настояла за изтриване на видеоматериала и спиране на неговото излъчване.
 
Германското Министерство на външните работи засега отказва коментар, но случката има и едно допълнително, пикантно измерение: както е известно, тъкмо Германия особено настояваше на сделката между ЕС и Турция за бежанците. И Берлин все трябва да се брани срещу критиките, че жертва европейските стандарти по отношение на човешките права в името на решаването на бежанската криза.

Както е известно, в Турция става все по-трудно да работиш като журналист. ЕС многократно повдига въпроса за нарастващия правителствен натиск върху медиите в една страна, която се стреми към еврочленство. Правителството в Анкара упорито отхвърля тези обвинения – и в същото време непрекъснато ги подхранва.

През почивните дни президентът Ердоган нападна словесно британския консул Лий Търнър заради това, че дипломатът следи съдебния процес срещу двама журналисти от опозиционния вестник Cumhuriyet и разпространява по Twitter информации от делото.

В един от своите туитове Търнър пише, че Турция сама трябва да реши каква страна иска да бъде. Очевидно на Ердоган му е кипнало от този кратък текст, защото президентът реагира гневно: „Тази личност все още изпълнява задълженията си в Турция единствено благодарение на нашето великодушие и гостоприемство”. И добави, че за подобно поведение други страни начаса биха изгонили съответния дипломат.

Турското външно министерство възрази срещу участието в процеса и на други чуждестранни дипломати, съобщава Анадолската осведомителна агенция. А иначе процесът срещу двамата журналисти Джан Дюндар и Ердем Гюл се води заради тяхна статия в Cumhuriyet , посветена на оръжейни доставки от Турция за сирийски екстремисти. Журналистите могат да бъдат осъдени на доживотен затвор.

Лично президентът Ердоган сезира прокуратурата срещу Дюндар и Гюл, а на страната на обвинението се явява още и турската тайна служба MIT. "Репортери без граници" и редица други правозащитни организация смятат, че процесът е политически. 

А хапливата песничка чуйте тук:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още по темата: Турцияердоганпесничка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Er bozdugan se obidi za kakvo li...Aaa da shtoto e prost kato duner
96
1
 
13
 
! Отговори
патрон ама изгърмян преди 8 години
Ей няма уважение, да го пускат как пада от коня. Че той е патрон ! Сега Доган, Местан, и другите аркадаши да си намерят по едно добиче и да почнат да падат и те от солидарност. Идат празници , поне по 12 пъти на обществена изява трябва да се изтърсват от добичето. По гъс, може и по нос . Туй е въпрос на чес . И на разнообразие .
95
1
 
17
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Снощи пак си правиха гаргара с Ердоан по NDR. За съжаление хванах само края. Бяха сложили негова снимка на една лавица в студиото.
94
1
 
15
 
! Отговори
Aloo преди 8 години
До :)))ми говориш за старини и артефакти видя ли да има между тях инстамбул има Цариград има Константинопол , Византион ... и по това време са били местните тракобългари - пеласги , бандата на турките е дошла много по късно като наемна армия в рамките на византийската такава които изиграва ролята на троянски кон за окончателното разрушаване на византия
93
1
 
14
 
! Отговори
само това преди 8 години
До Анонименможе да се каже за Ердоган пази боже сляпо да прогледне
92
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До бгти гледай да запазиш България, пък за другото изобщо не се надявай
91
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само Бла Бла Бла уж критика, по важното е че Европа Купува всичко което произведе Турция и е прави по мошна от всякога и ако забележите те нямат ДЕМОГРАФСКА криза !!!!
90
2
 
12
 
! Отговори
Азармо преди 8 години
до 129 "САМО НАТО .... И ТУРЦИЯ В ЕС! БЕЗ ТЯХ---ЕВРОПА ЩЕ ИМА ПРОБЛЕМИ!"Нямаш комшии, нямаш проблеми. А какво стана с автономията на кюрдите според онази каузичка, чрез която дадоха православно Косово на простите албанци? Нещо пак двойни стандарти.
89
19
 
5
 
! Отговори
:))) преди 8 години
МЕСТОНАХОЖДЕНИЕТО НА ТУРЦИЯ, МОЖЕ БИ Е НАЙ-ДОБРОТО В СВЕТА :)))ТУРЦИЯ СИ ИМА БРАТ- САЩ, СЕСТРА -ГЕРМАНИЯ, БРАТЧЕ - ИЗРАЕЛ :))))НИКОЙ НЯМА ДА ТИ ДАДЕ ДА Я ДОКОСНЕШ И С ПРЪСТ :)))))ЗА ТУРЦИЯ, БИХА ИЗПЕПЕЛИЛИ АБСОЛЮТНО ВСИЧКО :))))БЪДИ СИГУРЕН В ТОВА :)))ТУРЦИЯ В МОМЕНТА ИМА 90 БРОЯ ЯДРЕНИ ГЛАВИ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ :))))ТЕ СА КАТО ЕДНО СЕМЕЙСТВО, НЕ ГИ ГЛЕДАЙ, ЧЕ СЕ ДЪРЛЯТ,ТЕХНИТЕ КАВГИ СА СЕМЕЙНИ :))))
88
1
 
2
 
! Отговори
Азармо до 100 преди 8 години
Уж Боз Курт, сам си е сложил 1 плюс, а останалите 6 са от... админката! Госпожице, там е едва 3 сутринта, плащат Ви да не спите, а да триете определени коментари, нали? Или май да им праскате плюсчета?
87
16
 
4
 
! Отговори
:))) преди 8 години
До Анонимен 164Наполеон Бонапард е казал:" Ако можех да превзема целия свят, Истанбул щях да направя столица на Света ",Войните за Истанбул се водят от както свят светува, има останки от пещерняци на 500 000 години, и на първите селища на 10 000 години :)))В продължение на 2 000 години Истанбул е ЦЕНТЪР на Света - от както съществува ЦИВИЛИЗАЦИЯТА, столица е на 3 империи,ВСИЧКИ ГЕОГРАФСКИ КАРТИ от преди 90 години са начертани с ЦЕНТЪР ИСТАНБУЛ :)))
86
2
 
8
 
! Отговори
Азармо преди 8 години
До Анонимен 93"Забелязвам, че всички турски коментари, когато се отнася за тероризиране или убийства на хора са написани с голямо удоволствие. Без коментар."И аз същото забелязвам, че няма кой да ги админне, а мен - потомък на бежанци от Чаталджа блокнаха за няколко дни!
85
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 16450 000 $ не стигат за вечеря в луксозен ресторант ,да ги направим 5 милиона поне,а, да вие руснаците фалирахте нямате пари :)))))Нямате си представа от нищо нали ?????до 2020 Русиа няма да я има :))))))
84
1
 
5
 
! Отговори
Гого преди 8 години
Хаххаха много се смях а за статията и господина въобще не ме интересува .Коня много яко го прасна на земята като жартиери хахахаха хубав клип за отпускане
83
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Източно Германска песничка от Руски помпозитор и с КГБейския спонсор.Голем праз!!!!
82
1
 
3
 
! Отговори
до 161 преди 8 години
Айде бе! Ами ако все пак съществува? На какво се обзалагаш?
81
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 159Аз се обзалагам, че до 2020 Русиъа няма да съществува, ще се разпадне на парчета,не само аз се обзалагам, цял свят се обзалага
80
1
 
4
 
! Отговори
бг преди 8 години
Ердоган иска медията в Германия да бъде като медията в САЩ.
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До муспиТретата световна почна отдавна, ти не знаеш ли ????Тази нощ са взривили и Москва
78
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В МОСКВА Е ИМАЛО 3 ВЗРИВА, ЦЯЛА МОСКВА Е НАСТАНАЛ ХАОС