Азербайджан и Армения в тежки боеве за спорна територия

Намесиха се танкове и артилерия, има и жертви
2 апр 2016 13:14,
235
Азербайджан и Армения в тежки боеве за спорна територия
Снимка: архив, Ройтерс

Тежки боеве с танкове и артилерия избухнаха тази нощ между арменски и азербайджански сили по фронтовата линия в сепаратисткия анклав Нагорни Карабах в Азербайджан, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Двете страни се обвиниха взаимно за нарушаването на прекратяването на огъня и съобщиха за жертви.

Според военни източници в Нагорни Карабах арменската противовъздушна отбрана е свалила азербайджански хеликоптер, но Азербайджан отрече, посочва Ройтерс.

Министерството на отбраната в Ереван съобщи, че азербайджанските сили използвали бойни самолети, танкове и артилерия, за да навлязат в Нагорни Карабах. Арменското министерство заяви, че "азербайджанските власти носят цялата отговорност за рязкото засилване на напрежението".

Според азербайджанското министерство на отбраната боевете избухнали, когато арменските сили изстреляли артилерийски снаряди и мини през фронтовата линия. Говорител на министерството каза пред АП, че някои от снарядите попаднали в райони, населени с цивилни.

Двете страни съобщават, че боевете продължават и днес, предаде Франс прес.

Междувременно руският президент Владимир Путин призова двете страни незабавно да прекратят огъня.

Войната за Нагорни Карабах - анклав в Азербайджан, контролиран от арменски сили и местни етнически арменци - започна през 1991 г., след разпадането на Съветския съюз, напомня Ройтерс. В нея загинаха около 30 000 души. През 1994 г. огънят бе прекратен, но на преговорите за уреждане на конфликта под егидата на ОССЕ няма напредък.

Азербайджан, който има значителни петролни залежи и чийто бюджет за отбрана е по-голям от целия бюджет на Армения, периодично заплашва, че ще превземе със сила сепаратисткия Нагорни Карабах, ако преговорите не дадат резултат, добавя АФП. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
1
 
! Отговори
агата преди 8 години
Този път ще ви е за последно...ян бижиян
145
1
 
1
 
! Отговори
осман преди 8 години
Този път да ги изтрием армените завинаги .неблагодарна ***.виза тийска фалшика....
144
3
 
3
 
! Отговори
шипка преди 8 години
да подкрепим арменците християни
143
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напоследък, винаги след като коментирам статия на ***, въпреки, че не използвам никаква нецензурна лексика или други подобни, все съм с бан. Което си е глупаво, понеже съм ИТ и знам как да избягвам бананите. Което бих знал и ако не съм ИТ де. А *** си остава ***, така или иначе. Втори ден съм с бан. Не мога да пропусна да бъзикна ***.
142
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Познайте кога ще има азерски газ през Армения за турчетата сега... А иначе форумните *** твърдяха, че ердоги бил уговорил всичко. Да му е честит азерския газ на ердоги. А руснаците мисля, че подсилваха някакви бази с атакуващи хеликоптери скоро в региона. Смятам, проблема остава само за турчетата пак. Както винаги, не им се разминава само с гоматите. И краставиците ще отнесат. Големите и криви руски краставици. Вместо турчетата да пляскат красиви рускинчета, сега руските краставици... ;))))
141
1
 
3
 
! Отговори
Пиер Задорян преди 8 години
Брех! Ти си бил много в час с историята наистина. Впечатлен съм. Е едва ли си вещ и в историята на Асирия, Египет, Монголската империя и кръстоносните ордени. Но очевидно си доста запознат с историята на Византия и разбира се българската.
140
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно си пропуснал другата новина в която се казва , че азерите набързичко са поставили под контрол великите непобедими арменски войни.
139
22
 
12
 
! Отговори
8 преди 8 години
Русия постоянно подкрепя терористи и фактор за подпалване на война за да държи монополно положение за пазара с нефт и газ. Както следва:Украйна откриха огромно находище на шистов газ до Славянск и хоп война. Катарския газ и нефт пречката е войната в Сирия и главно руското *** Башар готов да избива своя народ.. Сега се пали нова война да има пречка за азерския газ. Само се учудих как няма още протест платен от газсрам за проучването на български газ.
138
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде всичкото д'ъртанян с все мушкетари в опълчението и в Нагорни Карабах! Стига сте бягали към мекото и лекото и после рев до небесата , че ви геноцидосвали.
137
2
 
5
 
! Отговори
Пиер Задорян преди 8 години
А да видим!
136
9
 
9
 
! Отговори
До 196 преди 8 години
От Византия до сега знаеш ли колко вода е изтекла? За военните успехи на арменците може да разказваш само на децата си. Ако бяха чак такива войни каквито ги изкарваш нямаше да са разпръснати по половината свят ***, а щяха да си живеят щастливо в Армения.
135
5
 
17
 
! Отговори
вангелия гущерова преди 8 години
До Анонименскоро сите фесове ке бидат уничтожени
134
14
 
12
 
! Отговори
Имам Бойко Еффенди преди 8 години
В ИРАН ИМА 25 МИЛИОНА АЗЕРИ..КОИТО СА ПО-СКОРО КЪМ ТУРЦИЯ..ОТКОЛКОТО КЪМ ИРАН...МНОГО СКОРО ИРАН ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ И ОТ НЕЯ ЩЕ ИМА ОЩЕ ПОНЕ ТРИ РАИОНА ОТЦЕПЕНИ === ЮЖЕН АЗЕР, КУРДИСТАН (ТОИ Е ДО АЗЕР). И НА ЮГ = БАЛУЧИСТАН !ГУД БАЙ ИРАН = ФАЛШИВА ДЪРЖАВА, ПЪЛНА С ТУРЦИ И АРАБИ.
133
12
 
18
 
! Отговори
Пиер Задорян преди 8 години
Не ги мислете арменците. Достатъчно са умели във военното дело и ще смажат врага си. Неслучайно във Византия най добрите пълководци и императори са били именно арменци. За справка Нерсес, Маврикий, Роман Лакапин, Лъв Пети Арменец, Йоан Цимисхи. Познавам арменци които са се сражавали в Афганистан и Чечня. В Съветската и Руска армии. Хаха. *** са ей. Хич не са си играли с карабинерите. Азерите нсстъпаха мотиката и сега не мога ги мисля. Ще си вземата Карабах на куково лято.
132
4
 
16
 
! Отговори
О.З. преди 8 години
До ИсмаилЩото не се канеха да цепят територия и нямаха списъци с познати/съседи българи за ликвидиране по команда щом започне отцепването. Спецчастите на НРБ ви надушиха и набързо ви разформироваха.
131
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Новината е много лоша. Дано няма голяма война.
130
2
 
4
 
! Отговори
Do Ismail преди 8 години
Zashtoto sa fashisti, no shte ima razplata
129
4
 
14
 
! Отговори
нн преди 8 години
Азербайджан си играе с огъня. Просто не е в час. Другари на турците. Скоро ще разбере кой е зад Армения, но ще бъде много, много късно.
128
2
 
1
 
! Отговори
Armeneca преди 8 години
Ti i balgarskia magare i kosmos.sori no maicinia ti ezik ne znam
127
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Turciq otkriva golqma djamiq v Amerika nali islqma beshe teror kvo stava sega