Азербайджан поиска светът да повлияе на Армения

Обстрелът в Нагорни Карабах продължава. Въпреки примирието
Обновена: 3 апр 2016 20:03 | 3 апр 2016 20:02,
158
Азербайджан поиска светът да повлияе на Армения
Снимка: архив, Ройтерс

Обстановката в района на конфликта в Нагорни Карабах остава напрегната, се казва в публикувано днес изявление на азербайджанското външно министерство, предаде ТАСС.

Продължава обстрелът с тежки оръжия, включително артилерия, на азербайджански позиции по линията на контакта.

Още по темата
"Армения разполага на окупираните територии допълнителни ракетни и артилерийски сили, за да укрепи възможностите си. Хеликоптерите й осъществяват интензивни полети между окупираните територии и Армения", се казва в изявлението на азербайджанското министерство.

"През последните години арменските военни провокации срещу азербайджански военнослужещи, както и срещу гражданско население, с използването на миномети, голямокалибрени картечници и артилерия придобиха по-интензивен и агресивен характер", подчертава азербайджанското външно министерство, според което "незаконното присъствие на арменски въоръжени сили в окупираните територии остава основна причина за продължаването и засилването на напрежението и създава заплаха за мира и стабилността в региона".

"Военната окупация на азербайджански земи не помага за решаване на конфликта и никога няма да доведе до политическите последствия, които Армения желае. Колкото по-рано Армения се примири с тази реалност, толкова по-скоро ще бъде решен конфликтът и страните и хората в региона ще могат да получат изгода от сътрудничеството и икономическото развитие", подчерта азербайджанското външно министерство. То призова международната общност да поиска от Ереван "да прекрати незаконната окупация на азербайджански земи, да изведе войските си от всички окупирани територии и да прояви конструктивност в решаването на конфликта".
Страните в конфликта се обвиняват взаимно за последните сблъсъци, отбелязва ТАСС.

Малко по-рано от Ереван изявиха готовност за всякакво развитие на обстановката в Нагорни Карабах, включително за оказване на пряка военна помощ на неговите сили за отбрана, заяви първият арменски заместник-министър на отбраната Давид Тоноян на среща с военни аташета от чуждестранни посолства в Ереван, предаде ТАСС.

В изявление на арменското министерство на отбраната се съобщава, че Тоноян е информирал военните аташета за обстановката "по линията на съприкосновение на воюващите азербайджански и карабахски сили" и е разяснил ситуацията, "получила се в резултат на широкомащабната агресия на Азербайджан, както и съдържанието на мерките, предприети от Армията за отбрана на Нагорни Карабах по пресичане на настъпателните действия на противника".

Министрите на отбраната на Армения и Иран Сейран Оханян и Хосейн Дехган в телефонен разговор са изразили безпокойство от изострянето на обстановката по линията на съприкосновение в Нагорни Карабах, съобщи арменското министерство на отбраната.
Министрите също така са обсъдили въпроси от сътрудничеството на отбранителните ведомства на двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
14
 
! Отговори
Мишо преди 8 години
Айде поредната поръчкова статия.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да османлиите колега всички престъпници и хайдуци които не спазваха законите без оглед на националността им.
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова им вярваха османлиите, че в руско-турска война в област Ерзурум са изпратили цял полк (османски) съставен от арменци и командир - арменец да се бият с русите. Арменците разбира се унищожават всичко живо (мюсюлманско) и се присъединяват към руснаците.В същото време гръцкия владика Каравангелис "приятел на турците" трупа джепане в мазето на кръчма в Кадъкьой - Истанбул.После идва ден за разплата и сега *** като прасета, че имало "геноцид".Варвари са това. Лицемери, двулични варвари.
37
0
 
4
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 8 години
Абе пуснаха духа от бутилката! Сега ще има много смърт и разруха.
36
0
 
10
 
! Отговори
До 60 преди 8 години
Ама защо си помисли, че се вълнуваме. За всеки който поназнайва малко повечко от редовия *** е ясно, че Кюрдистан няма как да бъде създаден, може само да бъде експлоатирана идеята за да бъдат използвани кюрдите за една или друга цели. Само толкова. Вие сте тези които изпадате в транс от думичката "Кюрдистан".
35
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този конфликт е чисто етнически а не религиозен и е забъркан много отдавна от руснаците, а и сред българите има имюсулмани, а ти ако някога си си имал зимане даване с арменец няма да говориш така, тия са все тарикати
34
0
 
1
 
! Отговори
Cave man преди 8 години
Всички са хора преди всичко, след това всичко друго, но някои даже не са го чували.
33
21
 
8
 
! Отговори
Бг Турчин преди 8 години
Боевете продължават. Всичко което се изписва за край на огъня и прочие са глупости. Арменските медии от три дни показват снимка на свален дрон и два трупа на убити войници и пишат за 100 убити азербейджански войници. Всъщност арменците имат много големи загуби и загубиха територии в Карабах. Путин си има свои проблеми в момента. Или по скоро човекът който прилича на него. Запалиха и сградата на министерството на отбраната за да унищожат някои неща.
32
5
 
26
 
! Отговори
Пълен абсурд е преди 8 години
Българите да подкрепяме мюсулмани?Абсолютна лудост!Та войната между исляма и християнството *** на вратата!Не забелязвате ли че на Арабския полуостров(и не само там) християните са подложени на унищожение?Някъде даже е държавна политика!
31
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те турците в сета с известни. Имат 70 композитора, 60 математика, ай-ти спецове, ядрени физици, все интелектуалци.Обаче кюрдите не им вярват...
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 52! Прав си батка, но истината винаги боли!
29
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде бе, откога го чакаме тоя Кюрдистан. Ще го има, ще се основе го слушаме от години. Не разбрахте ли , че самата идея за това е морковчето завързано на тояжка за да може магарето да тегли картичката само защото си мисли, че ще докопа морковчето.
28
5
 
21
 
! Отговори
Sorry преди 8 години
Всички видяха що за стока са турците. Ердоганя разказа на целия свят за подлостта им, даже черния чичко от бялата къща, който доскоро даваше мъни разбра и когато му дойдоха да се молят, каза че го боли yйката. Дядовата...
27
6
 
35
 
! Отговори
Идалго преди 8 години
Султанът иска да си отмъсти на Русия за колоните с петрол и е замислил да скара арменци и азери, като се надява на разрастване на конфликта. Само че не знае, краят му е близо. Много близо до Кюрдистан...
26
9
 
15
 
! Отговори
БУДА преди 8 години
Ако азерите са със америка значи те са прави...истината няма значение...това е...
25
0
 
1
 
! Отговори
До 39 преди 8 години
Дано да е така. От предния ти коментар останах с впечатление, че не различаваш едното от другото.
24
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американците грабнаха сръбско Косово и го дадоха на албанците,само за да си направят най-голямата военна база на Балканите.Сега подкокоросват турците да ръчкат азерите и да правят мръсно на руснаците.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 30Голям човек съм разграничавам всичко
22
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гладен ерменец Кюрдистан сънува.
21
4
 
3
 
! Отговори
До 30 преди 8 години
Не съм забелязал да има връзка между етнос и религия. Едното е даденост, а другото свобода на избор. Ако религията ти не ти позволява да го проумееш това значи те ограничава. Всъщност да живееш като ограничен човек също е въпрос на избор.