Масово бягство от бежански център завърши с 5 жертви

Опитали се да се измъкнат от център в Либия, охраната ги подгонила
Обновена: 3 апр 2016 08:36 | 3 апр 2016 08:16,
10
Масово бягство от бежански център завърши с 5 жертви
Снимка: архив Reuters

Най-малко петима африкански мигранти са загинали, а 15 са ранени, след като охраната на център за задържане в либийския град Зауия откри огън по време на масов опит за бягство вчера сутринта. Това съобщи базирана в Малта неправителствена организация, цитирана от ДПА.

Директорът на организацията "Мигрант рипорт" (Migrant Report) Марк Микалеф каза пред ДПА, че голяма група мигранти опитала да избяга, след което възникнала конфронтация между някои от бягащите мигранти и охранителите от милициите "Ан Насер", които отговарят и за охраната на близка рафинерия.

"Засега не знаем как точно е станало, но в един момент е имало размяна на огън. Не е продължила дълго, но поне петима мигранти са мъртви, а 15 са ранени", каза Микалеф, като се позова на анонимни източници в Зауия.

Центърът за задържане в крайбрежния либийски град е сериозно пренаселен, в него има хиляди мигранти, които в голямата си част или са били арестувани, или са били спрени в открито море тази година.

"Условията са ужасни, сериозна пренаселеност, няма нито подходящи санитарни условия, нито подходящо медицинско обслужване. Положението е бедствено", заяви Микалеф.

"Мигрант рипорт" е неправителствена организация, която изследва миграционните потоци и каналджийските мрежи, отбелязва ДПА.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
с преди 8 години
Абе защо само маже има при тези емигранти да не ги пускат никъде да влизат имало война децата им не ги виждам Ония лудия каде ги дере на границата пуснете него той ще ги оправи
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да отбележат в НПО за изследване на миграционни потоци и каналджийски мрежи лагер за задържане на мигранти тънещ в мизерив без подходящи санитарни условия като в канализация в близост до рафинерия,тия са каналджии щом като работят в тез условия и още наравно с охраната им притежават оръжие поверено за мигрантски потоци и обслужването им поради което се сбили с баш охраната като размяна на огън,огънче да запалят,
4
1
 
21
 
! Отговори
Цанко преди 8 години
Не може ли в ЕС да се поучат от техния опит
3
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези от Ан Насер изглежда не знаят, че вместо да стрелят могат да им вземат по 1000 долара на човек и да ги пуснат. Колко са невежи и нецивилизовани. Я там да бяха българските гранични куки, какъв бизнес и хуманизъм щеше да пада, та даже и антибхк щеше да ръкопляска и да вика Ура.))))))))))
2
2
 
45
 
! Отговори
младен преди 8 години
"..след като охраната на център за задържане в либийския град Зауия откри огън по време на масов опит за бягство..."Те така се прави!!!
1
1
 
27
 
! Отговори
Онуфри преди 8 години
Има и една прилика ... започват с "Л". Ей, ДНЕШ-ните, да не сте махмурлии или пак сте сложили някой последовател на черната Златка за редактор. Айде оправяйте си географията, че рискувате от смешни да станете и жалки.