Одит в ООН разкри корупция във връзките й с НПО

Бивш председател на Общото събрание взел подкупи за над $1 млн.
4 апр 2016 12:03, Елка Василева
5
Одит в ООН разкри корупция във връзките й с НПО
Снимка: архив, Reuters

Бюрото за вътрешни разследвания на ООН е открило сериозни пропуски и недостатъци във връзките на световната организация с две фондации и няколко неправителствени организации, отнасящи се до делото за подкупи, в което е замесен и бившият председател на Общото събрание Джон Аш.

Поверителен доклад на 21 страници, публикуван от бюрото, който Ройтерс е успял да получи, разкрива резултатите от одит, извършен по нареждане на генералния секретар Бан Ки Мун. Докладът разглежда обвиненията, отправени срещу Аш, който бе председател на Общото събрание в периода 2013-2014 г., и срещу още шестима души.

Това е най-големият финансово-корупционен скандал, разтърсил ООН от времето на аферата "Петрол срещу храни", избухнала по време на мандата на предшественика на Бан Ки Мун - ганаеца Кофи Анан, посочва Ройтерс. Според служители и дипломати от ООН последният скандал подчертава необходимостта от по-голяма прозрачност в организацията.

Одитът констатира, че ООН не е проучвала щателно някои неправителствени организации (НПО), преди да се ангажира за съвместна дейност с тях. Служители на ООН са пътували за сметка на такива НПО, запазвали са подарявани им от тях айпади, има случаи на некоректно оформени или променяни документи, и др.

Самият Джон Аш е обвинен от федералните власти на САЩ, че е превърнал председателството си на най-представителния орган на ООН в "платформа за печалбарство", като е приел рушвети за над 1 млн. долара.

Всички тези разкрития поставят под въпрос "честността, независимостта и безпристрастността" на ООН, констатира одитът.

Бюрото за разследвания препоръчва на Бан Ки Мун да въведе ред във връзките на ООН с външни организации и те да бъдат внимателно проверяване предварително.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: оонкорупцияНПО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Колкото корумпирана толкова и безполезна организация .До сега и 1 Световен проблем не е решила. За сметка на това пък за някои свои действия и бездействия е направо за Съда в Хага!
2
0
 
8
 
! Отговори
Shark преди 8 години
НПО-тата трябва да бъдат забранени в световен мащаб. Това са едни лапачи на пари от различни фондове, които не само че нищо не вършат, ами в повечето случаи са вредни и дейността им е на ръба на закона, защитават престъпници под претекст за някакви човешки права и най-различни инициативи в собствена угода и цел усвояване на пари. Прави ми впечатление, че в тях никога не знаеш кой членува, никога не излизат с имена, а само с абревиатурата си. Затова Путин ги забрани в Русия, и с право.
1
8
 
3
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Сега като изберат Бокова и ще видят какво е корупция. Тези аматьорски изпълнения ще им се видят като "доброто старо време".