Панамалийкс: Офшорните компании – как и защо?

Ако сте се чудили какво представлява офшорката, ето го и отговорът
Обновена: 5 апр 2016 07:12 | 4 апр 2016 19:34,
90
Панамалийкс: Офшорните компании – как и защо?
Снимка: Reuters, архив

Огласяването на милиони документи от панамската юридическа кантора Mossak Fonseca, което разкрива предполагаем кръг за пране на пари, движен от близки сътрудници на Владимир Путин, потопи читателите в море от объркващи термини и фрази, пише BBC.

Въпреки многото легитимни начини за използване на данъчните убежища, повечето от дейностите на офшорките са свързани с укриване на истинските собственици на парите, произхода на средствата и избягването на данъчно облагане.

Ако сте богат германски бизнесмен, който е решил да избегне плащането на данъци, наркодилър или ръководител на брутален режим, методите за това са много.

Mossack Fonseca твърди, че винаги се е съобразявала с международните протоколи, за да е сигурна, че компаниите, които представлява, не се занимават с пране на пари, финансиране на тероризъм или други незаконни дейности. Ето някои от основните термини и механизми, свързани с офшорките.

Фирмата черупка - Shell Company

Фирмата черупка на пръв поглед движи легитимен бизнес, но на практика е куха - просто черупка. Тя не извършва реална дейност, а просто управлява парите по начин, който крие собствениците им. Нейният мениджмънт е основно съставен от адвокати, счетоводители или пък дори чистачката, които не правят нищо повече, освен да подписват документи. И ако властите се опитат да разберат кой стои зад фирмата или контролира парите, те се изправят пред привидните собственици и управители. Истинските собственици им плащат, за да скрият парите си от властите или пък бивши съпруги. Фирмите черупки понякога се наричат и "пощенски кутии", защото те са просто един адрес.

Офшорен финансов център

Ако си имате фирма черупка едва ли искате управлението й да е в Лондон или Париж, където властите доста лесно могат да разберат кой стои зад нея. Трябва ви офшорен финансов център, или т.нар. данъчно убежище. Такива убежища обикновено са разположени на малки острови и предлагат висока банкова секретност. Те са най-често в малки държави или пък административни зони като Британските Вирджински острови, Макао, Бахамите или пък Панама. Всъщност услугите са легални, но запазването на банковата тайна ги прави привлекателни за данъчните измамници от цял свят, особено ако местните регулатори имат навика да си затварят очите.

Акции и облигации на приложител

За още един слой на анонимност при движението на средствата - акциите и облигациите на подставено лице са очевиден избор. Парите имат конкретно покритие - стойност, която следва да бъде осребрена на лицето, което притежава парите. Представете си, че имате 5 лв. в джоба, но обикновено на акциите са написани едни по-хубави и приятни числа - като например 10 000 долара. И ако подобен документ се държи от адвокат в Панама, кой въобще ще разбере, че е ваш?

Пране на пари

Прането на пари "изчиства" мръсните средства, така че да може да се използват без да привличат подозрение. Ако сте дилър на наркотици, мошеник или пък корумпиран политик, твърде възможно е да разполагате с голямо количество пари в брой. Естествено, използването им, или пък запазването им "за черни дни", е невъзможно без да се привлече сериозно внимание. Парите трябва да бъдат "изпрани" и затова те се прехвърлят в офшорен финансов център, където пък се обменят за акции на фирма, за която нищо никой не знае. После може да ги ползвате, за да си купите луксозен имот в Лондон или Южна Франция, да платите таксата за университет на децата, или пък да финансирате шопинг тур в Париж на леля си.

Санкции и заобикалянето им

Един от начините за наказание и ограничаване на силата на тиранични режими по цял свят са санкциите. От ограничения за внос на оръжие, износ на петрол или пък персонални санкции като блокиране на сметки на диктатори и близките им. И колкото по-тежки са санкциите - толкова повече са печалбите от нарушаването им. Осигуряването на тайни сметки на тирани, оръжие за една или пък дори двете страни в гражданска война, или пък поддържане на ядрените амбиции на изолиран режим, това е само капка в морето. Печалбите са огромни и има подобаващо количество тайни сметки, които да прикриват това.

Европейска директива за спестяванията

За да спрат хората да укриват данъци от властите, ЕС въведе директивата за спестяванията. Накратко, банките в ЕС събират данъците за граждани от други държави от ЕС. Например, ако сте българин и парите ви са във френска банка, ще платите върху тях български данък. След въвеждането на директивата обаче интересът към сметки в места като Британските Вирджински острови или пък Панама още повече скача.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: офшоркиPanama Papers
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
втора част преди 8 години
"Фундаменталншят проблем на проекта "Досиетата от Панама" според Крейг е, че базата данни, на която той се основава, не е публично достъпна. Няма никакъв начин да се търсят имена на хора, компании, партии."" няма нищо за Каймановите острови, Британските Вирджински острови, островите Джърси, Гърнси, швейцарски кантони, Люксембург, американски щати като Невада, Делауер, Уайоминг, Южна Дакота."
54
0
 
0
 
! Отговори
истина преди 8 години
Пак ни подазват ИСТИНАТА или поне цхат от нея: "Крейг Мъри посочва в статията си, цитирана от БТА, че не можем да очакваме разкрития за западния капитализъм и "мръсните тайни на западните корпорации" от организацията Международен консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), която изцяло била финансирана и организирана от американския Център за обществена прозрачност (Center for Public Integrity). Мъри изброява в този дух и част от големите спонсори: фондациите "Форд", "Карнеги", "Келог", ...
53
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Все повече добива яснота като "активно мероприятие" на ЦРУ.Каква "изненада" няма нито 1 американец! Tе горките са самата "невинност"!
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много избирателно се публикува информация по този случай, от което следва простия извод, че това е част от хибридна война на знаете кой и знаете срещу кои.
51
1
 
2
 
! Отговори
Тюлена Бобо преди 8 години
Много шум по местните "медии", но още нищо за българите в списъка. Плащат ли ви за мълчанието, "днес.бг"?
50
0
 
1
 
! Отговори
Еѝ преди 8 години
До КрайТова в нашата държава е само малко копие на това в другите. Просто хората там са по-сити и по-малко го усещат, но и на тях им затягат примката. Тези офшорки не са ги озаконили дребните риби от България.
49
0
 
2
 
! Отговори
преди 8 години
Те съвсем случайно си съществуват тези данъчни убежища. Да-аа. Не е нужно да са на другия край на света. Може и в Лихтенщайн или остров Ман до Великобритания.
48
1
 
6
 
! Отговори
stefan преди 8 години
Интересно ми е защо няма на 1 американец или някой близък на американското правителстео
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да видяхте американска компания в списъканяма и да видите-то всичко е финансирано от държавния департамент на сащсещайте се за останалото
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе *** - виж руската телевизия за разлика от нашите манипулатори всичко това беше показанотам не крият истината като у нас- правят си коментарипоказват по тв дебати с участието на американски конгресмени и политици коита са отишли там за определени форуми като това продължава с часовея кажи кой показва у нас или в европа мнението на руски политици или депутатипо затворини сме от бай-тошово времеи такива измити канчета току се изкашлят след поредного чалга шоу- нещастна работа
45
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако в бензиностанцията разберат джуджето ще бъде обесен по-скоро от предвиденото!
44
0
 
20
 
! Отговори
мирише на гнило преди 8 години
Странно, сякаш тези офшорки са ги измислили и узаконили някакви марсианци. И никога, ама никога и през ум не им е минало през главите на конструкторите, че някой ще ги използва за пране на пари и криене на данъци. Сега пищят като ощипани вдовици... Такова лицемерие.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"След панамапапирс и "Фонсак Монсека":Разследващ консорциум базиран в Каспичан,днес заяви,че:Има снимков матриал от фейса,който уличава Путин във връзка не с Кабаева ,а с Кобилкина.В Б.а.н.к оф Кеспичан приближени на Путин са вложили 2 млрд. кеспичън $.Музикант приятел на Путин(не е Веско Маринов),имал на своя сметка пари,с които купувал на Путин винетки.След превеждане на $офшорни-грантове$ към "Кеспичън консорциум офис-бакалия",Документите ще бъдат публикувани в 21 ч. кеспичън тайм."
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оставам с впечатлението, че офшорките са измислени от Путин.А иначе лобизмът и в САЩ е росна китка...
41
1
 
1
 
! Отговори
df преди 8 години
пак плямпане, Някакви хора дето изкарват пари се опитват да скатаят от данъци. Е след облагането данъците са за някой приятел на политиците ама това е нормално законно и обосновано и пак ще се почвят в офщорките ама политиците ще сасе облажили. Голяма разлика ша заете. И всичко в офшоркта ще бъде законно и правилно.
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
61 Браво мозък
39
3
 
10
 
! Отговори
Край преди 8 години
Хватката с продажбата на фирми на клошари данъчните така и не я научиха а. Вярвате ли. Капиталови дружества с 2 лева капитал - глупости на таркалета. В нашата държава всички о е дна голяма лъжа и си живеем в нея и даже ни харесва.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Акциите трябва да бъдат поименно, не на приносителя. Ама не им изнася.
37
2
 
3
 
! Отговори
Край преди 8 години
Забранете офшорките всички трябва да са еднолични търговци и да засатават зад сделките с името и имуществото си. АД и ООД трябва да са дружества със милиони левове капитал стриктно наблюдавани от данъчните. Елементарно е но не искат да го направят защото всичко ще стане ясно.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Австралия, австралияяя. Много си зле. Ти павилиони на женския пазар, в София , не би могъл да управляваш, дори с вишУ от УНСС...