На ЕС му свършиха сирийците за връщане

Турция изпрати още 31 души в Холандия
5 апр 2016 16:40,
19
На ЕС му свършиха сирийците за връщане
Снимка: архив, Reuters


Само ден след като започна да прилага споразумението с Турция, ЕС се оказа без нелегални имигранти, които да може да върне.

След като вчера 202-ма души, които са отказали да искат убежище в ЕС, бяха върнати, днес нито един незаконен имигрант не е качен на наетите три турски ферибота, призна Европейската комисия, добавяйки че не е наясно с графика за депортации през следващите дни.

Причината е, че няма готови за връщане имигранти, за които са приключили процедурите за кандидатстване за убежище.

ЕС обеща да разгледа молбите на всички, пристигнали в Гърция от Турция, като им позволи и да обжалват отказите за даване на бежански статут. Докато тези процедури не завършат, те не могат да бъдат депортирани. Освен това Турция още не е направила нужните законодателни промени, които да гарантират, че върнатите несирийски имигранти ще бъдат приети и закриляни.

Още по темата

„Докато процедурите не бъдат завършени, се фокусираме върху хората, които не са подали искане за предоставяне на статут“, заяви говорител на Европейската комисия, подчертавайки, че не може да става дума за връщания преди разглеждането на молбите за убежище на подалите ги. Тя не уточни в какъв срок могат да бъдат обработени молбите.

Според гръцките и турските власти до края на седмицата могат да бъдат депортирани още между 300 и 500 души.

На вчерашния ферибот за Турция е имало само двама сирийци, разкри днес Европейската комисия. Те обаче не са били бежанци, а са отказали изрично да искат убежище в ЕС, въпреки че са били информирани, че имат право на това. Останалите са били основно пакистанци, бангладешци и афганци.

На 18 март ЕС и Турция се споразумяха за връщането на всички незаконни имигранти, както и на бежанците, нуждаещи се от международна закрила, за които се прецени, че ще са в безопасност в Турция. Освен това за всеки върнат сирийски бежанец, Турция ще изпраща в Европа по един друг сириец, намиращ се в момента на нейна територия.

По тази схема Турция достави днес в Холандия 31 души, в добавка към 42-мата, пристигнали вчера в Германия и във Финландия. Говорител на Европейската комисия коментира, че не може да се очаква от първия ден да бъде постигнат баланс между върнатите в Турция и изпратените в ЕС. Той добави, че „ще дойде ден, в който гръцките власти ще произведат поток от хора, които отговарят на условията за връщане“.

Междувременно европейските агенции за гранична охрана и за бежанците поискаха повече експерти от ЕС, които да се занимаят с молбите за убежище и регистрацията на пристигащите на Егейските острови. От събота в Гърция са пристигнали 256 души, които да приемат новодошлите имигранти, с което заетите с тази дейност вече са над 700, но Фронтекс има нужда от 1500 души, за да задвижи депортациите. Офисът за бежанците на ЕС пък иска още 72-ма експерти към вече наличните 400 души, които да разглеждат исканията за убежище. По изчисления на ЕК за прилагането на договорките с Турция в Гърция трябва да бъдат изпратени 4000 експерти.

От влизането в сила на споразумението на 20 март, в Гърция са пристигнали над 6200 нелегални имигранти, които подлежат на връщане в Турция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
ahah преди 8 години
мижи да те лажим работата
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахаха , и тия 6 милиарда дето ги дадохте на турция за тия 200 човека ли бяха , а и ние дадохме май 11 милиона , яки далавери стават в тоя ЕС
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма сирийци защото сирийците са в Сирия до Асад и се бият против ДАЕШ.*** което нахлу в ЕС само се възползва от наименованието "сирийски бежанец" и не бяга от война а идва на социална хранилка.
11
4
 
18
 
! Отговори
Иванов преди 8 години
Няма да върнат никой!целта е балъците в периферията на Европа да им се срине икономиката а германия и другите големи да стават все по големи!един бежанец в германия получава 860евро помощ на месец,е един българин за месец 260 Евро заплата срещу робски труд,бай *** си е *** по рождение!първо ни гласиха турците,после братушките,а сега европейците!!НЕМА ПО *** НАРОД ОТ ВЕЛИКИЯ СТАР БЪЛГАРСКИ!!!!
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
31 от колко хиляди дошли? И оргиналдъ ли съ, или са ментак бежанец?
9
1
 
22
 
! Отговори
321 преди 8 години
Как така са вършили сирийските бежанци?! Нали сичкото печка дето нападат Европата през последната година са все сирийци, бе??? А то почти нямало от тях, значи останалите ирипшини да се връщат от където са дошли плюс техните защитници да си живуркат щастливо в любов и разбирателство... АЙРЕЕЕ, ЧУУУУПКАААА!!!!
8
1
 
20
 
! Отговори
Бухахахаха преди 8 години
Маляките и сирийците ли изхарчиха?
7
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези чиновници от ЕС са някаква странна порода хора. Явно мозъците им нещо са недоразвити! Плащайте 3 млрд на Турция, а пък не сте обработели имигрантите. Гении. Дори не искам да знам колко хилядарки евробона касират месечно тези търтеи.
6
1
 
35
 
! Отговори
Тото преди 8 години
Един милион маймуни ги наводниха, те сега си играят на дребно 200- 300 човека. Виждам провала преди още да са започнали.
5
1
 
38
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
В ЕС видно са трайно увредени...
4
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Две неща в света са безкрайни; вселената и турската подлост, но за първото се съмнявам.
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето така вече е решен бежанския проблем. Изведнъж вместо 2,3 или 5 хиляди преминали границата на Македония, имаме само 30, 40 души. Разграден двор не може да се пази.
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС бързо да измисли начин как да вземе пари от бежанците, без да им дава статут, така БВП на ЕС ще скочи поне тройно и ще канят още мигранти да дойдат дори. да има повече папкане за бюрократите с офшорки в Панама.
1
1
 
48
 
! Отговори
бай Тошо преди 8 години
като няма сирийци им връщайте турци