"Панамските документи" и страната на победилия цинизъм

Дойче веле за "глобалното разследване, напълно неутрално в политически план"
6 апр 2016 22:05, Елка Василева
300
"Панамските документи" и страната на победилия цинизъм
Снимка: Reuters

През 1889 г. фалитът на акционерната световна компания "Панамски междуокеански канал", създадена от строителя на Суецкия канал виконт Фердинанд дьо Лесепс, разорява хиляди инвеститори и разкрива цяла мрежа от рушвети и машинации във висшите ешелони на френската Трета република.

Скандалът представя в крайно неблаговидна светлина, в някои случаи проваля и кариерите на мнозина политици и журналисти. Думата "Панама" се превръща за дълги десетилетия в синоним на беззакония и корупция. Днес можем да говорим за "Панама-2", пише Константин Егерт в Дойче веле.

По-мощно от разкритията на Асандж и Сноудън

Публикуването на "Панамските документи" - общо над 11 милиона, от Международния консорциум на разследващите журналисти ще има по-сериозни последици, отколкото изобличенията на Джулиан Асандж чрез Уикилийкс или материалите на Едуард Сноудън. Първо, действията на единия и на другия будят много въпроси от морално-етично и политическо естество, засягащи примерно сигурността на хората, споменати в разпространените книжа. Същинските мотиви на Сноудън и на Асандж са обект на горещи спорове и до днес.

Още по темата

Второ, както публикациите на Уикилийкс, така и досиетата на Сноудън всъщност нанесоха удар само по една, макар и много могъща страна - Съединените американски щати.

И накрая, трето, в случая с Уикилийкс изобличенията доведоха до неочакван ефект - светът научи, че САЩ разполагат с твърде професионална дипломатическа служба, изпълняваща доста компетентно задачите, поставени й от правителството и обществото.

Публикацията на Международния консорциум показва смайващи разлики от предходните разобличения. Това е истински глобално разследване, напълно неутрално в политически план. "Панамските документи" свалят завесата от финансовите трансакции на световния елит. Далеч съм от мисълта, че след появата им офшорният бизнес ще спре да съществува. Но след "Панамските документи" той вече няма да е същият.

Страната на победилия цинизъм

Реакциите в Русия говорят за днешното състояние на умовете в страната едва ли не повече, отколкото за клиентите на панамската компания "Мосак Фонсека". Както сполучливо отбеляза Кирил Рогов - икономист и публицист, тези реакции, дори сред професионалните журналисти и блогъри, издават "синдрома на висококорумпираните страни": всеки е убеден, че всички наоколо крадат и оправия просто няма. Оттук идват и пренебрежителните коментари: "Целият този шум за някакви си два милиарда долара?!"

Сигурен съм впрочем, че героите на тези разкрития реагират, ще реагират и занапред. Тъкмо политически неутралният характер на журналистическото разследване го прави особено ефикасно. Как да обвиниш, че изпълняват нечия поръчка, онези, които едновременно вадят на светло офшорния бизнес на украинския президент Петро Порошенко и на приятелите на Владимир Путин, на кралската фамилия в Саудитска Арабия и на футболиста Лионел Меси.

Пророчеството на Борис Немцов

Борис Немцов изрече навремето думи, станали крилати: "Елитът у нас иска да управлява като Сталин, но да живее като Абрамович. Няма начин". Нищо чудно за управляващата класа в Русия "Панамските документи" да станат последно доказателство, че това наистина е невъзможно. След сензационната публикация перспективите за вдигане на санкциите от руските политици, бизнесмени и компании стават проблематични.

Нещо повече, правосъдното министерство в САЩ вече информира, че проучва "Панамските документи", издирвайки опити за заобикаляне на санкциите чрез офшорки. Евросъюзът може като нищо да последва примера на вашингтонските си колеги. В очите на инвеститорите, и без това обезсърчени от санкциите, руските активи ще изглеждат още по-токсични. Получаването на кредити, по принцип затруднено, ще стане още по-проблемно.

След панамските изобличения показателна ще е реакцията на официална Москва. Ако скоро видим например освободена Надежда Савченко, това може да означава, че стремежът на руския елит да си запази активите го тласка към отказ от конфронтацията със Запада. Но ми се струва, че Кремъл само ще я изостри. За начало ще засили натиска върху опозицията и независимите медии в Русия, а в чужбина ще разшири пропагандната кампания и подкрепата за десни и леви радикали, особено в държавите от ЕС.

"Панамските документи" обещават и далечен ефект

Държавните медии естествено не съобщиха нищо за панамската сензация, по-точно за изобличенията, засягащи Русия. Кремъл бе поставен в трудна ситуация: от една страна, не е за изпускане шансът пак да информира хората, че всички крадат, и не само в Русия, пък и да срита заклетия си враг - президента Порошенко. А от друга - бива ли да насърчи интереса в страната към едно разследване, показващо в неугледен вид най-близки приятели на президента?

"Панамските документи" със сигурност ще повлияят на общественото мнение, макар и не веднага. Този вид информация лека-полека си проправя път към общественото съзнание. И се утаява в него до момента, в който политическа криза накара обществото, подобно на герой от стар холивудски екшън, всичко да си спомни, за всичко да върже кусури на омръзналата му власт.

Така стана през перестройката, когато на комунистическите вождове им излязоха през носа и ГУЛАГ, и военните авантюри, и - не на последно място - специалните магазини за номенклатурата, деликатесите. Така ще стане май доста скоро и в постсъветска Русия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дойче веле ,дойче зеле все тая ,що е немско не струва
164
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
браво американски "умници" ,накарахте другаря путин и другаря цзин пин да си изполват другите крачоли.поръчковото дойче веле се изложи тотално
163
1
 
4
 
! Отговори
ЕЛКА преди 8 години
Неутрално разследване, извършено от журналисти, финансирани от НПО-та, базирани във Вашингтон - USAID, Отворено общество и др. И естествено няма нито един американец. Путин е във фокуса на разследването с 2та си милиарда, които забележете е скрил в ПАНАМА - американски протекторат. ХАХАХАХАХ.. няма да ги остави на съхранение в някоя банка в Русия, където проследяването ще е невъзможно, а ще ги скрие при американците. Елкеее, Елкеее... немаш акъл на 2 магарета сламата да разделиш
162
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато разобличиха Юнкер за подобни машинации, Европарламента не разреши да бъде разследван.Русия била "Страната на победилия цинизъм", а САЩ след като унищожиха няколко държави по изфабрикувани причини , бълват пари без покритие и изнасят инфлацията си, са съвестните.
161
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Убаво, но никой не ни казва, ЗАЩО В ТЕЗИ ДОКУМЕНТИ няма американци? Щом няма, говорим за политическа поръчка и активно мероприятие!!
160
1
 
9
 
! Отговори
Пян Гъ преди 8 години
Хайде стига с тези фалшиви офшорни проблеми, фалшиви анализи, фалшиви разследвания и фалшиви последици. 1) Никъде не е казано, че офшорните компании са незаконни (поне в ЕС и САЩ); 2) Ако толкова пречат тези компании, да ги забранят навсякъде; 3) Закон е едно, а морал ("срам") друго. И двете не се интересуват едно от друго; 4) *** неминуемо ще опръска и този, който го е хвърлил по вентилатора - Сорос, ЦРУ; 5) Вентилаторът пак няма да закара до Русия - по-настрана е. Нали така?
159
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога другарите ще обяснят от къде имат пари та да ги крият в чужди банки ТОВА Е ВЪПРОСА, другото не ме интересува кой ги е накистнал също не ме вълнува, важното е че имат пари които явно се опитват да ги скрият а това е гнустни и не може и няма да бъде простено
158
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е иначе пък вашите медии като алфа, пик.и канал 3 сигурно са на собствена издръжка и не са говорители на официален Кремъл
157
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това дойче веле много наивно бе.няма собственно мнение и чака американския 'умник" да каже какво да и кого да плюят
156
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво пък общо има между акционерната компания Панамски междуокеански канал и тая Моссак и Фонсека освен,че са акционерни и сигурно нерегистрирани на Панамска територия,но извършвали дейноност на нея територия и затуй вписани в техен регистър,а съдебната регистрация сигурно е някъде където са яките мрежи на рушвети в ешалоните и набирането на инвеститори,едните за строителство на канал,другите пък за какво-инвеститори с издадени сертификати за дейност-области многобразни с сметки от ръководство.
155
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скандал, разгоревшийся вокруг публикации "панамских архивов" юридической компании Mossack Fonseca, организовал американский Центр по исследованию коррупции и организованной преступности (OCCRP) на деньги американского правительства и фондов миллиардера Джорджа Сороса, заявила организация WikiLeaksМного често се споменава името на Шорош! Най-големият финансов спекулант на столетието и началато на ХХI век! Този път ще удари на камък! Нямам нищо против евреите, но към този... Жалко, че е избегнал
154
4
 
19
 
! Отговори
Ники преди 8 години
Офшорните сметки са нещо съвсем законно. Питам незаконно ли е да използвам законен мето за спестяване на данъци? Второ Ако съм човек от ранга на Путин, данъците не идват ли пак при мене ( тоест какъв е смисъла да ги крия ). Трето: кои са тези приближени на Путин. Все им забравям имената ( а и не ги споменават много ), но пък не спират да тръбят неговото име, без да има и една сметка на негово име? .... този скандал е тотално лишен от здрав смисъл.
153
2
 
16
 
! Отговори
Наньо преди 8 години
Другара Соро-стози път сам си скрои кепе. Изгониха го. Но това е само увода. Сега ще го бухат като маче у дуваро.Така че се размирише, че нали знаете старбуклук не гори, а мирише много
152
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти селед малко другарите ще се жалва че и марсианци няма в този списък, само те били в списъка Еми аз ли да съм
151
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В документите нямало наши политици? Щом са послушни -няма , ако се опънат-има.
150
2
 
28
 
! Отговори
Георги Шопов преди 8 години
Добре платена посредствена поръчка.Сащ Цру и партниорски служби Елементарно господа елементарно и шаблонно.
149
2
 
20
 
! Отговори
Скарлет преди 8 години
Банковата криэа на эапада навлеэе в своята эаключителна фаэа!!! ЕЦБ преминава към печатене на пари в още по големи обеми - по 80 милиарда евро месечно!!! Неограниченото всевластие на КАПИТАЛИЭМА, успя да НАБУТА целия свят в дългова, проиэводствена и демографска БЕЭИЭХОДИЦА!!! Да превърне милиони хора в стадо от АБОРИГЕНИ!!!!!!!!!!!!!
148
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да обясняваш на руфосила за ползата от това да не краде е същото като да обясняваш на шебeк ползата от еволюцията. И двамата не са дорасли за да те разберат.
147
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Големия проблем е,че ционистката империя в лицето на ФАЩ и фЕСрухна ,след като щатите и запада потънаха в дългове и свършиха кинтите,ама пак същиоте въпреки осирането си се натискат пак да са (отгоре) и пак да дърпат конците,като се докопат до огромната територия и ресурси на Русия ама НЕМА Путин не е Кадафи и Раша не е Ирак ! Дойде време ЦИОН да си плати за гяволъците и колкото и да се опитват да лънготят и манипулират мошетата от САЩ и соросовите НПО та вече никой не се върза на мизериите им
146
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другари защо си мислите *** като вие сте крадливи трябва и другите да са като вас. Ако беше така то на запад стандарта на живот щеше да е като при вас ама не е. Сега разбирате ли защо не са като вас