Путин прави "мощен юмрук", насочен срещу външни сили

Руският президент прави "радикалната реформа" в силовите структури
6 апр 2016 19:35, Елка Василева
378
Путин прави "мощен юмрук", насочен срещу външни сили
Владимир Путин и Виктор Золотов. Снимка: Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин започна радикална реформа в правоохранителните органи, пише "Комерсант".

Федералната миграционна служба и службата за контрол на наркотиците бяха върнати в състава на МВР, а вътрешните войски на министерството - преобразувани в национална гвардия, пряко подчинена на държавния глава. Гвардията, в която бяха включени полицейските специални части и извънведомствената охрана, се нареди сред най-мощните силови структури в Русия, отбелязва вестникът.

Очаква се реформата да реши няколко твърде важни задачи - да гарантира още по-успешно правния ред, да оптимизира бюджета на правоохранителната система и да премахне дублирането на функции, добавя изданието.

Държавната дума посрещна с одобрение новите президентски решения, посочва то. "В системата на МВР безспорно ще се изгради добре организирано взаимодействие между всички служби", което ще направи по-ефикасна дейността на миграционните органи и борбата с наркотрафика, убедена е Ирина Яровая от властовата партия "Единна Русия", председателка на парламентарната комисия по сигурността, цитирана в статията.

Депутатът комунист Юрий Синелников смята сливането за закономерно, но е смутен от създаването на национална гвардия. Тя не бива да се превърне в "опрична войска", напомня той за личната дружина на руския цар Иван Грозни, прочула се с кървав терор в края на 16 век.

За главнокомандващ националната гвардия е назначен Виктор Золотов, бивш началник на президентската охрана, пише "Ведомости", цитиран от Би Би Си. "Золотов е сред най-доверените хора на Путин, неговата лоялност е извън съмнение", смята политологът Евгений Минченко.

Той изтъква една от причините Русия да формира нова силова структура: "Показваме мощен юмрук, насочен срещу опитите на външни сили да дестабилизират ситуацията".

За създаването на гвардия в Русия се заговори още след събитията на Блатния площад, заявява аналитикът Алексей Макаркин, припомняйки за размириците в Москва през май 2012 г., когато избухна протест срещу връщането на Владимир Путин в Кремъл. Днес въпросът не опира толкова до предстоящите наесен парламентарни избори, "колкото до неутешителните социално-икономически прогнози, които може да предизвикат социални протести", твърди той.

Военнослужещите от създаваната в Русия Национална гвардия ще могат да проверяват документите на гражданите и да ги задържат. Трябва обаче да спазват т. нар. правило "Миранда", т. е. да информират задържания за правата му. Това става ясно от базовия законопроект за войските от гвардията, внесен в Държавната дума от президента Владимир Путин, предаде ТАСС.

Според проекта, внесен в парламента и качен на сайта му, гвардейците ще имат право да проверяват документите за самоличност, "ако има достатъчно основания" да подозират, че съответните лица "са извършили престъпление или административно правонарушение", с оглед да ги предават на полицията. Ще могат да задържат и други лица, "за да бъде установена самоличността им", също така избягали затворници и обявени за издирване хора.

Гвардията ще бъде упълномощена да задържа лица, "направили опит за самоубийство или с признаци за изразено психично разстройство, създаващи с действията си опасност за себе си и околните", на които също трябва да се разясняват правата им, а после да бъдат предавани на медицинските власти, предвижда проектът.

В случай на обявено извънредно положение гвардейците ще могат да затварят улици и пътища, да използват автомобили - собственост на граждани или ведомства, за изпълнение на задачи, свързани със сигурността или с необходимост от спешна медицинска помощ, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
0
 
! Отговори
за пазванти ли го.. преди 8 години
половината русия ще бъде в милиция ,пазачи на *** и войска и партийни доносници ,НО много добре пларени
218
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ФСИЧКИ РУСУФИЛИ ДА ГО ДУФАТ СМЕЛО КАТО БАТКО СИ ЛЕНИН
217
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да живее новият-СССР.СМЪРТ НА ФАШИЗМА-СВОБОДА НА НАРОДА
216
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Външни сили -дедовия.Това си е класичекото НКВД с ново име.Ще си се борят с "пети колони", "народни враове" и прочее уникални за Русия проблеми.Стандартното руско решение за справяне с икономически трудности е да засили репресивния апарат, да не се въдят много недоволните.
215
3
 
8
 
! Отговори
42 преди 8 години
ДО 297ПРЕДПОЧИТАМ ФЮРЕРСЛАНД, ОТКОЛКОТО МАНГАЛИЯ ОКОЛО БЕЛИЯ ДОМ.
214
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Освен Национална гвардия ще бъде изградена допълнително широка полоса с кльон около Кремъл.Така може да бъде сформирана нова държава Жужания или Фюрерсланд ,а Ватикана ще изглежда като бледо копие .САЛЮТ !!!!!
213
0
 
2
 
! Отговори
toni преди 8 години
ave mom4eta na 18 ili 20 v bg vsi4ki ste stanali anonimni da ne bi ste prishilzi ot kosmosa ,i kato vi 4eta komentarite i tesa anonimni?????
212
4
 
6
 
! Отговори
Упорядоченныйков преди 8 години
Всяка империя се крепи на строги закони и сила.Погледнете,какво се случва с един наглец с Ферари в USA.Малко са държавите,като нашата,тънещи в анархия и то от лошия вид.Русия е единствената империя,победила на-големите си противници с отстъпление.Ерата на Горбачов и Елцин свърши.Време е да се отвоюва разграденото.Време е в света да има паритет и то във време на агония в ЕС.Време е Русия да намери приятели(здрави сфери на взаимни интереси).Апропо,ако Путин е беден дали ще го уважават повече?
211
3
 
6
 
! Отговори
диктатура преди 8 години
все повече се самоизолира от цивилизования свят и се подготвя за вечно царуване
210
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 281Минималната работна заплата в България към днешна дата е 420 лева, а в Русия - 6204 рубли, или 156 лева по днешния разменен курс.
209
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
УЙКИЛИЙКС НАЗОВА ПОРЪЧИТЕЛИТЕ И СПОНСОРИТЕ НА Т.НАР.ПАНАМСКИ ДОСИЕТА .ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕЖДУНАРОДНАТА СОЦИАЛНА МРЕЖА РАЗКРИВАТ,ЧЕ СКАНДАЛА С ПУБЛИКУВАНЕТО НА ДОКУМЕНТИ НА ФИРМАТА МАСАК ФОНСЕКА Е БИЛ ПОРЪЧАН И ПЛАТЕМН ОТ ОТ ФОНДА НА СВЕТОВНИЯ АФЕРИСТ И МОШЕ -НИК СОРОС И ВЛАСТИТЕ В САЩ СЪС С АКТИВНОТИОО СЪДЕЙСТВИЕ НА СЛУЖБИТЕ НА ЩАТИТЕ ЗА ДА БЪДЕ НАНЕСЕН УДАР ПО АВТОРИТЕТА НА РУСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ..
208
6
 
6
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
Сега батюшка ще гази гладния, но щастлив руски народ с танкове.
207
1
 
4
 
! Отговори
Божо преди 8 години
265 "Божо" Толкова неграмотно пишат само почитатели на путин, другарю :))) Кажи нещо смислено, не кради никове !!!
206
6
 
5
 
! Отговори
Бoжo преди 8 години
До колегите въф форуума. Нйакой знае ли зашто шорош бави заплатити този месец, седму число е вече.
205
4
 
4
 
! Отговори
Божо преди 8 години
До хахахахахахааааа...Страхотен коментар !!! Ти в боклуджийска кофа ли живееш, или в райската градина на путин ??? С тези коментари доказвате, че диктаторите се харесват само от чугунени глави и неуспели в личния си живот българомразци !!!
204
3
 
6
 
! Отговори
хахахахахахааааа... преди 8 години
Боклукчийница България-клоаката на Европа. :)) Вие сте част от голямото европейско семейство!
203
4
 
4
 
! Отговори
Ееее преди 8 години
До БожоЧакай малко сега, за това още не са му платили! Че нещо рублите взеха да свършват...
202
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледам евротлантическа България от вътре много стабилна, затова изобщо не гледа навън освен да изнася високотетхнологични евтини пpocтитутки да задоволяват мераците на западноевтопейците и да внася домати от Турция и от Македония защото не може да си произведе сама.
201
3
 
8
 
! Отговори
Божо преди 8 години
До младенКажи сега колко по-добре живеят руснаците от българите, колко жалка държава е България в сравнение с путинова Русия , кажи , да ти олекне !!! Наругай всички, които смятат, че България е бедна, но нормална държава !!! Напсувай всички, които смятат, че путин е едно дребно диктаторче, което брани властта и парите си със зъби и нокти !!! Загубена работа !!!
200
2
 
4
 
! Отговори
хахахахахахааааа... преди 8 години
До Божо "повече се превръща в Северна Корея :((("като България?