Уикилийкс за "Панама гейт": Финансиран е от САЩ

Фондация "Сорос" също стояла зад скандала
Обновена: 6 апр 2016 19:07 | 6 апр 2016 19:03, Александър Попов
58
Уикилийкс за "Панама гейт": Финансиран е от САЩ
Снимка: Reuters

Изтичането на "панамските документи" е било финансирано от САЩ, пише в микроблога си в Twitter организацията Уикилийкс, предаде ТАСС.

Уикилийкс посочва, че публикуването на "панамските документи" е било организирано от Проекта за разследване на сигнали за организираната престъпност и корупцията (Organized Crime and Corruption Reporting Project - OCCRP), като целта на публикуването са били Русия и страните от бившия СССР, а финансирането е дошло от Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID) и от фондация "Сорос".

Още по темата

В сайта на Проекта за разследване на сигнали за организираната престъпност и корупцията се припомня, че "Панамските документи" са били получени първо от германския в. "Зюддойче цайтунг". Той ги е споделил с Международния консорциум на разследващите журналисти (International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) и с Проекта за разследване на сигнали за организираната престъпност и корупцията.

Проектът за разследване на сигнали за организираната престъпност и корупцията е консорциум от разследващи центрове, медии и журналисти, действащи в Източна Европа, Кавказ, Централна Азия и Латинска Америка.

Проектът е основан през 2006 г. и публикува информациите си на английски и руски на сайта си. В сайта му се посочва, че съществуването на този проект е възможно благодарение на Института Отворено общество на фондация Сорос и на Агенцията на САЩ за международно развитие, както и на Швейцарско-румънската програма за сътрудничество.

Международният консорциум на разследващите журналисти е глобална мрежа от над 190 разследващи журналисти от над 65 страни по света, които си сътрудничат в областта на разследващата журналистика. Той е основан през 1997 г., се казва в сайта на консорциума.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: Уикилийкс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
поредната помияяя на Сорос, сигурно е агент и получава заповеди какво да прави, личи му
17
25
 
5
 
! Отговори
. преди 8 години
Хайде на амбразурата!И да не забравите утре да се наредите за рубличките.
16
0
 
26
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Което ще рече, че не е цялата истина, а не, че не е истина.Сега се надявам КГБ да хакнат и публикуват останалата истина.
15
1
 
32
 
! Отговори
G преди 8 години
Преди тази публикация да излезе имах същото усещане, затова съм склонен да вярвам. Лично си мисля, че е време да затворим това "отворено общество", което не е нищо друго освен манипулативен институт, промиващ мозъка на хората, изповядвайки деградивни идеи, скрити под лъскави дрехи.
14
1
 
11
 
! Отговори
DreamTheater преди 8 години
Приемам всичко което предава ТАСС за 100% вярно. Там е абсолютната истина.
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде е централата на викиликс?
12
0
 
27
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Като са толкова лошо нещо офшорките,защо не вземат да ги забранят?Ако САЩ поемат тая инициатива,ЕС,Китай и Япония ги подкрепят,няма да е трудно.Впрочем имаше такива предложения от САЩ ,защо не се прави???Май управляващата класа там си ги харесва?!Иначе е удобно да се пуска филтрирана информация,нали?Всички са маскари(азбучна истина),ама нашите няма да ги показваме....
11
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изгонете отворено общество!!!!
10
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обзалагам се, че този Сорос ли е Морос ли е ще стане пишман. КГБ-то ще му го върне. Турция триж пъти проклина орисията си заради сваления руски самолет. То не бяха атентати в Турция, то не бяха бомбандировки на турски аскер в Сирия или тюркмени.Бизнесът им е в колапс, туризъм с 40% надоло. А като черешка на тортата е побликуването на личните данни на турски политици. Е ако би мирно седяло, не би чудо видяло. Ще видим...
9
0
 
42
 
! Отговори
Очевидно преди 8 години
Тоя път дедо Сорос май напразно си похарчи парите....Много шум за нищо.Ама не е проблем за него-печатницата работи денонощно-пари бол!
8
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До dn13Щом са финансирани от Сорос, най-вероятно данните не са верни. Но ти можеш да им вярваш, ако така се чувстваш по-добре.
7
0
 
1
 
! Отговори
Челен опит преди 8 години
Същото пише вчера ОТРК 9К720 (комент 1) под статията "Хиляди исландци на протест, искат оставката на премиера".
6
17
 
2
 
! Отговори
dn13 преди 8 години
Това може и така да е. Важното обаче е верни ли са разкритите данни или не. Ако са верни какво значение има дали е спонсорирарно от Сорос или не.
5
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уикилийкс! И без тях беше ясно. ЦРУ този път много,, дървено" пипат. Няма нито един,, демократ" в списъците. Барем да бяха турили Силвио Берлускони, който си го знам каква далавера е. Пък и нашият президент не е цвете за мирисане. Ама не, нали се целят в Путин? Само че вместо да му извадят око, те му изписват вежда.
4
16
 
1
 
! Отговори
Супер преди 8 години
да финансират повече такива неша. Все едно престъпник да каже - еди кой си финансира полицията, ох те ме пратиха в затвора, защото съм престъпник. Ми да - престъпление - наказание. Това на *** трябва да му е известно.
3
0
 
41
 
! Отговори
:) преди 8 години
Това беше ясно. Няма нито един сериозен американски политик или богаташ в кюпа. Как да го повярваме? Има повече българи в списъка, отколкото американци :)
2
1
 
25
 
! Отговори
ХА преди 8 години
Явно Сорос обича 24 часа и БГ политиците!
1
36
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Wikileaks май вече се спонсорира от Русия. Почнаха клишетата - сороси, гейропа.... моля платените минуси върху този пост да започнат сега.