Съдят кмета на българите в Молдова – за 6 борчета

Сергей Филипов наредил изсичането на изсъхналите дръвчета
8 апр 2016 15:07,
28
Съдят кмета на българите в Молдова – за 6 борчета
Снимка: архив Reuters

Кметът на молдовския град Тараклия Сергей Филипов е осъден на втора инстанция, защото е наредил да се изсекат 6 изсъхнали борчета.

Тараклия е известен като център на българите в Молдова, а Филипов е известен като техен неформален лидер.  

Присъдата на кмета е свързана с отстраняването му от длъжност и солена глоба от 164 000 молдовски леи, които се равняват на около 15 000 български лева. Обвинението срещу него са за злоупотреба с власт и превишаване на служебните правомощия.  

За това сигнализираха преди дни варненски общинари, а днес и БСП би тревога в парламента като обяви процеса срещу кмета за политически. Социалистите призоваха Външно министерство да следи отблизо делото срещу Филипов на трета инстанция и да се обърне за съдействие към Съвета на Европа. 

"Призоваваме съда в Молдова към безпристрастност с крайна цел - опровергаване на политическа намеса в работата му и политическо преследване на кмета", каза бившият външен министър Кристиян Вигенин.

Той увери гражданите на Таркалия, че БСП ще следи случая и ще активизира правозащитни организации по него.  

Колегата му Атанас Зафиров нарече Сергей Филипов голям приятел на България и голям управленец. Той припомни, че кметът е трети мандат на поста си, много популярен, избиран с над 70% на избори.  

Според него процесът е политически, защото предметът му е изсичането на шестте дървета. Зафиров припомни, че делото срещу Филипов е било прекратено след първа инстанция, но "във връзка с политическата ситуацията в Молдова", е възобновено. Депутатът отказа повече подробности, за да не навреди на кмета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бълкарска работа засрамете се бе ....
17
2
 
1
 
! Отговори
Gigaus преди 8 години
Ai sia sha mu dadat s predimstvo bg grajdanstvo i apartament v varna:-):-):-)
16
0
 
1
 
! Отговори
хм преди 8 години
До Анонимен 17Само щото не сме най-беззаконната държава ли трябва да се задоволяваме с неспазването на законите от институциите, които самите те са приели?
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обмислят Молдова да става част от Румъния. Отстраняват недоволните. За това и този цирк с 6 бора.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 14Тъп и буквален от скачащите си! Снимката е архив и то (забележи!) на Ройтерс. И явно не си мърдал от България, щом се заблуждаваш, че е най-беззаконната държава в света.
13
0
 
6
 
! Отговори
16, преди 8 години
До до 14Предположих, че не е от Молдова. Трябва да вярваме, че става въпрос за "изсъхнали борчета", значи. Дори и да са такива, когато се иска разрешение, то се следва процедура и се пристъпва към изпълнение след като такова е дадено от компетентен орган. Затова и у нас сгради се събарят и дървета трепят хората- защото нищо не се прави според правилата. Много боб имаме още да ядем, докато се научим, че правилата са затова, за да се спазват.
12
0
 
7
 
! Отговори
до 14 преди 8 години
Снимката както пише под нея е архивна и по всяка вероятност изобщо не е от Молдова.
11
2
 
7
 
! Отговори
. преди 8 години
Това, че в България е налице пълно безхаберие и за изсечени дървета, и за унищожени големи гори, и дори за телесни повреди и смърт на хора, съвсем не значи, че и в останалия свят е така.Незаконна сеч- трябва да има санкция. Светът не е България!И слава Богу!Да се е затрил досега целият.Това на снимката не е "борче". Пък ако е снимано просто нещо, за да има и снимков материал, си е жива глупост.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 8Колко възобновяем? За 30 години може би. Но ние в момента дишаме най-мръсния въздух и днес се тровим! А не след 30 години
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТи явно не загряваш - за да бъде отсечено или не едно дърво, трябва да има разрешително от съответната институция, което явно е липсвало. Това не е България, където властват своеволия и явно за Молдова е нормално всичко да става по законен начин!
8
1
 
10
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
Външно да провери случая. Ако става въпрос за политическо преследване да предприеме дипломатически стъпки, Митов!
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За периода 2014 - 2016-та в Пловдив са изсечени над 1000 здрави дървета. На никой не е потърсена отговорност.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за периода януари - октомври в борисовата градина от служители на столична община са изсечени 300 дървета. но на тези хора никой не им е потърсил отговорност.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има си закони - спазват се, без значение за изсъхнали дървета ли става въпрос, или не. Иначе - съд. Само в България можеш да ги нарушаваш без никакви последствия!
4
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Където е минал комунизъм сто години трева не никне !Все пак нашия човек е минал тънко - уж го съдят. А какво да кажем за стотиците хиляди измрели от глад и доведени до канибализъм българи в съветска Молдова през 30-те години на 20-ти век, когато поради това, че не са искали да стават колхозници и да хрантутят мързеливите болшевики им е иззета всичката храна и са оставени да измират в адски мъки ?За незапознатите пишете в търсачката "голодомор" и ще ахнете !
3
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно време другарите не даваха дума да се издума за българското малцинство в СССР,- то, даже официално не съществуваше според партиините директиви, ама сега много се загрижили, другаре къде бехте когато руските КаГеБейшници депортираха българи по сибир
2
2
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
И Молдова ще ни задмине по осъдени политици.За сега сме 1:1
1
14
 
3
 
! Отговори
аз преди 8 години
Алооо БСП, това да не ви е България? В останалия свят природата е важна и не се позволяват своеволия. Политическо е в *** ви кратуни! Ние трябва да взимаме пример от тях, а не да се опитваме да ги направим като нас!!!