Проблемът пред следващия генсек на ООН – бежанците

Правозащитни организации със съвети към неизбрания още секретар
11 апр 2016 09:37,
5
Проблемът пред следващия генсек на ООН – бежанците
Снимка: архив Reuters

Следващият генерален секретар на ООН ще трябва приоритетно да положи усилия да реши бежанската криза, да се опита да осигури по-добра превенция на масовите престъпления и да се опита да постигне премахване на смъртното наказание, заявиха няколко правозащитни организации, цитирани от Франс прес.

Организациите, сред които са Амнести Интернешънъл, Хюман райтс уоч и Международната федерация за човешките права, определиха на приемника или приемничката на Бан Ки-мун осем приоритета. Новият генерален секретар на ООН ще встъпи в длъжност през януари 2017 г.

Първият приоритет е нов глобален подход към бежанската криза - най-тежката след Втората световна война. Този подход трябва да се основава на засилено международно сътрудничество и справедливо разпределение на задълженията между страните за приемане на бежанци и мигранти.

Правозащитните организации препоръчват на бъдещия шеф на ООН да се бори с безнаказаността, да премахне смъртното наказание и да бъде защитник на жертвите на дискриминация.

Списъкът с приоритети бе публикуван точно преди изслушванията тази седмица на осмината кандидати в Общото събрание на ООН. След това, от юли нататък, Съветът за сигурност ще направи своя избор и ще предложи име на Общото събрание.

"Светът има нужда от силен генерален секретар, който да се противопостави на страните, нарушаващи човешките права", каза Салил Шети, генерален секретар на Амнести.

"Обединените нации не могат да изпълнят мандата си, ако не поставят човешките права в центъра на всичко, което предприемат", добавя Шети.

Според правозащитните организации приемникът на Бан Ки-мун трябва да използва правомощията, които му дава Уставът на ООН, за да съдейства да не се допускат изстъпления като нападения срещу цивилни в конфликти.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В репортажа на събитията пред мрежата поне трима викаха аЛах аКбар без да спират. Незнам какво повече трябва да се случи зада се разбере, че минимум 10% от тез са обучени терористи.
4
0
 
1
 
! Отговори
Нико преди 8 години
Защо държат да направят ООН световно правителство.Това е една от най-вредните организации. Хиляди чиновници без никакъв контрол получават едни огромни заплати и прокарват тезата за още повече чиновници и още по голямо ООН.
3
1
 
0
 
! Отговори
gos преди 8 години
новият генсек на оон ще има най-важната си задача да си взима заплатата и да празнослови тежко пред камерите с цел поддържана на имиджа си. Ако з тази цел е нужно да се затрият малкото останали структурирани територии и държави, какво пък, нека...
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тия нптао в каква функция се изказват точно...нито някои ги е избирал, нито представляват някой друг освен бенефакторите си....интернационални лумпели
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе я държава по държава да се хващат калашниците и тия *** по обратния път към държавите им. Нямаме нужда от тая ***, да ги граним, да ги поим, да им търсим работа.....я стигаааааа!!!!