В Йемен влезе в сила прекратяване на огъня

Бунтовниците контролират столицата и райони в северната и западната част на страната
11 апр 2016 09:30, Елка Василева
1
В Йемен влезе в сила прекратяване на огъня
Снимка: архив, Reuters

В Йемен в полунощ влезе в сила прекратяване на огъня, договорено от ООН, предаде Франс прес.

Международно признатото правителство на президента Абд Рабу Мансур Хади, шиитските бунтовници хуси и арабската коалиция, подкрепяща законните власти, се ангажираха да спазват прекратяването на огъня, което ще позволи на ООН да започне политически преговори за уреждане на конфликта, бушуващ от една година в Йемен - най-бедната страна на Арабския полуостров.

"Прекратяването на огъня влезе в сила и ние ще го спазваме по силата на заповедите на нашето легитимно политическо ръководство, докато го спазват и шиитските бунтовници хуси", заяви пред журналисти началникът на генералния щаб на армията генерал Мохамед Али ал Макдаши. "Хусите по традиция не спазват прекратяванията на огъня, но този път се надяваме, че и те ще го спазват", добави висшият военен.

Бунтовниците контролират столицата Сана и обширни райони в северната и западната част на Йемен.

Бунтовниците хуси и съюзените с тях военни, верни на бившия президент Али Абдула Салех, обявиха, че ще спазват прекратяването на огъня. Те заявиха, че са предали на ООН писмо, в което се ангажират да спрат военните операции по суша, въздух и земя на цялата територия на Йемен, добавя АФП.

Военни източници обвиниха хусите, още преди да влезе в сила прекратяването на огъня, че са го нарушили в югозападния град Таиз, но изглежда тези нарушения не са сериозни и не застрашават примирието, отбелязва АФП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари