Външните министри от Г-7 призоваха в Хирошима за свят без ядрени оръжия

В комюнике те приканиха към ускоряване на борбата с ИД
11 апр 2016 11:36, Елка Василева
5
Външните министри от Г-7 призоваха в Хирошима за свят без ядрени оръжия
Снимка: Reuters

Външните министри на страните от Г-7 приеха в Япония т. нар. декларация от Хирошима, в която призовават за "свят без ядрени оръжия", съобщиха осведомителните агенции. "Нито една държава не бива да извършва ядрени опити", се казва в документа.

"Потвърждаваме ангажимента си да изградим един по-сигурен свят и да създадем условия за свят без ядрени оръжия", заявяват висшите дипломати. Те приканват за разоръжаване и неразпространение на ядрените оръжия.

Министрите посочват сред предизвикателствата за сигурността "многократните провокации от страна на Северна Корея". Отново осъждат и "незаконната анексия" на украинския полуостров Крим, като настояват Русия да спазва последните споразумения от Минск.

Още по темата

В съвместно комюнике след двудневната си среща в Хирошима министрите приканват да се ускори борбата с групировката "Ислямска държава". Изправени пред "световната терористична заплаха (. . .), твърдо подкрепяме волята на коалицията да засили и ускори кампанията срещу ИД в Ирак и Сирия", изтъкват те.

Джон Кери стана днес първият американски държавен секретар, посетил мемориала на жертвите от бомбардировката в Хирошима, отбелязва Франс прес. Първите дипломати на седемте най-развити индустриални държави отидоха днес в мемориалния парк, за да отдадат почит на 140-те хиляди жертви от американската атомна бомбардировка на 6 август 1945 г.

Япония нарече "историческо" това посещение, състояло се в рамките на предварителната министерска среща преди лидерския форум на Г-7 през май, който ще е в Япония. Фактът, че Кери посети мемориала и музея в Хирошима подхрани предположенията, че и Барак Обама може да направи безпрецедентна за американски президент визита в този японски град по време на предстоящата среща на върха на Седемте, отбелязват АФП и Ройтерс, припомняйки амбициите на американския лидер за "свят без ядрени оръжия", демонстрирани от 2009 г.

Визитата на равнище външни министри беше безпрецедентна и за другите две ядрени сили от Г-7 - Великобритания и Франция, предаде Франс прес.

В почетната книга на хирошимския музей Кери написа, че Хирошима ясно и категорично напомня, че светът е длъжен не само да сложи край на заплахата, каквато са ядрените оръжия, но и че трябва да стори всичко, за да избегне война.

Гостите положиха венци пред кенотафа в мемориалния парк - символична братска могила на жертвите. Там бяха посрещнати от множество ученици, размахали знаменца на седемте държави, които ги окичиха с гирлянди от хартиени жерави - традиционен израз на желание за мир.

Г-7 обединява САЩ, Япония, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Канада. Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, чийто самолет се бе повредил, пристигна със закъснение в Хирошима, съобщи по-рано Токио.

Висшите дипломати на седемте световни сили подчертаха значението на своята среща "71 години след Втората световна война, донесла небивали ужаси в света". Те приветстваха "същественото съкращаване на ядрените арсенали на държавите, които имат ядрени оръжия" и призоваха за повече "прозрачност".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.