Дилма Русеф все по-близо до отстраняване от поста

Специалната комисия поиска свалянето й от длъжност
12 апр 2016 08:04, Красимир Ангелов
35
Дилма Русеф все по-близо до отстраняване от поста
Снимка: БТА

Специалната комисия в бразилския парламент препоръча отстраняването от длъжност на президента на Бразилия Дилма Русеф, предаде Франс прес.

Състоящата се от 65 депутати специална комисията по импийчмънта одобри с мнозинство незадължителен доклад, който препоръчва на депутатите да гласуват в подкрепа на процедурата по отстраняване от длъжност.

Съгласно бразилското законодателство, решението на комисията трябва да се разгледа на пленарно заседание на долната камара на парламента. Докладът й ще бъде предаден за обсъждане на депутатите в петък. Ако Камарата на депутатите одобри препоръката с две трети от гласовете (342 от 513) на 17 или 18 април, процедурата за отстраняване от длъжност ще бъде разгледана в Сената, който ще има последната дума.

Опозицията обвинява 68-годишната президентка в манипулиране на федералния бюджет през 2014 г., годината на преизбирането й, и през 2015 г., за да се омаловажи размера на държавния дефицит в разгара на рецесията в страната.

Хиляди бразилци излязоха снощи по улиците на Рио де Жанейро, за да протестират срещу импийчмънт на Русеф и да изразят подкрепата си за президентката, предаде ТАСС. Акцията протече под надслов "Не на държавния преврат", както привържениците на Русеф определят инициативата за отстраняването й.

В протеста участваха бившият президент Луиз Инасио Лула да Силва, а също много бразилски артисти и интелектуалци. Според организаторите в демонстрацията са се включили между 35 и 50 000 души, отчита БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До еНеприятни са за комунистите.
6
1
 
34
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Тук по времето на Орешарски не беше ли същото? Помните как комунисти и атакисти ходеха да правят зулуми на Плевнелиев и искаха да го отстранят.
5
2
 
33
 
! Отговори
е преди 8 години
Дилма е нещо средно между Меркел и Бокова.Доста неприятни жени . Вървяха през соца,но днес се търсят красавици .Вижте какво прави Тръмпи с неговите мадами .
4
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опозицията в Бразилия са социалистите. Нормално е да искат да махнат демократичния президент.
3
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки който е оплювал българи е умрял.
2
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
един корумпиран съдия иска да гътне цялата система, но не се получава
1
3
 
34
 
! Отговори
ф 22 преди 8 години
Комунизма си отива.