Принудително местят бежанците от Пирея

Италианските брегове отново се превърнаха във вход към Европа
12 апр 2016 22:23, Анисия Иванова
9
Принудително местят бежанците от Пирея
Снимка: Bulgaria On Air

Започна принудителното преместване на бежанците, които нелегално се настаниха в лагер, край гръцкото пристанище Пирея. Мигрантите преди седмица получиха ултиматум да се преместят доброволно – но това не се случи..

Повече от 4500 мигранти в момента са в Пирея – важен район за туристическата индустрия в Гърция. През последните седмици представители на гръцкото вътрешно министерство и преводачи се опитват да убедят мигрантите да се преместят в нов лагер в Северна Гърция, показвайки им снимки на мястото и обяснявайки им какво има в лагера.

"Идвам от район в Афганистан, където непрекъснато се водят военни действия. Не искам да оставам там. Поради тази причина предприех това опасно пътуване до Европа. Ако от Гърция ни изпратят обратно в Турция, това ще е ужасно за нас. Не искаме да се връщаме в страната си. Там е война", споделя Джамил, който е бежанец от Афганистан.

"Разбирам, че хората тук се страхуват от преместването. Лагерът, където ще бъдат настанени е бивша военна база, която е излязла от употреба и в момента е преустроена в бежански лагер. Това вероятно е основното, което ги притеснява. Опитваме се да им обясним, че това не са затвори, а места със съвсем нормални условия на живот, където ще се чувстват много по-добре и ще могат да живеят нормално. Погрижили сме се да посрещнем всичките им нужди", обяснява Катерина Китиди, представител на ООН.

Междувременно италианската брегова охрана успя да спаси 1850 мигранти при 8 различни операции през изминалото денонощие. Бедстващите хора са били открити в претъпкани лодки в морето край остров Сицилия.

След затварянето на така наречения Балкански път италианските брегове отново се превърнаха в предпочитан вход към Европа за търсещите убежище мигранти. През последния месец броят на хората, предприемащи опасното пътуване през Средиземно море, постоянно нараства.

По темата вижте и видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
алах и коран - всичко е измислено от хитри имами за да може да изпращат птостолюдието на война и да си имат харем от също така простите им жени
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как може в 21 век да ти се върти целия живот около някакъв алах и коран, не е ли цяло нещастие това
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-добре е морето по на дълбоко!
5
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Близкият Изток има и богати мюсюлмански страни! Да не се срамуват. Или там ги знаят каква бездарна из'мет са.
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джамал бежанецо отива направо в ръцете на ливанските престъпни кланове в Берлин, да краде, изнасилва, продава дрога.Точно за това са го изпратили моллите и тези, които финансираха пътуването му.А и ако се взриви на някой площад за славата на аллаха, ще отиде при 50-70 или не знам колко си девици, баш че има значение като му е възкъсичък органа.
3
0
 
36
 
! Отговори
Тото преди 8 години
Няма спасение от тая напаст, затваряш им пътя от една страна, те веднага пробиват от друга. Представете си нападение на скакалци, изяждат и унищожават всичко по пътя си.
2
0
 
53
 
! Отговори
Джамал беженецо преди 8 години
Искам руси германки, много ойро, мерцедес и гросес хаус. Човешките права, явно отмениха всякакви национални закони и лъсна тяхната цел. Унищожаването на националните държави, отпадане на граници и био-маса, която няма минало и бъдеще, неграмотна, управлявана от няколко банкерски клана.
1
3
 
18
 
! Отговори
bebok преди 8 години
много дубре,време е да заживеят в Европа и да научат европейци на морала!дубре дошли в немско,италианско и френско. Само да не влизат тука!