Русия без въпрос към Бокова при изслушването в ООН

Българката отговаря над 2 часа на въпроси в централата в Ню Йорк
13 апр 2016 13:22, Анисия Иванова
90
Русия без въпрос към Бокова при изслушването в ООН

Първият ден от безпрецедентното публично изслушване на кандидатите за генерален секретар на ООН приключи.

Над 2 часа българският кандидат за високия дипломатически пост Ирина Бокова отговаря на въпроси на представителите на страните членки в Общото събрание на организацията в Ню Йорк.

В 10-минутното представяне на програмата си Бокова, която е втори мандат начело на ЮНЕСКО, говори за историята на страната ни и за натрупания опит през живота си.

Още по темата

Много от въпросите към българския кандидат бяха свързани с управлението на организацията и начините за елиминиране на тромавата администрация, съмненията за корупция и недобрата координация между структурите на ООН.

Представителят на Украйна попита българския кандидат как би гарантирала изпълнението на принципа за териториална цялост на независимите страни предвид анексирането на полуостров Крим от Русия. Той обаче не получи отговор, тъй като времето, определено за отговорите на Бокова, изтече.

По време на изслушването направи впечатление, че представителят на Русия не зададе въпрос на Бокова, за разлика от дипломатите на други страни постоянни членки на Съвета за сигурност като Великобритания, Франция и САЩ.

По този повод агенция Франс прес коментира, че българката е предпочитаният от Москва кандидат за поста генерален секретар на ООН. В Русия са на мнение, че международната организация трябва да бъде водена от представител на Източна Европа, тъй като това е единственият регион, който до този момент не е бил представен на високия пост, посочва френската медия.

По темата вижте и репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
28
 
11
 
! Отговори
Koko преди 8 години
Не, че нещо но тази жена е Смъртта в женски образ.
1
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как ще има въпроси след като я гласят да бъде Руския кон в ООН.