Критики от САЩ: Маргинализирали сме ромите

Имало съобщения за религиозна дискриминация и тормоз в България
Обновена: 14 апр 2016 09:30 | 14 апр 2016 09:30, Елка Василева
189
Критики от САЩ: Маргинализирали сме ромите
Снимка: архив, Булфото

Маргинализацията на ромското малцинство и обществената нетърпимост към него продължава да е най-належащият проблем в областта на човешките права в България. Това се посочва в частта за България в доклада на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света през 2015 година.

Продължаващото влошаване на медийната среда и нарастването на корпоративната и политическа зависимост на средствата за масова информация също бяха проблематични миналата година, се казва в документа, публикуван на сайта на американското външнополитическо ведомство.

Корупцията продължи да пречи на способностите на правителството и да подкопава доверието на обществото и на бизнеса в съдебната система и други правителствени институции, се отбелязва в доклада.

Сред другите проблеми в областта на правата на човека, за които бе съобщено, бе незаконното убийство на афганистански мигрант от български граничен полицай близо до границата с Турция на 15 октомври, изтъква Държавният департамент на САЩ. Той изброява още суровите условия в затворите и местата за задържане, полицейското насилие и дългите забавяния в работата на съдебната система.

Има съобщения за религиозна дискриминация и тормоз в България, пише американското външнополитическо ведомство и споменава за антимюсюлмански демонстрации.

Докладът отчита още слабости в процеса на интеграция на бежанците и политиките в тази област, изборни измами, насилие на полова основа и дискриминация срещу жените, насилие срещу деца, увеличаване на проявите на антисемитизъм в интернет, трафик на хора, дискриминация срещу хората с увреждания, етническите малцинства и хората с нетрадиционна сексуална ориентация и обществена стигматизация на хората, заразени с вируса на СПИН. Има освен това съобщение за детски труд и дискриминация срещу представители на малцинствата при наемането на работа, посочва Държавният департамент на САЩ.

Докладът отчита, че българското правителство е предприело стъпки за преследване и наказване на служители на силите за сигурност и други ведомства, които са извършили злоупотреби. Тези действия обаче бяха недостатъчни и безнаказаността бе проблем, се подчертава в документа.

Държавният департамент на САЩ отбелязва, че България е конституционна република, управлявана от свободно избран еднокамарен парламент. Наблюдатели заявиха, че парламентарните избори през октомври 2014 г. са били в съответствие "с основните свободи на изразяване, сдружаване и събиране". В същото време обаче те констатираха масови твърдения за купуване на гласове и използване на расистка, ксенофобска и подстрекателска реторика през цялата предизборна кампания, пише в доклада.

Гражданските власти в България поддържаха ефективен контрол върху силите за сигурност, отчита още Държавният департамент на САЩ.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
22
 
! Отговори
Алекс 1 преди 8 години
Ще ми каже ли някой, как е на английски:"На баба ви хвърчилото"!?Искам да го употребя, този израз - идват ми в ума и по-соленички, ама не съм на "ти" с примитивното им американско наречие.Значи, аз не виждам гредата в своето око, ама виждам сламката в чуждото.!
104
0
 
27
 
! Отговори
ДА преди 8 години
А вие,янки,защо вкарахте индианците в резервати!?И ние искаме така!И защо биете ***!?Млък,че разбунихте целия свят!Арабята идат при нас,щото вие им подпалихте чергите!
103
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Краварите да си гледат тяхната държава. Те маргинализират индианците и ***. Когато им дадат полагащите им се права - тогава ще искат от нас. Не да бутат индианците в резервати.Нашите ман...ли не са в резерват, а трябва...
102
0
 
11
 
! Отговори
До Гурбетчия преди 8 години
Дали е от (Ромски) произход или е от Турски произход е все тая. И без това вече са мюсюлмани. Те ако им платят и будисти могат да станат. Въпроса е да се разграничи дали става въпрос за истински Българи или за някакви издънки и да знаят хората кой в тая държава всъщност върши престъпленията.
101
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом имаме критики от Америка, значи сме на прав път. Иначе щяха да ни хвалят.Янките ако нямат изгода нищо не правят.
100
0
 
27
 
! Отговори
Diana преди 8 години
"..... а вие защо биете ***"
99
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
45 години черен комунизъм напълно промени всичко човешко у нас...ще ни трябват за жалост още десетки години, за да станем нормално общество. И всичко това благодарение на руските прасета.
98
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прави са си нашите братя. Не сме дорасли за демокрация...докато се научим ще трябва да ни понабиват периодично канчетата..все още не сме се отърсили от нравите, които руската *** ни ги натресе.
97
0
 
18
 
! Отговори
454 преди 8 години
преди да критикуват да погледнат собственият си двор - те не правят ли същото с индиянците, при това хората са коренните жители на оня континент, избиха ги до шушка
96
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама, моля заповядайте! Вземете си ги всичките, защото ние явно не знае как правилно да ги отглеждаме.
95
1
 
16
 
! Отговори
12 преди 8 години
Моля хамериканскя департамент да отбележи, че смрадта над гетата не се дължи на това, че сме употребили химическо оръжие за да намалим популацията на вредители. Там така си мирише, на маргинализация. И при това прозорците са широко отворени. Да не вземете да ни бомбардирате за да защитите демокрацията, и заради гореописаните химически оръжия. Къщата, която наследих, е по-стара от САЩ. По онова време нямаше държавен департамент, нямаше и маргинали. Има ли връзка между двете- всеки да прецени.
94
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо и ние като САЩ не си изберем за президент един от тях примерно дон Цеци !? Така ще покажем на света ,че не сме расисти а и без това от президента нищо не зависи
93
0
 
31
 
! Отговори
тя преди 8 години
С така наречената зелена карта , колко роми приеха? С тази карта правят подбор само на умни , образовани , млади българи!
92
1
 
16
 
! Отговори
тя преди 8 години
Това , че раждат по 10 и не учат , ние сме им виновни!
91
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом са им нарушени правата на ромите да им дадът убежище в САЩ .
90
1
 
6
 
! Отговори
Реалност преди 8 години
Карат ни са. Не слушаме. Другия път кат кажат падни за двеста на секундата. Амаха селяни със селяни. От Своге. Досега беше моркова и много се отворихме нещо. Зъбим са. Не слушаме. Да не заиграе тоягата.
89
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Oфф, от ***-САЩ пак сеят демокрация!
88
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сащ е вече държава от третия свят и да не дават много акъл защото нямат такова нещо
87
1
 
12
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
Точно така 104 - ХАЛАЛ ДА СА ИМ!!!
86
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
същото което те правят с *** и латиносите