Критики от САЩ: Маргинализирали сме ромите

Имало съобщения за религиозна дискриминация и тормоз в България
Обновена: 14 апр 2016 09:30 | 14 апр 2016 09:30, Елка Василева
189
Критики от САЩ: Маргинализирали сме ромите
Снимка: архив, Булфото

Маргинализацията на ромското малцинство и обществената нетърпимост към него продължава да е най-належащият проблем в областта на човешките права в България. Това се посочва в частта за България в доклада на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света през 2015 година.

Продължаващото влошаване на медийната среда и нарастването на корпоративната и политическа зависимост на средствата за масова информация също бяха проблематични миналата година, се казва в документа, публикуван на сайта на американското външнополитическо ведомство.

Корупцията продължи да пречи на способностите на правителството и да подкопава доверието на обществото и на бизнеса в съдебната система и други правителствени институции, се отбелязва в доклада.

Сред другите проблеми в областта на правата на човека, за които бе съобщено, бе незаконното убийство на афганистански мигрант от български граничен полицай близо до границата с Турция на 15 октомври, изтъква Държавният департамент на САЩ. Той изброява още суровите условия в затворите и местата за задържане, полицейското насилие и дългите забавяния в работата на съдебната система.

Има съобщения за религиозна дискриминация и тормоз в България, пише американското външнополитическо ведомство и споменава за антимюсюлмански демонстрации.

Докладът отчита още слабости в процеса на интеграция на бежанците и политиките в тази област, изборни измами, насилие на полова основа и дискриминация срещу жените, насилие срещу деца, увеличаване на проявите на антисемитизъм в интернет, трафик на хора, дискриминация срещу хората с увреждания, етническите малцинства и хората с нетрадиционна сексуална ориентация и обществена стигматизация на хората, заразени с вируса на СПИН. Има освен това съобщение за детски труд и дискриминация срещу представители на малцинствата при наемането на работа, посочва Държавният департамент на САЩ.

Докладът отчита, че българското правителство е предприело стъпки за преследване и наказване на служители на силите за сигурност и други ведомства, които са извършили злоупотреби. Тези действия обаче бяха недостатъчни и безнаказаността бе проблем, се подчертава в документа.

Държавният департамент на САЩ отбелязва, че България е конституционна република, управлявана от свободно избран еднокамарен парламент. Наблюдатели заявиха, че парламентарните избори през октомври 2014 г. са били в съответствие "с основните свободи на изразяване, сдружаване и събиране". В същото време обаче те констатираха масови твърдения за купуване на гласове и използване на расистка, ксенофобска и подстрекателска реторика през цялата предизборна кампания, пише в доклада.

Гражданските власти в България поддържаха ефективен контрол върху силите за сигурност, отчита още Държавният департамент на САЩ.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
25
 
! Отговори
ЗА ИСТИНИТЕ преди 8 години
"Това се посочва в частта за България в доклада на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света през 2015 година."ТИЯ ОТ ДЪРЖАВНИЯТ ДЕПАРТАМЕНТ НА САЩ НЕ ЗАЯВИХА ЛИ, ЧЕ ЩЯЛО ДА ИМА АТЕНТАТ В КВ. ИЗТОК И ДО ХОТЕЛ ПЛИСКА ОТ ИД И ПОСЛЕ СЕ ОКАЗА, ЧЕ ГЕЙ БЪЛГАРИН ОБВИНИЛ СВОЯ ПРИЯТЕЛ АФГАНИСТАНЕЦ, ЧЕ БИЛ СВЪРЗАН С ИД И ОТТАМ ИМ ИДВАЛА ИНФОРМАЦИЯТА. ТОЛКОВА СА СЕРИОЗНИ ОТ САЩ И ДЪРЖАВНИЯ ИМ ДЕПАРТАМЕНТ :))))
64
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересното е, че ни критикуват за нарушения, които ги има и в САЩ, мащабът на които е в пъти по-голям от тези в България.
63
20
 
2
 
! Отговори
До 66 от ром преди 8 години
Не си играйте с огъня ! Май искате да ходите по пътеката на сърбите. Уважавайте ни ако не искате да лапате бомбардировки
62
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
каскетите са се развихрили! За няколко рубли повече ще претоварите сървъра бе :)
61
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами махнете визите и ще видите защо ;)
60
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Докладът отчита още слабости в процеса на интеграция на бежанците и политиките в тази област,"И аз отчитам същите слабости в САЩ по отношение на бежанците- 17 американски щата забраниха приемането и присъствието на бежанци от Близкия Изток.
59
0
 
19
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 8 години
НИЩО правилно и хубаво не видяхме от САЩ-ФАКТ.....Като са толкова притеснени за братчедите--да ги взимат всичките-до един..............
58
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Критики от България: Маргинализирате афроамериканците. В доклада си ще отбележа полицейското насилие над гражданите и случаите на убийства на чернокожи от органите на реда. Докладът отчита още и слабости при интеграцията на мексиканците и масовото нарушаване на човешките им права, дискриминация на етническите малцинства, трафик на хора, трафик на наркотици. Има освен това съобщения за детски труд- деца от третия свят работят в американските фабрики.
57
1
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Пука ми,че ми дреме какво казват американците.Дори ще си прехвърля перчема на другата страна от притеснение.Оставете ги да си лаят,колкото си щат.Те нямат право да се месят във вътрешните работи на никоя страна.Ако им позволим,ще ни се качат на главата.Достатъчно нахални са.
56
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ааааа,братя хамериканци,а вие защо ни дискриминирате като ни искате визи?Ако толкова са ви на сърце ромите,готови сме да ви ги изпратим за да си ги инегрирате и да се чувстват щастливи.
55
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джон Кери ли го каза? Или Уорлик? Тези и САЩ трябва ли изобщо да се взимат някога насериозно като говорят?
54
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Критики от САЩ: Маргинализирали сме ромите"А вие сте идеализирали себе си като световна сила. 200 години сте на тая земъ. България е от 1300. Гледайте си работата и не ни се мешайте.
53
0
 
26
 
! Отговори
казах преди 8 години
Държавния департамент на САЩ няма да диктува живота ни.Да погледнат собствената си империя на ЗЛОТО която сее смърт по всички крайща на Земята.Държава създадена върху кръв и унищожение на индианците,създадена върху робство на чернокожи от Африка, не може да дава оценки за други народи.
52
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какви пък се помислиха тези, че си позволяват да ни критикуват за вътрешните ни работи? Я да си гледат работата и да не си навират гагата в България! Егати наглото племе!
51
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами да ги вземат в тяхната мила родина и да си ги интегрират !
50
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доклад, все едно писан от главатаря на ИД.
49
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
62Правилно си отбелязал този факт. Според исторически източници, избити са над 100 милиона индианци. Тези факти обаче са официално забранени за публикуване и изучаване в училище от американците. За холокоста всяка година ни надуват главите /въпреки че е доста спортно колко са жертвите/, а за този геноцид над индианците не се споменава и дума. Да не говорим, че са коренното население на Америка.
48
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само с промяна на *** като адресат и малко козметика в допълнението, голяма част от изброените в съобщението критики могат релеванто да се отнесат и към САЩ, и към повечето страни в света. Без да е необходимо да се стига до онзи стар виц за цената на бензина и ***...
47
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не виждам защо трябва да се публикуват мненията на някакви новоизлюпени държавички на 200 години, които до вчера са били официално робовладелски. Дори трябва българското външно министерство да извика американския посланик да даде обяснения на тези глупости.
46
0
 
32
 
! Отговори
(смее се) преди 8 години
ИМПЕРИЯТА ЗАПОЧВА ДА РИТА "НА УМРЯЛО".