Над 1000 мигранти влязоха със сила в Коста Рика от Панама

Повечето от тях са били кубинци
14 апр 2016 12:32, Елка Василева
4
Над 1000 мигранти влязоха със сила в Коста Рика от Панама
Снимка: Reuters

Над 1000 мигранти, повечето кубинци, влязоха със сила в Коста Рика от Панама, предаде Франс прес, като се позова на властите.

Тези мигранти, целящи да достигнат Съединените щати, бяха блокирани в Панама.

Костариканската телевизия излъчи кадри със сблъсъци между мигранти и полицаи в граничния град Пасо Каноас. Стъклата на няколко автомобила и прозорците на сгради бяха изпочупени.

Общо между 1000 и 1200 мигранти, повечето кубинци, но и малко африканци и азиатци, успяха да проникнат в Коста Рика. До края на деня по-голямата част от тях бяха върнати в Панама, а 120 остават в Коста Рика.

Костариканските власти разкритикуваха остро миграционната политика на Съединените щати като причина за тези случаи.

В момента кубинците, които достигат САЩ по суша, получават разрешение да влязат след проверка на документите за самоличност, отбелязва АФП. След това те имат срок от една година, за да кандидатстват за убежище.

За сметка на това кубинците, заловени от американските власти в морето, са връщани обратно в родината им.

Тази политика е "извратено насърчаване на миграцията и благоприятства условията за трафик на хора", заяви на пресконференция костариканският министър на външните работи Мануел Гонсалес.

Между ноември и март Коста Рика е приела близо 8000 кубински мигранти, след като северната й съседка Никарагуа затвори границата си за тях. Броят на кубинците, опитващи се да достигнат Съединените щати, се увеличи в последно време на фона на опасенията, че възстановяването на отношенията между Вашингтон и Хавана ще ги лиши от възможността да получат убежище в САЩ.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: панамаКоста Рика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари