Берлин разреши официално разследване на комика, обидил Ердоган

Случаят разпали дебати за границите на свободата на словото
15 апр 2016 17:07, Елка Василева
37
Берлин разреши официално разследване на комика, обидил Ердоган
Ангела Меркел и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че нейното правителство е дало зелена светлина на прокурорите да започнат официално криминално разследване срещу комика, който обиди турския президент Реджеп Таип Ердоган, предаде ДПА.

Водещият на вечерно предаване по германския обществен телевизионен канал Цет Де Еф Ян Бьомерман е изправен пред предварително разследване за обида на турския президент заради рецитиране в предаването на стихотворение, съдържащо груби сексуални препратки и обвинения, че Ердоган репресира малцинствата и се отнася зле с кюрдите и християните.

Още по темата

За разлика от жалбата за клевета, подадена срещу комика от самия Ердоган, започването на разследване въз основа на евентуално нарушение на закона, криминализиращ обиди срещу чуждестранни държавни глави, изисква разрешение от германското правителство.

Въпреки че много германци намират стихотворението на Бьомерман за безвкусно, а самата Меркел го определи като "преднамерено обидно", случаят разпали ожесточени дебати за границите на свободата на словото в Германия и за това дали въпросният закон трябва да бъде премахнат.

Случаят повдигна също въпроси за сделката на ЕС с Анкара за връщане на мигранти от Гърция в Турция. Според критично настроените към сделката тя е станала причина европейските лидери да се чувстват задължени към Ердоган в желанието си да сложат край на мигрантската криза.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Песента на немския комик предизвика огромен спад на ерекцията на Ерпрофан. Меркел е бясна при това с право. Ваяграта е скъпа и по сведения на *** ислямци не действа на профани тип Ерпрофан.
21
0
 
3
 
! Отговори
wild horse преди 8 години
Меркел падна под нивото на паркетен перваз. Къде са свободата на словото, демокрацията ,европейските ценности? Един психопат върти всички на пръста си
20
0
 
2
 
! Отговори
партиен член преди 8 години
Федерална Република Германия.Няма вече такава държава.Може би има Мюсулманска Република Германистан.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що така бе? Що стана с Шарли-то? Що ги ручахме жабетата?
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
merkel was macht du??
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците и другите икономически мигранти са добре в Германия-хубави заплати и осигуровки, а какво да кажем ние с тези некадърни управници и пишман бизнесмени?
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Или немците ще бият шута на Меркел или европа ще бие шута на Германия - няма друго разумно решени, да избират .
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече в Германия български лекар не може да започне работа, назначават масово сирийци.Предполагам, че и в други области е така.Германия си взе 3% висшисти сред бежанците, които със сигурност не са прекарани от каналджии, а са си платили самолетните билети.В Източна Европа ще останат най-бедните и необразовани мигранти, които е добре, ако поне стават за овчари.Дори за оператори на машини се изисква специализирано техническо образование и дисциплина, която се възпитава от ученическата скамейка.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Za nakazanie jurnalista da bude izpraten v DIARBEKIR na slujba pri kyurdite
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това да не новият чичко с по-големите мустачки? Германия вече плати доста заради един в миналото.
12
1
 
2
 
! Отговори
ananiza преди 8 години
Nomer 12 pegida ako doide na vlast... nemojesh da izlezesh ot kolibata si tapanar takiv.... merkst du was..asi du.... bulgaren ot germania.... tolkos si jivial tuk v germania selska prichka takava
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел не е клекнала а се е надупила. За никого не е тайна любовната афера на тая *** с тоя пън. Меркел требва да бъсе изгонена от всички постове и срещи.
10
2
 
17
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Ангела Фатима Меркел клекна пред Ердоган. Той се чувства вече като Султан на Европа.За жалост кампанията срещу Европейските Патриоти (движението ПЕГИДА) в Германия е жестока. Промени могат да се очакват след парламентарните избори 2017, надявам се AFD дастане 2-ра политическа сила с повече от 25%.
9
2
 
21
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Сега е момента ВСЕКИ журналист в Германия да пусне нещо подобно срещу Ердоган. Да се види в чудо баба Меркел. Цайтнот му викат.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Арабелката баба Меркел тотално е изтещяла , още от сега да си приготвя багажа за изселване - на другите избори немците ще и бият шуто , но до тогава ще си натрапва роднините от джунглата . И таз тръгнала за демокрация да ни разпява. Германците трябва я осъдят и да я вкарат таз изкукалата в лудница - о....с...ра цяла Европа .
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Немци,как успяхте да паднете ТОЛКОВА ниско!?!?!?!???
6
1
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Представям си ги тия двама смешници в една малко по-друга поза...
5
0
 
15
 
! Отговори
ээээ преди 8 години
Ангела нещо се надупи! така е - след като Германия се управлява от някаква лелка, какво друго да й се случи?!
4
2
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Забелязвате ли, че пак сем сбъркали съюзниците си!?
3
0
 
15
 
! Отговори
Djin преди 8 години
Когато си продадеш душата то е изцяло!