Италианската мафия и ИД заедно в трафика на хашиш

В Италия зоват за декриминализиране и легализиране на канабиса
19 апр 2016 22:00, Елка Василева
17
Италианската мафия и ИД заедно в трафика на хашиш
Снимка: архив, Reuters

Декриминализирането на продажбата на канабис би нанесло удар на "Ислямска държава" и на италианските бандити, които работят задружно в контрабандата на хашиш, каза за Ройтерс началникът на италианската Национална прокуратура за борба с мафията, като се позовава на течащо в момента разследване.

Основният контрабанден маршрут за северноафрикански хашиш - компресирана смола от канабис - тръгва от мароканския град Казабланка, минава през Алжир и Тунис и стига до източния либийски град Тобрук, каза антимафиотът и антитерорист №1 на Италия Франко Роберти.

Маршрутът минава през крайбрежния град Сирт, който сега служи за средиземноморска база на най-силния клон на "Ислямска държава" извън Ирак и Сирия, пише Стив Шиърър от Ройтерс..

"Със сигурност "Ислямска държава" контролира либийския маршрут; тя контролира крайбрежието на Сиртския залив", каза Роберти в украсения си със стенописи офис, намиращ се в сграда от 17 век, която едно време е била затвор на Ватикана.

При разследвания, детайли от които още не са представени на широката общественост, полицията е открила доказателства, че италианската организирана престъпност и "предполагаеми терористи" в Северна Африка пренасят заедно хашиш, каза Роберти.

"Декриминализирането или дори легализирането със сигурност биха били оръжие срещу трафикантите, сред които може би има терористи, изкарващи пари от трафика", каза той за Ройтерс.

Цитирайки данни на Службата на ООН по наркотиците и престъпността, Роберти каза, че нелегалната търговия с наркотици, включително с канабис и хашиш, носи на италианската организирана престъпност над 32 милиарда евро годишно.

"Ислямска държава" контролира само част от северноафриканския маршрут, но търговията с наркотици като цяло е 7 процента от бюджета на групировката, показва публикуван вчера доклад на анализаторската компания Ай Ейч Ес.

В новата си книга, озаглавена "Обратното на страха", 68-годишният Роберти пише надълго и нашироко за приликите между ислямската войнствена групировка и италианската мафия и размишлява как да стане по-ефикасна борбата с двете явления.

Италия не е била атакувана от радикални ислямисти, но в пропагандните филми на "Ислямска държава" често се споменават Рим и Ватикана като потенциални мишени. Смята се, че има много обекти в Италия, които са изложени на висок риск от нападения, каза Роберти.

Правителството на премиера Матео Ренци възложи през февруари миналата година на службата на Роберти, която координира борбата срещу организираната престъпност в Италия от началото на 90-те, задачата да наблюдава разследванията, свързани с тероризъм.

Оттогава Роберти и опитният му екип започнаха да добавят случаите с тероризъм към националната база данни, която по-рано се поддържаше само за организираната престъпност, каза той.

Една от причините службата му да координира разследванията за борба с тероризма е, че ислямистите и традиционните мафиотски структури - като сицилианската Коза ностра - извършват сходни престъпления, каза Роберти.

"Международният тероризъм се финансира с криминални деяния, каквито са типични за мафията, например наркотрафик, контрабанда на търговски продукти, на петрол, на артефакти и произведения на изкуството, отвличания за откуп и изнудване", каза той.

Изправени пред огромни предизвикателства като борбата с трафика на хора, на кокаин и международния тероризъм, следователите прекарват твърде много време и изразходват много енергия в борбата с дилърите на канабис, а ефектът е малък, каза Роберти.

"Използваме напразно много ресурси. Не сме успели до момента да ограничим трафика на канабис. Точно обратното, той се увеличава", каза Роберти, който се бори с мафията от над три десетилетия.

"Струва ли си да изразходваме енергия, за да разследваме и да се борим с продажбите на леки наркотици на улицата?", пита той. По най-нови правителствени данни около 3,5 милиона италианци от 15 до 64-годишна възраст са употребили канабис през 2014 г.

Канабисът определено не е толкова вреден като силните и синтетичните наркотици, които не бива да бъдат декриминализирани, каза той. Но законите в Италия срещу продажбата и отглеждането на канабис са строги и могат да доведат до затвор.

Група депутати от две партии предложиха тази година да се легализира притежаването и отглеждането на канабис, но предложението им не бе подкрепено от лидерите на никоя от големите партии.

В книгата си Роберти намеква, че цяла Европа, не само Италия, трябва да помисли как по-добре да използва ресурсите си в разследването: "В Италия трябва да се проведе дебат за декриминализирането, но такъв трябва да има и на европейско равнище".

/БТА/


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Майната им на тия преди 2 години
Растенията със психоактивни качества са дар от природата предназначен точно за човека! В природата случайности няма, всичко си има точно определена цел. Лошото е че повечето хора са невежи и са склонни да вярват повече на пропагандата и правителствата от колкото на собствените си очи и уши.....Това да заклеймиш определени растения и да ги обявиш за нелегални е ВЪРХА НА ГЛУПОСТТА! Канабиса е едно от най ценните растения....също и магическите гъби и ДМТ.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко легализирайте и си лягайте
После пита те защо хората се самоорганизират в доброволни параправителствени отряди
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИД е американски инструмент, а италианската мафия е брънка във веригата и съществува единствено за да е проводник на интересите на ИД в Италия. Крайната цел на американското ИД е да унищожи Европа отвътре, за да осигури достатъчно голяма разлика в стандартите на живот между САЩ и прекият му конкурент ЕС. Голямата разлика в съотношението на стандартите е това, което осигурява на САЩ охолен живот. Ако се опитва да настигнеш щатите, веднага те унищожават, това се случва с ЕС днес.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето резултата от налагане на парите като движеща сила - всеки гледа първо парите и нищо друго няма значение. Какво значение има че едните избиват хора, като може да се прави бизнес с тях.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За синтетиката съм против, от нея деградира личността, но за легализирането на марихуаната съм съгласен- ако се употребява с мярка не вреди. Единственото ми опасение относно легализацията й е да не я превърнат в "кренвирш без месо" ако ме разбирате какво имам предвид, щото тогава ще трябва да си я отглеждаме сами.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Години наред италианците ни се хвалеха, че са унищожили мафията още в началото на 90-те.
1
5
 
10
 
! Отговори
бежанец с нагон преди 2 години
Това което не Ви казват е ,че български туркофони и Ердоган са в задкулисието на трафика!