Брайвик осъди Норвегия за нехуманно третиране

Съдът постанови: Държан е в изолация в затвора
Обновена: 21 апр 2016 06:54 | 20 апр 2016 22:20, Красимир Ангелов
188
Брайвик осъди Норвегия за нехуманно третиране
Снимка: Reuters

Норвежки съд уважи частично иска на десния екстремист и масов убиец Андерш Брайвик за нехуманно третиране в затвора, предаде Ройтерс.

Още по темата

Както е известно, на 22 юли Брайвик 2011 година той уби 77 души при две нападения в Норвегия. Брайвик излежава максималната предвидена в националното законодателство присъда от 21 години затвор, която може да се удължи.

Килията на Брайвик в затвора има три стаи с телевизор и компютър, но без достъп до интернет. Той се среща единствено с надзиратели и медицински персонал. Дори адвокатът му трябва да разговаря с него през стъклена преграда.

През март тази година Брайвик заведе дело срещу норвежката държава за нехуманно третиране в затвора, с аргумента, че е държан в изолация. В решение, произнесено днес, норвежки съд уважи частично иска на 37-годишния Брайвик.

"Забраната на нехуманното и унизително третиране е фундаментална ценност в едно демократично общество. Това важи и при третирането на терористи и убийци", се аргументира съдия Анденес Секулич.

Тя уважи претенциите на Брайвик, че е държан в изолация от близо пет години в нарушение на Член 3 от Европейската конвенция за правата на човека. Съдията постанови норвежката държава да плати съдебните разноски на масовия убиец по делото в размер на 331 000 норвежки крони (над 35 200 евро).

В същото време обаче тя не уважи претенциите на Брайвик, че е било нарушено правото му на личен и семеен живот.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди да го съдите прочетете внимателно защитната му реч !
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайл БРАЙВИК !!
79
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква религия изповядва този масов убиец?
78
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
тази вероятно е луда,този изверг изби без абсолютно никаква причина 77човека,защо не го освободят за да могът роднините на жертвите да го ликвидират това няма нищо общо със демокрацията на ***.
77
0
 
1
 
! Отговори
Горан преди 8 години
Господ щял да го съди... Леле, леле, леле! Направо да го пуснат човечеца, ние няма какво да се занимаваме въобще с него, нали Господ ще го съди!!!
76
0
 
2
 
! Отговори
кьоравия Йоцо преди 8 години
Няма нищо лошо в демокрацията тогава когато я разбираш,ако обаче не си наясно значи не си за такова общество.
75
1
 
2
 
! Отговори
Рая преди 8 години
Докато чакаме Господ до го съди той още 70 души може да убие ей така и греха ще се умножи ,а справедливост няма.Живот за живот това е справедливост.Отнемаш ли трябва и твоя да бъде отнет,защото тези хора нищо не са му направили а той е напарвил най жестокото да отнел живот който не е дал.
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха ха демокрацията.Къде са тия 180 комента бе?А на бай ви Брейвик ще му издигнат паметник.
73
0
 
6
 
! Отговори
Горан преди 8 години
Егати типа... тоя изби 70 човека, по изключително хуманен начин, и сега осъди Норвегия за нехуманно третиране... В какъв свят живеем...
72
0
 
0
 
! Отговори
Вая преди 8 години
Това не му дава право да убива невинни ,млади хора,цивилизован човек търси законови средства, а тоя като чобанин хванал автомата и по което мръдне.И.иот!Каквато и да е речта му той ще се защити по своя и по начина на адвоката си начин в зависимост от тезата която излага и е естествано за подсъдим.Не го управдавам,не е този начина да си изразяваш несъгласието с нещо.Между другото автомата калашников се пенсионира има друг продукт но не руски,така че проучете какви са му възможностите,е да то
71
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Нуслим,света не е само от християни и мюсолмани има хора които не се вманячват в религиии не пренадлежат към нито една ралигияа ,има други религии които изобщо не се натрапват на човечеството ,така че вината не е в християнството а в хората.Знаем на Ердоган мераците и че подръжава на Хитлер,само че той не познава историята или знае това което му се иска.Хитлер не е за пример и нищо добро не чака този който иска да повтори историята с Хитлер.
70
0
 
4
 
! Отговори
шопа преди 8 години
То пък щото в мюсолманския е цветя и рози,направо си е будили.Там пък е още по голям ад.Изобщо не трябват религии в света или само една която да обединява хората от целия свят,за да си живеем в мир и разбирателство естествено.
69
2
 
4
 
! Отговори
Павела преди 8 години
Чист Хитлер,погледнете как отдава почет куркунунгела.
68
2
 
17
 
! Отговори
Поли преди 8 години
А неговото действие да убие 70 младежи ,да отнеме живота на невинни хара много ли е хуманно,как може да има някакви притенции след като е отнел животи без да е допринесъл с нещо за тяхното съществуване, освен че го е отнел.В този свят няма никаква справедливост,пълен егоизъм70 да са мъртви а един да си живее и да има притенции за каквото и да е било.
67
0
 
11
 
! Отговори
? преди 8 години
Що за закони? В какъв свят живеем?
66
0
 
9
 
! Отговори
spasov преди 8 години
Дано нашите затворници не почнат масово да съдият държавата за условията в затворите ни,че ще фалираме.
65
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Андреш,ти си човека!
64
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Брайвик му остават 15 години има няма пандела и пак ще ви лупа с автомата както е на 53 години, мюсюлмански от.репки ска.пани!
63
2
 
11
 
! Отговори
opps преди 8 години
Той е трепал младежката организация на Работническата партия /Норвегия/Това е партията на СЕГАШНИЯ ШЕФ НА НАТОТО-Йенс Столтенберг - четете в УикипедиатаИма данни че и той е бил на острова но се е измъкнал... ЧОВЕКА НИ Е ПРЕДПАЗИЛ ОТ ВТОРАТА ВЪЛНА НА ИСЛЯМИЗИРАНЕ.Търсете "Защитната реч на Брейвик пред съда" и я прочетете преди да плюете...
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толерантността е толерантна както към толерантните така и към нетолерантните. Толератна е толерантността толерираща ..