Без храна и помощ: Евакуираха 500 ранени от четири сирийски града

500 000 сирийци умират от глад и болести
21 апр 2016 17:52, Василия Пейчева
4
Без храна и помощ: Евакуираха 500 ранени от четири сирийски града
Снимка: bgonair.bg

Хуманитарни работници от ООН евакуираха близо 500 ранени от четири сирийски града, обсадени от месеци. Пострадалите имат нужда от животоспасяващо лечение, което не могат да получат, тъй като до тях не достигат лекарства и медицински консумативи.

Половината от евакуираните са от Фуа и Кефрая – градове, които се намират под обсадата на бунтовниците. Изведени са и хора от блокираните от правителствените сили на президента Башар Асад градове Мадая и Забадани.

Това е най-голямата евакуация на хора от блокираните райони в Сирия, откакто през февруари бе подписано примирието между враждуващите страни в конфликта. Според данни на ООН около 500 000 сирийци са обсадени от режима, бунтовниците или терористични организации. Те умират от глад, болести и нямат достъп до хуманитарна помощ.

Ръководителят на хуманитарната мисия на ООН в Сирия Ян Енгеланд заяви, че евакуацията е от огромна важност. Операцията бе подготвяна близо месец, тъй като по силата на споразумението за доставка на хуманитарна помощ евакуацията от четирите града работи на еквивалентен принцип. Конвоите трябва да влизат едновременно в четирите обсадени населени места и броят на изведените от тях хора трябва да е еднакъв.

ООН увеличи доставката на хуманитарна помощ за Сирия след постигнатото в края на февруари примирие между режима на Асад и Върховния преговорен комитет на опозицията. От международната организация обаче посочват, че в последно време достъпът отново е затруднен.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Конвоите трябва да влизат едновременно в четирите обсадени населени места и броят на изведените от тях хора трябва да е еднакъв."Е това не го разбирам! Ако спасят малко повече хора от някой град, после какво?
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
welcome toeu
1
0
 
1
 
! Отговори
Жокера е Наркоман преди 5 години
Лошо няма.