Чернокожа жена за първи път на американска банкнота

През 19 век Хариет Тъбман се е борила против робството
Обновена: 21 апр 2016 10:52 | 21 апр 2016 10:52, Елка Василева
44
Чернокожа жена за първи път на американска банкнота
Снимка: БТА

За първи път на американска банкнота – тази от 20 долара, ще се появи ликът на чернокожа жена - Хариет Тъбман, аболиционистка, борила се през 19-и век против робството и за социални реформи в САЩ.

Финансовият министър на САЩ Джейкъб Лу потвърди късно снощи на специален брифинг, че на американските банкноти от 10 и 20 долара ще се появят портрети на жени.

"За първи път през последните над 100 години на банкнотата от 20 долара ще се появи портретът на Хариет Тъбман", каза Лу. Сега на лицевата страна на тази банкнота е ликът на седмия президент на САЩ Андрю Джексън.

Финансовият министър на САЩ напомни, че миналата година той е обявил намерението си на една от банкнотите да се появи женско лице. С това той искал да инициира обсъждане на ролята на жената в развитието на демокрацията в цялата страна.

Освен това ще бъде променен и дизайнът на банкнотата от 10 долара. На обратната й страна ще бъдат показани жени, борили се за равни избирателни права, а на лицевата ще остане Александър Хамилтън - първия министър на финансите на САЩ, който, според думите на Лу е "архитектът на нашата финансова система".

Ще се промени и видът на банкнотата от 5 долара. Портретът на Ейбрахам Линкълн ще бъде запазен, но на обратната страна ще бъдат изобразени исторически събития, станали край Мемориала на Линкълн във Вашингтон. Едно от тях е речта на Мартин Лутър Кинг през 1963 година.

"Разпоредих се на Бюрото по гравиране и печат да ускори разработването на плановете по промяната на дизайна на банкнотите от 5, 10 и 20 долара. Очакваме, че окончателната концепция за новите банкноти ще бъде готова към 2020 година за 100-годишнината от приемането на 19-ата поправка в конституцията на САЩ, даваща право на жените да гласуват", допълни финансовият министър.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
To тея пари като от Monopoly. Кел файда...
22
1
 
7
 
! Отговори
ДА ПОМИСЛИМ преди 8 години
шмaтkи... до преди 100 години 6ecиха нerpитe, до преди 50 нямаха права, а до ден днешен имат cмъpтнa присъда... и ми говорят за родина на демокрацията... няма такива лицемерни koпeлeтa
21
0
 
6
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До Вигвам TodayТо така наречения "Шоп" не е никакъв шоп,а турчин(което не е проблем)-ердоганист(което Е проблем)....
20
0
 
7
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Когато сложат Седящия бик на банкнота-тогава да претендират за демокрация!Впрочем и това може да стане,само че банкнотата няма да се казва "долар".
19
1
 
3
 
! Отговори
az преди 8 години
Страшни манипулатори са тези от 'днес.бг'. Вижте само какъв фотошоп са направили. Но все пак някой да не ги обвини в лъжа са уточнили: "На обратната й страна ще бъдат показани жени, борили се за равни избирателни права, а на лицевата ще остане Александър Хамилтън". Статията е доста подвеждаща, но никой от тук коментиращите явно не е разбрал за каква промяна става дума.
18
2
 
16
 
! Отговори
Джафи преди 8 години
Прилича на агресивна афроамериканска лесбийка. Обзалагам се че ако президентът на САЩ беше куче щяха да пуснат и банкнота с колорадски булдог.
17
3
 
9
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 8 години
АМИ КЕНИЙСКА *** ЗА ПРЕЗИДЕНТ....И *** НА ХАРТИЙКИТЕ ИМ...НИЩО НОВО...ДА СЛОЖАТ ИНДИЯНЕЦ....ЧЕ СА ИЗБИЛИ 120 МИЛОНА...НАЙ ГОЛЕМИЯ ГЕНОЦИД ИЗВЪРШВАН НЯКОГА....ПЪРВАТА БАНКНОТА КОЯТО МИ ПОПАДНЕ ЩЕ СИ ИЗБЪРША ЗА.ДНИКА С НЕЯ...
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жена да си в днешно време, братче. Говоря за християнския свят естествено!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
след белите оскари дойдаха белите долари...
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И американските индианци, и *** имат право, защото първите са коренно население и са били избивани масово от преселниците, а *** насила са докарвани от Африка и са били третирани като ***. Правя аналогия с нашите турци и ***. Нито едните, нито другите сме ги викали тук, нито сме ги карали насила, но те продължават да пищят за някакви измислени техни права и да ни се качват на главите!
13
4
 
19
 
! Отговори
Кире Либерало преди 8 години
Догодина щеели да пуснат за пэрви път и банкнота с две лица - двамата *** дали от първото еднополово семейство!
12
7
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Сега индианците са си много добре в Щатите. Семинолите от Флорида примерно са си купили веригата Hard Rock Cafe, с мангизите, които белите са им дали за компенсация.
11
1
 
8
 
! Отговори
Elf преди 8 години
*** v Amerikata
10
4
 
34
 
! Отговори
Историята е написана преди 8 години
Американците избиват индианците и им взимат земята, после докарват роби-*** да им работят откраднатата земя, тези *** са били пета класа хора в Щатите до средата на 20 век, а и сега полицията ги убива за удоволствие. И 10 черни да сложат на банкнотите си, Щатите са най-расистката и престъпна империя съществувала някога. Това е истината, а нея няма как да я промени човек. Тя е една.
9
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
100 млн избити индианци, първият и най-голям геноцид в историята и ни дума.Не че ако има индианец на доларите това им върне на индианците земята и хората...
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тея много са закъсняли. Как ще ни стигнат щатяните? Никак и никога.
7
3
 
28
 
! Отговори
:) преди 8 години
Трябваше да е ЧЕРНА, да е ЖЕНА, но и да е ГЕЙ... за да е политически коректно всичко :) Щатите бавно се превръщат в едно голямо гето, както това стана с ЮАР.
6
3
 
36
 
! Отговори
Бойко преди 8 години
Американската раса от мутирали маймуни какво друго да очакваме от тях. Ако бяха сложили лика на Винету щях да съм по-доволен
5
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кога ще има червенокож на долара? Все пак индианците са коренното население на Америка.
4
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честно казано взе да ми писват тези глупости с женските президенти и женските квоти по фирмите и прочие. Хубост на сила не става! Оставете нещата да се развиват естествено. В момента масово се игнорират дорби работници, само и само едно място да бъде заето от жена в Германия.