Горбачов: Западът да спре опитите да изолира Русия

Налице е криза на лидерството - международно и в национален мащаб
21 апр 2016 09:52, Елка Василева
72
Горбачов: Западът да спре опитите да изолира Русия
Михаил Горбачов. Снимка: архив, Reuters

Време е Западът да спре опитите да изолира Русия, смята първият и последен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов, чиято статия помества "Росийская газета".

Авторът разсъждава за кризата на лидерството в международен и национален мащаб, приканва да се обединят усилията за решаване на основните проблеми пред човечеството, съобщи Би Би Си.

Основна причина за днешния "глобален смут" според Горбачов е неразбирането, че новият глобален свят изисква "нови правила на поведението, друг морал". "А световните лидери явно все нямат време за такива неща", предполага той.

Единствено "никому неподотчетни финансови структури" са се нагодили бързо към глобализацията и "са получили изгоди от нея". "С тези милиарди се разпорежда все по-тесен кръг от хора, които ги укриват от данъци", пише Горбачов.

По думите му последните финансови скандали и разкритията за престъпни схеми са "само върхът на айсберга".

А институциите, които съществуват от дълги години, за да се борят с всички тези проблеми - ООН и Г-20, "през цялото време закъсняват, изостават", констатира той.

"Налице е криза на лидерството - международното и в национален мащаб. Политиците са затънали в "гасене на пожари", решаване на текущи проблеми, в кризите и конфликтите на днешния ден", смята авторът.

Основни проблеми на човечеството според Горбачов са оръжейната надпревара, милитаризацията на световната политика, мизерията сред огромна част от населението на планетата, климатичните промени и тероризмът. Техен общ знаменател е, че нито един от тях не може да бъде решен със сила, с военни методи, подчертава той.

Горбачов призовава президентите Обама и Путин да се срещнат и да обсъдят продължаващата криза в Украйна.

"Не бива да се оставя украинската криза като гнойна рана да хвърля в треска Европа и света. Европа може да не издържи още един "замразен конфликт", предупреждава той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 62 ТОС-1 е с обсег 4-5 км ТОС-1А е с обсег 10 км за по-голяма бойна устойчивост и маневреност са намалени с 8 бр ракетите. Като цяло залпа е два пъти по-слаб от ТОС-1 но пък стреля на два пъти по-голяма дистанция. По този начин машината не се появява на първа линия а това още повече повишава шансовете на машината да оцелее и изпепели противника.
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Русия не е изолирана, напротив, глупците от запад сами се изолират в мизерията си."Ей такива изказвания най-много ми харесват. Както казва добрият войник Швейк, много обичам идиотщини на квадрат.
48
10
 
2
 
! Отговори
европеец преди 8 години
ква русия кви пет лева никой не ги брои за живи пълни аутсайдери
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя дри сльо да млъква. А Русия не е изолирана, напротив, глупците от запад сами се изолират в мизерията си. Колко *** хора има, затънали до шия в кредити и лай на, и от бяс и безпомощност вият срещу Русия. Смешници!
46
1
 
8
 
! Отговори
Говедо преди 8 години
Просто продажник Купи го лицемерният запад.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя беше американския агент който трябваше да унищожи Русия и до някъде успя , сега мисля че няма право даже да се изказва
44
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Shopp 53Умнико какво знаеш за Тактическите Ядрени заряди? Изобщо като нямаш образование по темата как може да се правиш на велик по форумите? Освен това вече има заместители на тези заряди. Сирийската Опозиция и ИДИЛ опитаха от вкуса им(ТОС-1а Сонцепек) и никак не им хареса. Дори Израел клекна и спря разработката на ново поколение на Железен Купол защото няма спасение при масово използване на подобни съвременни системи
43
0
 
5
 
! Отговори
обективен преди 8 години
До Шоп,Не е сигурно дали фантазирам аз, ама ти нещо пак си опетлал тотално нещата и годините! Ставаше дума за времето на ВСВ, а не за днешно време!А за руските командири бъди сигурен, че дори доста от тях са на мнение, че Путин е прекалено търпелив и добронамерен към западняците, за разлика от тях!
42
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Shopp 51Само един Стратегически заряд да излети и КРАЙ независимо кой е стрелял пръв.
41
7
 
2
 
! Отговори
наташка преди 8 години
от тази болшевишка държава на червените олигарси нищо не става
40
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 45Ако Рашките тръгнат в глобален конфликт пред тях ще се взривяват тактически ядрени боеприпаси и Европа ще стане К Л О А К А (Включвам и Турция)САЩ като не им остане нищо в Европа и нямат самолетоносачи ще СПРАТ защото следващото е тяхната територия. Ако САЩ притиснат Русия тя ще изстреля Балистични ракети срещу САЩ и тогава ЦЕЛИЯ СВЯТ ще ПОГИНЕ.
39
2
 
10
 
! Отговори
КРУМ преди 8 години
ТОЗИ ЩЕ УМРЕ ПРЕЗРЯН ОТ НАРОДА СИ!?ТОВА МУ Е ПРИСЪДАТА ЗА МИЛИОНИТЕ ЖЕРТВИ НА ПЕРЕСТРОЙКАТА.ЗА ПОДОБНИ *** ПОВЕЧЕ КОМЕНТАРИ СА ИЗЛИШНИ.
38
0
 
9
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 38По същата логика да разделим САЩ на 50 и кусор независими щата и ЦЕЛИЯ СВЯТ ЩЕ МИРНЕ
37
8
 
2
 
! Отговори
ЕС и САЩ преди 8 години
ТОВАРИЩИ НИКОЙ НЕ ВИ ИСКА ДО ТАМ СТЕ Я ДОКАРАЛИ
36
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предателите имат право само да мълчат!
35
0
 
19
 
! Отговори
ТОЯ преди 8 години
ПЪК ОТ КОГА СЕ ЗАГРИЖИ ТОЛКОВА ЗА РУСИЯ!?
34
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия май така и не могат да проумеят, че на поне 80% от света изобщо не им пука за тях и тяхното мнение. Точно колкото ме вълнува какво е казал краля на Того (в Того имат ли крал?) точно толкова и бразилците, китайците или южноафриканците ги е грижа какво е казал Горбачов или какво мисли Путин. Ще се затрият заради тая грандомания, ей!
33
3
 
10
 
! Отговори
обективен преди 8 години
До анонимен 36,Така е, само че тогава руснаците едва ли щаха да се спрат до Берлин! Като нищо можеше да пометат цяла Германия, че и Франция заедно с нея!
32
4
 
11
 
! Отговори
обективен преди 8 години
До анонимен 34,Украйна решила да бъде суверенна държава и затова се "сложи" на западняците! Айде не ме разсмивай! Последствията от това "слагане" свързани със загубата на руските пазари и последващите големи "катаклизми" в живота им на много украинци не им се понравиха! Само че "яхналите", благодарение на преврата,властта майданци, решиха тотално да игнорират тяхното мнение! Точно затова стана и конфликта в Украйна и по конкретно в Донбас!
31
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голяма грешка направи Труман, като пусна бомбите в Япония. Трябваше една в Москва и една в Ленинград.