Ръкостискането: Драмата на две мюсюлманчета

Отказали да стиснат ръката на учителка в Швейцария
21 апр 2016 17:00,
46
Ръкостискането: Драмата на две мюсюлманчета
Снимка: архив Reuters

Две мюсюлмански момчета в Швейцария отказаха да се ръкуват с учителките си, защото ръкостискането с жени, извън семейството било извън вярата им. И така тяхната молба за швейцарско гражданство е била отменена, а казусът предизвика дискусии в цялата страна за религиозните свободи, пише "Тайм".

Двете момчета са братя, на 14 и 15 години и живеят в северният град Тервил. Те заявили пред властите, че е недопустимо да се ръкостискат с жени, извън семейството им.

Техните учителки са ги освободили от швейцарската традиция за ръкостискане с учителя. Дори училищните власти решили проблема генерално - момчетата трябвало да избягват и контакта с мъжете учители, за да се избегне полова дискриминация.

И така това решение предизвикало обществено недоволство и дори реакция от някои политици, които са категорични, че тези компромиси не са решение. Според министъра на правосъдието Симонета Сомаруга ръкостискането е важна част от швейцарската култура и показва уважение и добри маниери.

"Трудно е, когато някой не иска да се адаптира към нашия начин на живот", заявила Сомаруга.

Властите в Базел, където се намира и Тервил, потвърдиха, че молбата за убежище на семейството е отменена. Те обаче добавиха, че това е относително често явление, тъй като властите проучват семействата, които подават молба за натурализация.

Бащата на двете момчета, който е сириец, е получил убежище през 2001 година и е работил като имам в Базел. Малко над 4% от 8-милионното население на Швейцария е мюсюлманско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви свободи? Ето им Катар, ето им Саудитска Арабия. Те са отишли. Като искат и в Турция ще ги приемат.
5
23
 
21
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Трудно е, но не невъзможно да се пригодиш към коренно различна култура. Моя позната със съпруг мюсюлманин е имала подобно преживяване с негови приятели и близки. Такова е възпитанието им, от уважение към "чуждата" жена даже да не я поглеждаш. С упоритост обаче тя реши проблема в своя полза. Вече се ръкостискат и прегръщат и за никого няма шок от това. Споровете са излишни, просто трябват разговори, много, много разговори.
4
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Типични джихадисти
3
0
 
121
 
! Отговори
Са преди 7 години
Като отидеш някъде спазваш законите и традициите на държавата домакин!!!Като отида в Англия да не карам кола в дясната лента щото така го разбирам!!!
2
2
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ръкостискане с учителка не може, но ако се наведе някой учител случайно да видиш какви анадолски поздрави ще последват.
1
0
 
115
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не им харесва в Швейцария, да си ходят в мюсюлмандия и там да си поставят претенциите.