Ръкостискането: Драмата на две мюсюлманчета

Отказали да стиснат ръката на учителка в Швейцария
21 апр 2016 17:00,
46
Ръкостискането: Драмата на две мюсюлманчета
Снимка: архив Reuters

Две мюсюлмански момчета в Швейцария отказаха да се ръкуват с учителките си, защото ръкостискането с жени, извън семейството било извън вярата им. И така тяхната молба за швейцарско гражданство е била отменена, а казусът предизвика дискусии в цялата страна за религиозните свободи, пише "Тайм".

Двете момчета са братя, на 14 и 15 години и живеят в северният град Тервил. Те заявили пред властите, че е недопустимо да се ръкостискат с жени, извън семейството им.

Техните учителки са ги освободили от швейцарската традиция за ръкостискане с учителя. Дори училищните власти решили проблема генерално - момчетата трябвало да избягват и контакта с мъжете учители, за да се избегне полова дискриминация.

И така това решение предизвикало обществено недоволство и дори реакция от някои политици, които са категорични, че тези компромиси не са решение. Според министъра на правосъдието Симонета Сомаруга ръкостискането е важна част от швейцарската култура и показва уважение и добри маниери.

"Трудно е, когато някой не иска да се адаптира към нашия начин на живот", заявила Сомаруга.

Властите в Базел, където се намира и Тервил, потвърдиха, че молбата за убежище на семейството е отменена. Те обаче добавиха, че това е относително често явление, тъй като властите проучват семействата, които подават молба за натурализация.

Бащата на двете момчета, който е сириец, е получил убежище през 2001 година и е работил като имам в Базел. Малко над 4% от 8-милионното население на Швейцария е мюсюлманско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Пезевенк преди 8 години
Че да се върнат в Сирия и там да си стиската каквото си искат.
25
0
 
1
 
! Отговори
К преди 8 години
Ако трябва да смятаме колко години са от 2001 до днес се оказва, че тези момчета са родени в Швейцария и не са интегрирани. Какво остава за тея слезли от дърветата, които сега прииждат в Европа?
24
0
 
1
 
! Отговори
Чисти швейцарци преди 8 години
Момчетата се получава, че са родени в Швейцария.
23
0
 
2
 
! Отговори
нхи преди 8 години
2001 ще да е получил убежище като противник на Асад.Другият вариант е да им е липсвал имам.
22
2
 
5
 
! Отговори
едно преди 8 години
Истинските Муслумани са тези,които не вредят на другите хора без значение от тяхното вероизповедание!АнтиИслямска държава е творение на друга държава и няма нищо Ислямско в нея!
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хвърляйте ги в казана!
20
1
 
23
 
! Отговори
Депресирaн преди 8 години
Леле кaквa дрaмa, горкичките дечицa. A те искaт сaмо дa си живеят кaто в Aрaбския свят, aмa дa ползвaт облaгите нa цивилизовaния.
19
1
 
20
 
! Отговори
Хa преди 8 години
Резултaтът от 15 - годишнa интегрaция? Aферим!
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
eвропейците винаги са презирали и говорели с пренебрежение за Балканите. Дали разбират че вече са балканизирани?
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има такава поговорка "Когато си в Рим, правиш каквото правят римляните". Тяхна държава, техни правила. Но има начин. Ревеш докато те чуе ХК или някоя друга медия търсвеща сензация, жигосваш щвейцарските пласти като ксенофоби, нацисти, фашисти, кръстоносци и чакаш да се вдигне шум. Може и да стане на тяхното.
16
2
 
33
 
! Отговори
Валнетин преди 8 години
За да няма "драми" - депортация в Сирия. Кой от където.
15
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Драмата на две мюсюлманчета===И ква им е драмата? Че не могат да се държат като граждани на обществото, в което се натискат да останат? Няма никаква драма. Получили са това, което са заслужили. Сега като ги депортират в Сирия ще им е по-добре.
14
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами един нахалник като му позволяват безпрепятствено да си нахалства, какво очаквате от него? Да се самоосъзнае ли?
13
0
 
56
 
! Отговори
G преди 8 години
Аз искам друго да разбера.Как през 2001-а година Швейцария е дала закрила на един релгиозен сириец?Имами ли им трябват?А неговият пример е нагледно какво очаква Германия и Европа. Прибираш го, даваш му повече от всичко, той си люпи деца и си ги образова по неговия си начин.После другите им виновни, че видиш ли не се интегрирали.Защо все те са проблемните?Защо в Швеция например никой не говори за интеграция на поляците, който са сигурно над 100 000? А за 100 000 забрадки джамии,рамадани,пари...
12
6
 
73
 
! Отговори
Ddd преди 8 години
Интересна религия, позволява ти да изнасилваш, но не ти позволява да докосваш ръката на жена.
11
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
еее. а тая със забрадката у нас кво я направиха?! кога ще я депортират?
10
1
 
90
 
! Отговори
Ачбер преди 8 години
Ето решението е много просто! ВЪН, ОТИДИ ДА ЖИВЕЕШ КЪДЕТО ИСКАШ, ПО НАЧИНА, ПО КОЙТО СИ РАЗБИРАШ ЖИВОТА! Саудитска Арбабия, Йемен, Пакистан Индонезия и др. Къде сте тръгнали да се заселвате в страна с кръст в знамето? Ей ти Турция прав ви път. Бачкане, религия и живот!
9
1
 
29
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
До АзВъпросът е с колко здръстени роднини си е имала работа. Нейните явно са някакви Ит-а примерно. Да се пробва при анадолците. Колкото и да му говориш - то си знае неговото....
8
2
 
90
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"'Властите в Базел, където се намира и Тервил, потвърдиха, че молбата за убежище на семейството е отменена.""- ето така правят нормалните хора в нормалните държави.
7
2
 
72
 
! Отговори
Турчина Мехмед преди 8 години
Ръкостискане не може, но доброзорен секс може! Да им имам разбиранията.