Армения отбелязва 101 години от арменския геноцид

Джордж Клуни е централен гост на възпоменанията в Ереван
24 апр 2016 10:40, Красимир Ангелов
102
Армения отбелязва 101 години от арменския геноцид
Снимка: БТА

Армения и арменците в цял свят отбелязват днес годишнината от началото на масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 г., предаде ТАСС.

1,5 милиона арменци биват избити преди 101 години през Първата световна война според арменските власти, които определят зловещите събития като геноцид. Наследницата на Османската империя, съвременна Турция обаче, оспорва броя на жертвите и отрича арменците да са били подложени на геноцид.

Избиването на повече от 200 арменски интелектуалци на 24 април 1915 г. е смятано за начало на масовите убийства, отбелязва Асошиейтед прес. Арменските ръководители начело с президента Серж Саркисян и патриарх Карекин Втори ще посетят днес мемориалния комплекс в памет на жертвите на хълм в столицата Ереван, посочва ТАСС.

Централен гост при отбелязването на мрачната годишнина ще бъде американският актьор Джордж Клуни, който пристигна в Армения, отбелязва АП. Холивудската звезда е виден застъпник за признаване на масовите убийства за геноцид - нещо, което Съединените щати не са направили заради близките си отношения с Турция.

"Необходима бе дълга и тежка борба, за да наричаме най-накрая нещата с истинските им имена. Не можете да отричате какво се е случило", подчерта Клуни на форум срещу геноцида вчера в Ереван.

Около 15 000 души се включиха във факелно шествие до мемориалния комплекс в събота - в навечерието на официалното отбелязване на трагичната годишнина. Участниците в демонстрацията символично изгориха турско и азербайджанско знаме.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
11
 
! Отговори
Исмаил преди 7 години
Измислици
29
2
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 7 години
Не, не знаят, няма го в опорните точки.
28
26
 
14
 
! Отговори
До 39 преди 7 години
Геноцид е разбира се. В отговор на предшестващия го геноцид от арменските главорези върху мирно население.
27
11
 
9
 
! Отговори
До 32 преди 7 години
Тия от Северен Кипър нещо не се оплакват от"окупацията". Доколкото знам дори си живеят много добре. Реват само тези които искаха да окупират целия остров, но не успяха.
26
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Геноцид е, точка.
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво ли тогава е направила майка България, че тази отрицателна енергия не спира да се стоварва върху нея?
24
0
 
10
 
! Отговори
До 30 преди 7 години
Сега разбра ли защо Обама не признава да е имало геноцид над арменците. Една от причините са именно тези документи в американските библиотеки.
23
3
 
6
 
! Отговори
До 24 преди 7 години
Освен това писателю, никой не оспорва , че земите са на България. Фактологичното положение е такова, че държавата България е разпокъсана на воюващи по между си княжества и на практика държава няма в онзи момент. Османците не ги докарва Шишман, той само ги използва срещу враговете си с цената на васалитет. Знаем как завършва и този васалитет.
22
6
 
16
 
! Отговори
Djin преди 7 години
Турция е била, е, а по всичко личи ще е и за дълго държава агресор и окупатор! Тези над 1,5 милиона арменците са част от избитите хора от всички държави които е завладяла! В това число са избитите и хиляди българи от сегашна турска Тракия! За които пишман патриотите в т.н. НС си мълчат като риби! Северен Кипър вече над 40 години е окупиран, за кюрдите пък няма какво да говорим които са над 20 милиона само в Турция....
21
1
 
8
 
! Отговори
ЕРВИН РОМЕЛЛ преди 7 години
ИМА ЕДИН ОГРОМЕН НАДПИС В ГОРИЧКАТА ДО МОРЕТО --- ''ДУР ИОЛЧУ'' !! ЕЙ ТАМ Е ДРЕВНАТА КРЕПОСТ ЦИМПИ -- СРЕШУ ДРУГАТА ДРЕВНА КРЕПОСТ ГАЛЛИПОЛИС = ДНЕС ГЕЛИБОЛУ !ЦИМПИ Е ПЪРВОТО МЯСТО КЪДЕТО СА СТЪПИЛИ НОМАДИ-ТУРКОМАНИ НА БАЛКАБНИТЕ --- ПРЕЗ 1352 ГОДИНА !
20
6
 
10
 
! Отговори
Има ги дори преди 7 години
До До 19 алоои в Американските библиотеки което ме учуди там се пазят повече доказателства отколкото в БЪЛГАРИЯ защото турците са изгорили много от тях за да си прикрият пъклените дела
19
1
 
8
 
! Отговори
ЕРВИН РОМЕЛЛ преди 7 години
ГОЛЕМИЯ ВИНОВНИК Е ИОАН КАНТАКУЗИН, И ДРУГИЯ Е ИСАК 2-РИ АНГЕЛОС...ТЕ ДВАМАТА НАЕМАТ НОМАДИ ЗА ГАВАЗИ И БОИЦИ ОТ ТРИНАЙСЕТЕ БЕЙЛИКА НА РАЗПАДНАЛИЯ СЕ СЕЛДЖУШКИ СУЛТАНАТ (ТОВА Е СТАРА ВИЗАНТИЯ, КОЯТО СЕЛЧУКИТЕ ПРЕВЗЕМАТ В ЗАПАДНА МАЛА АЗИЯ ЧАААК ДО СМИРНА И ПРУССА.)...ДОРИ ОЩЕ НЯМА ОСМАНЦИ..А ТРИНАЙСЕТ БЕЙЛИКА..ГЪРЦИТЕ ДОКАРВАТ НОМАДИ-ТУРКОМАНИ В ГРЪЦКА ИЗТОЧНА ТРАКИЯ В КРЕПОСТА ЦИМПИ СРЕЩУ ГАЛЛИПОЛИС.. НАЛИ СТЕ ХОДИЛИ В ТУРЦИЯ --- ТОВА Е СРЕЩУ ФЕРИБОТА, В ГОРИЧКАТА. ИМА ЕДИН ГОЛЯМ НАДПИС '''ДУ
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турският професор Танер Акчам признава арменският геноцид, но доста отдавна е принуден да живее в Германия. Доста интелектуалци са принудени да бягат от Турция. Орхан Памук живее в Ню Йорк. Автора на стиховете на химна по едно време също е бягал от Турция. Най-великият им съвременен писател (поет и прозаик) Назъм Хикмет (1902-1963) бяга в Русия и там умира. Един от най-талантливите турски автори Сабахаттин Али (1907-1948) е убит при опит да избяга в България. Убит е на границата.
17
1
 
14
 
! Отговори
АЛООО преди 7 години
До BURZUMАми те изфабрикуваха в алжезира че не българите били под турско робство ами турците били под наше иго то всеки може да лъже особено масонско еврейските медии но ние разполагаме с документи
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чукча, то крепостите остават и след като хората си отидат. И сега има доста останали крепости от тогава. Малко е смешно по броя на крепостите да съдиш за броя на популацията особено за крепости построени няколко века преди това.
15
3
 
6
 
! Отговори
До 19 алоо преди 7 години
Къде са тези документи? Да не са в архивите на Карлуково?Я ги покажи не ги крий само за собствена употреба, дай да ги видим и ние.
14
1
 
6
 
! Отговори
Ало преди 7 години
До Анонимендо 12 тебе какво толкова ти пречи паметта На ЛЕВСКИ какво му ровите костите бе понякога заради СВОБОДАТА НА РОДИНАТА СЕ ДАВАТ ЖЕРТВИ А ЗАЩО НЕ РОВИТЕ ЗА АТЕНТАТА В ЦЪРКВАТА СВ, НЕДЕЛЯ А?
13
4
 
14
 
! Отговори
Ало преди 7 години
До АнонименАбе турците са една измислена държава изградена от илюминатите за извършване на геноцид над българите същото е с останалите наши съседи . Никога преди не е имало Румъния. Сърбия, Гърция и Турция но кабалистите за да съсипят голямата българска държава ДУЛОБА решават да я разпокъсат и унищожат
12
18
 
7
 
! Отговори
До 17 преди 7 години
Много бъркаш. България през 1397 г. е нямало. Имало е 4 княжества воюващи по между си. Иван Шишман вика османците да му помогнат срещу другите. Всички българи са били не повече от 300 хил. При освобождението не повече от 2мил.
11
6
 
13
 
! Отговори
Alooo преди 7 години
До До 6А колко години изминаха от Българския геноцид са 1638 години от турския геноцид избити 5 милиона българи според намерените документи има и гръцки геноцид избягалите от гръцките острови малтретирани българи сега живеят вЪв Варна а колко са избити и заровени без ковчези още се изчислява.