Евросъюзът клекна пред САЩ за ГМО-то

Брюксел отменя правно становище за безопасността на стоките
25 апр 2016 10:30, Петя Славова
159
Евросъюзът клекна пред САЩ за ГМО-то
Снимка: архив, Ройтерс

Под натиска на САЩ, ЕК направи нови отстъпки в изискванията си за ГМО. Става въпрос за отмяната на правно становище, според което трябваше нов вид генетично модифицирани организми да бъдат подложени на изследвания, за да се провери крият ли риск за здравето, както и да се регламентира етикетирането им върху стоки на европейския пазар, включително в България. Това становище на ЕК обаче е отложено за неясен период от време, пише  "Труд".

Натискът на САЩ и на големите корпорации цели отстраняване на стандарти, които пречат на търговията с американски стоки, в случая - изискванията на ЕС за продукти с нови ГМО.

Идеята е да се проправи път на Трансатлантическото споразумение за партньорство и инвестиции (ТПТИ), което предстои Щатите и Европа да подпишат.

Кореспонденция и вътрешни документи на ЕК разкриват обаче интензивно лобиране в ЕС от представители на САЩ за пренебрегване на строгите правила за ГМО, за които се изисква изпитване за безопасност и етикетиране. Това стана ясно след процедури за достъп до обществена информация, поискана в края на 2015-а от неправителствени организации на Стария континент.

На 25 април, в Ню Йорк започва пореден кръг от преговори за ТПТИ. Срещу секретността на търговското споразумението и срещу риска, който то носи от занижаване на европейските стандарти за безопасност на храни и стоки, в ЕС има подписка и периодично се се организират протести. В събота в Хановер близо 30 хил. германци изразиха недоволството си от ТПТИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още по темата: ГМОСАЩекТПТИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
5
 
! Отговори
razgradski pop преди 7 години
ЕС клекна и пред Ердоган, клекна и пред Путин, клекна и пред Обама, клекна и пред ИД...досуща жрица на любовта....
89
1
 
2
 
! Отговори
77 преди 7 години
екстра!цените на храните ще паднат ,а килограмите на хората ще се вдигнат.от това и малките коли ще изчезнат щото в тях няма да можем да влизаме и да си возим семейството.ще се появят големи лимузини и пикапи,кво по убаво от това
88
0
 
0
 
! Отговори
До 137 преди 7 години
Абе кво се мъчиш да разговаряш с папагали
87
2
 
0
 
! Отговори
дн13 преди 7 години
До Анонимен 127И както е добре известно юристите са хората които най-много разбират от биология и генетика.Между другото всеки един сорт плод и зеленчук или пък порода животно са вече генетично модифицирани.
86
4
 
0
 
! Отговори
дн13 преди 7 години
До ShoppЛогична и аргументирана позиция. Не очаквай да бъде оценена от първосигналните троглодити обаче.
85
7
 
1
 
! Отговори
истината преди 7 години
и комунистите на времето ни хранеха с гмо и радиация от Чернобил
84
2
 
1
 
! Отговори
spasov преди 7 години
Ако си мислите ,че не ядете ГМО жестоко се лъжете.Препаратите ,с които си пръскате градините,против всякакви плевели и буби какво са ?Така че въпроса е колко точно количество ГМО храни поемаме?Аз съм против ГМО -то и дори и да се приеме да ,трябва да се изписва на етикета съдържанието на ГМО в продуктите.Но да ми твърдите,че не ядете ГМО е смешно,може да не е като количество съизмеримо с американците,но и ние българите консумираме храни с въпросното съдържание на ГМО.
83
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В САЩ ако искаш да садиш царевиза без ГМО идват едни адвокати и те съсипват с дела че твойта царевиза е опрашена от такав с ГМО и това продължава до разоряване.Това ще се случи и тук.
82
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 126 Юрист съм по образование и човек с богата житейска и обща култура. А Вие какъв сте по образование и имате ли достатъчно информация, за да си позволите спокойно да консумирате ГМО-храни? Някаква информация дали имате? Имам право като свободен човек и според правилата и регламентите за потребителите да знам какво ям, както и правото да откажа да си купувам храна, за която знам, че има ГМО. Съгласието на ЕС да не се посочва в етикетите, че има ГМО, ме лишава от правото на избор..
81
0
 
11
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Това е престъпление! Че не само нашите но и останалите европейски политици са зависими и пълни продажници, ако допуснат това нещо, е ясно. Но, дори и да се допуснат ГМО храни в Европа, срещу което съм твърдо против, защо на етикетите да не пише, че това е ГМО храна. Защо да нямаме право да знаем какво ядем!? Това е съвременно робство. Потресаващо е! Ще си гледам градина на село, но няма да ям американските *** и няма да ги давам на детето си. НЕ НА ГМО.
80
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Nishto ne zavisi ot naroda. Politicite sa prodajnicI I niama kak da im se protivopostavim
79
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напишете в Гугъл stop-ttipи се подпишете, за да не ядете ГМО, децата ви да станат по 300 кг. и да умирате от рак преди да навършите 35 г.
78
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да плащат няма да те вземат, нямаш интелектуален потенциал. Кютай си там за копейки, все е нещо. Вместо с качество ще компенсираш с количество. Дерзай!!!
77
0
 
9
 
! Отговори
До 119 преди 7 години
Неграмотнико, има една книга , Белите одежди, прочети я, ако можеш, преди да говориш за Мичурин, който е бил селски хитрец.Пак да питам, много ли зле плащат братята американци, че сте такива все неграмотни всичките.
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според служителите на НПО-тата, финансирани от козяк, да ашладисаш круша и слива, кон и магаре и бял и черен човек е едно и също като да смениш част от гените на детето си с такива на *** примерно, за да е устойчиво на радиация, и с гени на змия, за да пуска отрова, като хапе.
75
5
 
2
 
! Отговори
До 114 преди 7 години
Неграмотнико, добре, че бяха коментарите ,че да разбереш кой е Мичурин.
74
8
 
0
 
! Отговори
До 114 преди 7 години
Не съм го завършил още. Като го завърша ще разбереш. Вашата мичуринска школа е като диваци на лодки еднодръвки пред съвременна флота, затова се дърпате иначе от наука бъкел не разбирате. Оцветявай си там книжките, образовай се и внимавай да не излизаш от линиите.
73
0
 
6
 
! Отговори
Чугуниц преди 7 години
До коментар 116: Боя се, че маймунските и свински гени силно ще подобрят способностите на нашите неолиберали.
72
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До нещатните служители от Америка за България:С цел да докажем, колко е безвредно и полезно ГМО то на обществото, ще въведем маймунски и свински гени в генома на вашите деца.Записваме доброволци в посолството, ако няма достатъчно, започваме от щатните служители Иво Инджев, Митов,Паси,Плевенлиев, Прокопиев и т. н., освен ако не се откупят, естествено, докато стигнем и до вас.С поздрави,Екипа на Козяк
71
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре си чешем езиците, но всичко зависи от управляващите. Ако те си дадат съгласието за ГМО спасение няма. Нашите управляващи ще дадат такова съгласие и без да им е искано.