Путин: Чернобил стана сериозен урок за човечеството!

Последиците имат страховит отзвук за природата и човешкото здраве
Обновена: 26 апр 2016 14:03 | 26 апр 2016 11:25, Елка Василева
170
Путин: Чернобил стана сериозен урок за човечеството!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Мащабът на чернобилската трагедия бе сведен до минимум само благодарение на себеотрицанието, проявено от специалистите, изпълнявали своя граждански дълг.

Това посочва руският президент Владимир Путин в телеграма до участниците в ликвидирането на последиците от катастрофата, предаде ТАСС.

"Чернобил стана сериозен урок за цялото човечество, а последиците все още се отразяват като страховит отзвук и на природата, и на човешкото здраве. Мащабите на трагедията можеше да са безмерно по-големи, ако не бяха безпримерното мъжество и себеотрицание на пожарникарите, военнослужещите, специалистите, здравните работници, изпълнили с чест своя професионален и граждански дълг. Мнозина от тях жертваха собствения си живот, за да спасят други", се казва в телеграмата, публикувана днес на сайта на Кремъл.

"С пълно право смятаме участниците (. . .) за истински герои и свеждаме глави пред светлата памет за загиналите", добавя руският президент.

Днес се навършват 30 години от аварията в Чернобилската АЕЦ, разрушила изцяло четвъртия енергоблок от централата. Според експерти това е най-голямата авария в цялата история на ядрената енергетика.

Над 115 000 души бяха евакуирани от 30-километровата зона около обекта. В действията за ликвидиране на последиците участваха повече от 600 000 съветски граждани, припомня ТАСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 15Глупости.
16
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Джуджето отново с *** изказвания.
15
9
 
8
 
! Отговори
смерть россии преди 7 години
Бомбен атентат в църквата Света Неделя (1925), народен съд и избиване на десетки хиляди души (1944-1946), авария в АЕЦ, за която никой не информира населението. Това са терористични актове на комунистите срещу собственото им население. Днес същите тези хора, техните деца и внуци се представят като защитници на православието, говорят за справедливост и ни убеждават в безопасността на руския атом!
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А аз мисля даже, че здравословната демократична радиация от Фукушима не само не причинява рак, но и лекува редица заболявания. Това е наша, демоктатична/капиталистическа/либерална радиация, значи е добра, не е като злата комунистическа!
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А сега цъкат няколко Чернобила в Украйна, защото заместват руското ядрено гориво с американско от Уестингхаус. Което е невъзможно, но за простите украинци няма невъзможни неща да се затрият.
12
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С Руски реактори така става ... Путунското джудже да не плямпа много ... толкова българии умряха заради червените *** и мълчанието им ...
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз мисля даже, че здравословната съветска радиация не само не причинява рак, но и лекува редица заболявания. Това е наша, комунистическо/съветска/болшевишка радиация, значи е добра, не е като злата империалистическа!
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демократичната радиация от аварията във Фукушима е полезна за здравето.
9
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аварията във Фукушима е много по-страшна от тази в Чернобил. И което е ужасно, продължава да замърсява с радиация и в момента. Защото стопеното гориво тече из развалините на централата. И никой още не му е поставил екран, както руснаците изсипаха 5000 тона бетон отгоре му. Но за това се иска героизъм, а японците не им се жертва за бъдещите поколения.
8
5
 
5
 
! Отговори
русофилистик преди 7 години
Сорос е виновен за Чернобил!!!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само за хората.Природата изглежда не се влияе особено много.
6
7
 
26
 
! Отговори
Ген. Александров преди 7 години
Няма да забравим как само в България и СССР лъжеха собствените си народи. Ние махахме знаменца на първомайска манифестация под радиоактивен дъжд и набивахме радиоактивни марули. А междувременно семействата на Политбюро и ЦК са плюскали докарани със самолети чисто месо и зарзават от Аржентина, за да не би да им се затрие случайно шумкарската семка. Само заради това трябваше да ги лустрират и да вкарат цялата им върхушка в затвора!
5
6
 
10
 
! Отговори
Блядко преди 7 години
До АнонименПовечето хора по света са неосведомени и не знаят, че руснаците са едни диваци нямащи нищо общо с украинците, които принадлежат към европейското семейство.Украинците са наши братя, руснаците са азиатски диваци.
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България за катастрофата беше споменато чак на 2 май, в кратко съобщение на вътрешна страница на 'Работническо дело'. Престъпната комунистическа власт мислеше повече за сринатата репутация на СССР, отколкото за хората. В резултат раковите заболявания скочиха значително, само ракът на щитовидната жлеза се увеличи десетки пъти.
3
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чернобил даде тласък на еволюцията. Появиха се летящи костенурки и прасета-стоножки, с много бутове! На руснаците пък им изчезнаха мозъците, които и без това не им трябват!
2
10
 
12
 
! Отговори
соросоиден илюминат преди 7 години
Чернобил удари един от последните пирони в ковчега на злата съветска империя. И в технологичен, и в политически, и в морален смисъл. Днес руското зло пуска отново отровните си пипала наоколо, макар и в силно окастрен вариант.
1
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путинова Русия е по-опасна за човечеството и от Чернобил.