Путин: Чернобил стана сериозен урок за човечеството!

Последиците имат страховит отзвук за природата и човешкото здраве
Обновена: 26 апр 2016 14:03 | 26 апр 2016 11:25, Елка Василева
170
Путин: Чернобил стана сериозен урок за човечеството!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Мащабът на чернобилската трагедия бе сведен до минимум само благодарение на себеотрицанието, проявено от специалистите, изпълнявали своя граждански дълг.

Това посочва руският президент Владимир Путин в телеграма до участниците в ликвидирането на последиците от катастрофата, предаде ТАСС.

"Чернобил стана сериозен урок за цялото човечество, а последиците все още се отразяват като страховит отзвук и на природата, и на човешкото здраве. Мащабите на трагедията можеше да са безмерно по-големи, ако не бяха безпримерното мъжество и себеотрицание на пожарникарите, военнослужещите, специалистите, здравните работници, изпълнили с чест своя професионален и граждански дълг. Мнозина от тях жертваха собствения си живот, за да спасят други", се казва в телеграмата, публикувана днес на сайта на Кремъл.

"С пълно право смятаме участниците (. . .) за истински герои и свеждаме глави пред светлата памет за загиналите", добавя руският президент.

Днес се навършват 30 години от аварията в Чернобилската АЕЦ, разрушила изцяло четвъртия енергоблок от централата. Според експерти това е най-голямата авария в цялата история на ядрената енергетика.

Над 115 000 души бяха евакуирани от 30-километровата зона около обекта. В действията за ликвидиране на последиците участваха повече от 600 000 съветски граждани, припомня ТАСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.