Десетки хиляди пътници ще бъдат засегнати от стачка на летища в Германия

Синдикатите искат повишаване на заплатите с 6%
27 апр 2016 09:22, Елка Василева
0
Десетки хиляди пътници ще бъдат засегнати от стачка на летища в Германия
Снимка: архив, Reuters

Десетки хиляди пътници се очаква да бъдат засегнати днес от стачката на шест германски летища, включително основния за страната авиовъзел във Франкфурт, предаде ДПА.

Стачката обхваща летищата в Мюнхен, Франкфурт, Дюселдорф, Кьолн/Бон, Дортмунд и Хановер-Лангенхаген. Вчера стачкуваха служителите на летището в Бремен.
Германският авиопревозвач Lufthansa обяви, че отменя 895 полета за днес, информира Ройтерс.

Очаква се да бъдат засегнати общо 87 000 пътници.

Само 40 процента от общо около 1500 полета до и от германски летища, включително Франкфурт и Мюнхен, ще бъдат изпълнени, посочи авиокомпанията в изявление.
На летището в Мюнхен са анулирани 545 полета, а на франкфуртското летище - 350 полета, допълва Франс прес.

Air Berlin - вторият по големина германски авиопревозвач, също ще бъде засегнат. Той обяви, че пътниците, чиито планове за пътуване са засегнати от протестните действия, могат безплатно да презаверят билетите си за всяка дата между 28 април и 4 май.

Към стачни действия са призовани служителите от наземния персонал, механиците, отговарящите за въздушния контрол, пожарникарите по летищата.

Синдикатът Verdi, който е сред най-големите в Германия, организира стачката, за да засили натиска върху провинциалните и федералните власти в продължаващия спор за възнагражденията в държавния сектор. Профсъюзът настоява заплатите да бъдат увеличени с 6 процента.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: германиястачкалетища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари