"Панамските документи" лъсват на 9 май

Базата данни за над 200 000 дружества ще бъде достъпна
27 апр 2016 19:37,
18
"Панамските документи" лъсват на 9 май
Снимка: Архив Reuters

Милионите "Панамски документи", които породиха огромен скандал заради укриването на доходи в световен мащаб, ще станат достъпни за обществеността от 9 май, обяви Международният консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ), който направи тези разкрития, предаде Франс прес.

База данни ще съдържа информация за над 200 000 дружества, тръстове и фондации, регистрирани в 21 данъчни рая, "от Хонконг до американския щат Невада", се казва в изявление на организацията със седалище във Вашингтон.

От началото на месеца разкритията на "Панамските документи" предизвикаха множество разследвания по света и доведоха до оставката на премиера на Исландия и на испански министър.

Разкритите от стотина медии около 11,5 милиона документи на панамската адвокатска фирма "Мосак Фонсека", показаха как в големи мащаби се ползват офшорни дружества за прехвърляне на активи в непрозрачни територии с изгодна фискална политика.

МКРЖ посочва в изявлението си, че проучването на тези документи продължава и че в близките седмици и месеци ще бъдат публикувани нови статии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има ли значение кои са в списъците и кои не са, като накрая пак обикновените хора ще духат супичката и тези пари (откраднати или не) ще продължават да пълнят някоя офшорка. Просто няма интерес, тези места да бъдат погнати, защото тогава много хора ще трябва да бъдат вкарани зад решетките, а именно тези с влияние и власт и то не само политическа...
11
0
 
4
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Сигурно опощиха вече чувствителната информация и оставиха плявата за плебеите
10
0
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 7 години
Ако присъстваше, това още щеше да е първа новина и утре щяхме да слушаме от разни разбирачи как Путин имал офшорки.
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Русия А ти, сигурен ли си, че не присъстВУва?
8
0
 
9
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
И аз така мисля, но смятам, че това "грандиозно" разкритие в никакъв скучай няма да засенчи Деня на победата. Пускам на 9 май Россия 24 и ми дреме за панама-хавана.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който платил, платил. Каквото останало, останало.
6
0
 
10
 
! Отговори
Русия преди 7 години
Обяснете защо в СМРАД името и снимката на Путин присъстваха при положение , че никъде в тия "документи" той не присъства?
5
1
 
14
 
! Отговори
Дановски преди 7 години
Защо ли "Панамските документи" ще станат достъпни за обществеността точно на 9 май? На връх Деня на Победата? Трябва да се тушира по някакъв начин ефекта от манифестацията на милионите солидарни с обществената инициатива "Безсмъртен полк". В хиляди градове по целия свят, милиони хора със портретите на предците си, ще тръгнат по централните улици. Портрети на хора, които са дали живота си или героически са се борили на фронта или в тила за мир срещу кафявата чума.
4
0
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Дайте линк към сайта, да прочетем в оригинал, че нашите "свободни и независими журналисти" пак ще филтрират нещата, и пак няма да има яснота, къде си държат парите разни шефове на партии и приближените до тях фирми, обръчи...И не ни баламосвайте с КТБ. Тя, че е фалирала-фалирала е, но обяснете, кой взе парите, и къде са?Не вярвам , да са в къщи, под дюшеците, тия 4 милиарда, както и не вярвам, че шефа на ДАИ е крил под гардероба средства за лична употреба.
3
1
 
4
 
! Отговори
КОШМАРЪТ преди 7 години
За 7/8 вече лъсна. Мнооогооо наглооо!
2
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ЕДВА ЛИ ЩЕ ИМА БЬЛГАРИ----С НАТО СМЕ ПРИЯТЕЛИ
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЦРУ вече са ги сортирали.