НАТО се готви да разположи 4 батальона близко до Русия

Полша и прибалтийските държави може да приютят 4000 войници
30 апр 2016 11:11, Боряна Павлова
384
НАТО се готви да разположи 4 батальона близко до Русия
Снимка: архив Reuters

Западните съюзници се готвят да разположат четири батальона - в състав от около 4000 войници, в Полша и балтийските държави в рамките на мерките на НАТО за укрепване на границата с Русия. Причината е, че Москва засилва военната си дейност. Това заявиха вчера официални източници, цитирани от вестник "Уолстрийт джърнъл".

САЩ вероятно ще предоставят два батальона, а Германия и Великобритания - по един, заявиха западни представители.

По време на посещение в Брюксел американският заместник-министър на отбраната Робърт Уърк потвърди числеността на силите и посочи, че разполагането им е в отговор на засилилата се руска активност около балтийските страни - Литва, Латвия и Естония, където напрежението нараства, пише БТА.

"Руснаците провеждат множество внезапни учения край границите с много войски", каза Уърк в интервю. "От наша гледна точка можем да кажем, че това е изключително провокационно поведение."

Руските представители нееднократно са заявявали, че техните струпвания на войски и учения са в отговор на струпването на сили на НАТО и агресивните действия по отношение на Москва, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Германските власти казаха вчера, че обмислят планове преди юлската среща на върха на НАТО за разполагане на батальон в Литва, но че все още не е взето окончателното решение.

"В момента обмисляме как бихме могли да продължим или засилим ангажимента си" към източната периферия на алианса, заяви канцлерът Меркел вчера.

Литовското министерство на отбраната съобщи, че ръководителят му Юозас Олекас е бил уведомен от германската си колега Урсула фон дер Лайен, че Берлин ще се заеме с формирането на батальон на НАТО, който да бъде дислоциран в Литва, предаде ТАСС. "Това (решение) бе постигнато благодарение на координираните усилия на различни литовски институции и ще повиши сигурността ни", каза Олекас.

Той отбеляза, че решението за дислокацията на батальона в страната му се очаква на срещата във Варшава. В съобщението не се уточнява дали бойната група ще е само от германски части или в нея ще има и военни от други страни.

Преди да бъдат извършени дислокациите в Балтийския регион, съставът на отделните батальони може да се окаже спорен момент, в частност дали да е само от една страна или да е многонационален, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Полша и балтийските страни настояват за възможно най-голямо присъствие на НАТО. САЩ, Великобритания и Обединеното кралство заявиха, че дислоцираните сили трябва да не противоречат на Основополагащия акт от 1997 г. между Русия и НАТО - договорът забранява разполагането за постоянно на големи войски по руските граници, допълва вестникът.


384
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
0
 
! Отговори
До Ноа - №341 преди 5 години
Под *** в пост 349 се крие слузесто животинче от клас Gastropoda, група Stylommatophora.
159
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ехе,Русия провеждайки внезапни учения на собствената си територия "провокирала",а разполагането на американски войски на хиляди километра от САЩ,до сами руски граници,не е провокация!Намразих американците именно заради двойните им стандарти!
158
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руския тролетарят се уплаши от 4 хиляди войничета....абе руснаците са гола вода ама чак пък толкова ?
157
0
 
0
 
! Отговори
Do 344 преди 5 години
До АнонименИли като Югославия, бивша Югославия по точно
156
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ако бяхме останали с русия сега щяхме да сме като Сирия.
155
2
 
7
 
! Отговори
Селянин преди 5 години
На всички НАТОвци за 25 години България стана помийна яма на Европа.Добре си беше с Русия и нямаше прошляци като Вас да сипят още "външна"помия.
154
3
 
2
 
! Отговори
НАТО! преди 5 години
до 340 Тогава е нямало НАТО червенотиквеник.
153
6
 
1
 
! Отговори
Ноа преди 5 години
До Анонимен 340Тихо *** , Русия излиза и пак влиза във войната когато Великобритания и Германия и ред други не са спирали да се бият. Марш в Сибир! А и тогава Европа не е била толкова обединена.
152
2
 
6
 
! Отговори
Ноа преди 5 години
Швеция в НАТО! Лавров първи ще обяви код кафяво. Никой не може да уплаши Русия, само гаргите.
151
11
 
5
 
! Отговори
Така е преди 5 години
АКО НЯКОЙ СИ МИСЛИ ЧЕ РУСИЯ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА СЕ ИЗПРАВИ СРЕЩУ ДЕСЕТОКРАТНО ПО-ГОЛЯМА МОЩ, ЗНАЧИ НИЩО НЕ ЗНАЕ.
150
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те нали затова са в НАТО! За да им помагат съюзниците
149
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
MOSKVA NI. PECHATESHE PARITE OT VTOROTO " OSVOBOJDENIE " DO 1994g.
148
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Маркс и Енгелс какви са? Да не би да са източноевропейци? Те я измислиха комунистическата идеология.
147
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, вярно е, че германските печатници на пари в камионите са били законосъобразни спрямо германските закони по онова време. Единствения проблем е бил, че са печатали фалшиви български левове, което е довело до инслация на нива да купуваш кокошка на цената на кон. Нещо като германо - индуцирана жан - виденова криза.
146
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми е интересно как хора като аграра оди сей и разни други, дето не познават финансовото и индустриално състояние на нещата в момента, се впускат да коментират финансовото и индустриално състояние някога, когато както се оказа, майките им са им перели парцалчетата. Някакси се чувстват капацитети по всичко ли? Дори и по марсианската почва? Мисля, аграра си е аграр. Дори да се е кръстил оди сей и да пише от лаптоп.
145
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, забравих. Ядрено гориво под формата на ток реекспортирахме и за Гърция, Сърбия, Албания и т.н. Румънците изнасяха и все още изнасят на запад. С руски технологии. Като нас ;)))
144
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, незнам. Нямам информация за това как точно е ставал реекспорта ;))Питай Костов, навремето четеше някакво подобие на лекции по темата ;)))За нефта специално не съм сигурен.; Вероятно с кофи са го реекспортирали. Едва ли е било по жиците, по които изнасяхме тока за Турция. Което пък си беше един вид реекспорт на ядрено гориво ;))
143
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, което демократите евроатлантици нарчат опорни точко, са си исторически факти. И да го наричаш опорни точки, запетаи, удивителни, това няма да промени нищо. Това е бил начина руснаците да пласират повече от своята продукция, добивана на безбожно ниски цени, като в същото време подкрепят приятелските правителства. Напрактика са си били сериозни финансови инжекции. На това може и опорни кавички да му викаш. Разрешавам ;))
142
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на комунизма нямаше кредитни милионери. Когато запада започна да управлява и кадрува нашите политици се навъдиха хиляди. Кой ги е създал, се пита в задачата? ;)))Задача за втори клас, мисля ;))
141
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да отметна, Буров е бил отявлен антикомунист. В крайна сметка от върховен банкер са го направили обикновен гражданин.