НАТО се готви да разположи 4 батальона близко до Русия

Полша и прибалтийските държави може да приютят 4000 войници
30 апр 2016 11:11,
384
НАТО се готви да разположи 4 батальона близко до Русия
Снимка: архив Reuters

Западните съюзници се готвят да разположат четири батальона - в състав от около 4000 войници, в Полша и балтийските държави в рамките на мерките на НАТО за укрепване на границата с Русия. Причината е, че Москва засилва военната си дейност. Това заявиха вчера официални източници, цитирани от вестник "Уолстрийт джърнъл".

САЩ вероятно ще предоставят два батальона, а Германия и Великобритания - по един, заявиха западни представители.

По време на посещение в Брюксел американският заместник-министър на отбраната Робърт Уърк потвърди числеността на силите и посочи, че разполагането им е в отговор на засилилата се руска активност около балтийските страни - Литва, Латвия и Естония, където напрежението нараства, пише БТА.

"Руснаците провеждат множество внезапни учения край границите с много войски", каза Уърк в интервю. "От наша гледна точка можем да кажем, че това е изключително провокационно поведение."

Руските представители нееднократно са заявявали, че техните струпвания на войски и учения са в отговор на струпването на сили на НАТО и агресивните действия по отношение на Москва, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Германските власти казаха вчера, че обмислят планове преди юлската среща на върха на НАТО за разполагане на батальон в Литва, но че все още не е взето окончателното решение.

"В момента обмисляме как бихме могли да продължим или засилим ангажимента си" към източната периферия на алианса, заяви канцлерът Меркел вчера.

Литовското министерство на отбраната съобщи, че ръководителят му Юозас Олекас е бил уведомен от германската си колега Урсула фон дер Лайен, че Берлин ще се заеме с формирането на батальон на НАТО, който да бъде дислоциран в Литва, предаде ТАСС. "Това (решение) бе постигнато благодарение на координираните усилия на различни литовски институции и ще повиши сигурността ни", каза Олекас.

Той отбеляза, че решението за дислокацията на батальона в страната му се очаква на срещата във Варшава. В съобщението не се уточнява дали бойната група ще е само от германски части или в нея ще има и военни от други страни.

Преди да бъдат извършени дислокациите в Балтийския регион, съставът на отделните батальони може да се окаже спорен момент, в частност дали да е само от една страна или да е многонационален, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Полша и балтийските страни настояват за възможно най-голямо присъствие на НАТО. САЩ, Великобритания и Обединеното кралство заявиха, че дислоцираните сили трябва да не противоречат на Основополагащия акт от 1997 г. между Русия и НАТО - договорът забранява разполагането за постоянно на големи войски по руските граници, допълва вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


384
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато Толбухин е влязъл в БНБ, там вее е нямало нищо. Всичко е изнесено от бягащите предшественици на царя - премиер и от тогавашното правителство. Буров има коментари по въпроса. Интересни и ценни. Препоръчвам ги.
137
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А, забравих, минното дело и военното ракетостроене бяха от разбитите от запада отрасли. Руските технологии бяха твърде ефтини и ефективни за да бъдат оставени - също като закритите блокове на Козлодуй. А миното ни дело даваше много работа за *** етнос. Даваше им добри заплати и достойнство. И не им се налагаше да обират старци. Същото беше с рибловния ни флот и консервната промишленост. Сега трябва да започне да ти се изяснява произхода на ромския проблем в България и Румъния. Или не?
136
1
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Печатарниците за български левове са били в германските камиони.-------------------316 Това кой те излъга . Виж щаба на Ген.Толбухин е бил в БНБ , това да , но германците са си плащали всичко и такива глупости с печатници , стига бе ей
135
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казах ти, другари останаха само в Германия. Може и там да са свършили. И без това са си били шпиони на държавата. Вече не са много търсени, поради доказаната си вреда за германците ;))След правителството на Виденов не остана нищо, понеже запада ти спря индустрията, уби ти земеделието и ти завзе руските пазари(и не само тях). Случи се това, което запада предизвика наскоро в Украйна - унищожаване на конкурентните производства и земеделието и назначаване на неморални ***.
134
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
М-даааа!!Памперсите ни ги вкараха с демокрацията,защото бяха наясно колко ще се оа.....каме!!!
133
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, приемам забележката за памперсите. Значи *** те е отгледала с перящи се парцалчета. Цялата ти индустрия се крепеше на руски суровини. Кабелното производство(имахме...) Електронното, енергетиката, химията, металургията, военното, корабното(имахме) автомобилното, вагоностроителното, дървообраборването... Пътищата са правени с руски суровини и все още се правят. Магистралите ;)))Каквото се сетиш. Явно в порт не си влизал никога. А от индустрия разбираш колкото и от всичко останало ;)))
132
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изобщо не бъркам германците с червената армия. Печатарниците за български левове са били в германските камиони. Това е довело до липса на ВСИЧКО в българия и до това кокошка да струва колкото кон. Има много истории писани за това. Няма добруващ съюзник на Германия в исторически план. Никога не е имало и няма да има. Защото Германците нямат съюзници. Вземи Полша за пример. Твърде явен при това. Дори и в момента ги крепят американските, а не германските инвестиции.
131
3
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Аграр, ходил ли си на някое товарно пристанище по онова време, или още си акал в памперси?--------------------310 Тогава нямаше памперси не помниш ли, нямаше и разни с крилца и без крилца . Памперса дойде с демокрацията . Както и много други неща . Внасяхме от СССР примерно за Кремиковци въпреки ,че през цялото време работеше на загуба и ни тровеше
130
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарите са в Германия и наскоро затвориха завода за дизелови двигатели във Варна за да си продават своите. Някога спряха АЕЦ козлодуй за да ни приемат, а после казаха, че нямали такова изискване. А Русия пак експлоатира Европа, защото може. И спира вноса от там. По разбираеми причини. Ще купува само това, което не си произвежда сама, а скоро то никак няма да е много. Защото им е изгодно. И евтино. А и Китай е наблизо.
129
2
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
А за купонната система след ВСВ - след германците в България и жито за посев не е останало, камо ли трактори и каквото и да е било друго---------------------307 Молля , Альото , май бъркаш германците с Червената армия
128
1
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Ами имаше време, в което 80% от руския износ за България отиваше за реекспорт. А това значи единствено, че цената му е била под светъовните цени. Аз лично знам за разлики от 7 до 30 ПЪТИ.--------------------какъв продукт альо
127
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аграр, ходил ли си на някое товарно пристанище по онова време, или още си акал в памперси? Товарите на 90% бяха от Русия. И после - реекспорт. Нещото, което крепеше партията на активните борци. Такива като дядо ти.
126
2
 
4
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
EUExports - partners:United States 17.1%, China 8.5%, Switzerland 7.8%, Russia 7.2%, Turkey 4.4% (2013 est.)Imports - partners:China 16.1%, United States 11.4%, Russia 11%, Switzerland 5.9%, Norway 4.3% (2013 est.)304 Ако разбираш от тези числа ще видиш, че педи санкциите Русия наистина е експлоатирала ЕС защото търговското салдо на ЕС е отрицателно 7,2%-11% / а за България е 1:10 ужас / но със Щатите не стоят така нещата там и ЕС България имеме ПОЛОЖИТЕЛНО салдо 17,1% - 11,4%Статистика
125
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами имаше време, в което 80% от руския износ за България отиваше за реекспорт. А това значи единствено, че цената му е била под светъовните цени. Аз лично знам за разлики от 7 до 30 ПЪТИ. альо. А специално петрола, ядреното гориво, някои съровини за електронката(тогава имахме) и цветните метали ни ги даваха почти като подарък. А за купонната система след ВСВ - след германците в България и жито за посев не е останало, камо ли трактори и каквото и да е било друго. Аз помня как всичко идваше.
124
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Полша и прибалтийските страни викат вълка в кошарата си.Каквото човек сам си направи и цяло село не може.
123
4
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
303 Какво ти е давала без пари бе альо , кога е било това . дори петролът и винаги е бил над световни цени и е измама че сме реекспортирали петрол . За това ли имаше 10 гоини сле войната КУПОНЕН режим въпреки че България на практика почти не участва във ВСВ за разлика от останалите страни . Но всичко заминаваше за Москва за да ги храним тези
122
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Одисей, пак си разбрал грешно. Русия и САЩ наистина са съюзници, но не по начина, по който го описваш. И двете са се съюзили да изстискват Европа и са доста ефективни. Едните си продават стоките, другите суровините. Стоките на първите идват от Китай, а суровините на другите са собственост единствено на Земята. Държавите са временно явление. Тоест, И русия, и САЩ продават на Европа нещо, което не е тяхно за колосални суми.А САЩ се опитват да продават и неефективно оръжие. Русите им помагат ;))
121
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами едва ли някой освен теб и мечтателите виждат Русия в изолация. И така ще е много дълго време. някъде до края на съществуването. Причината е проста - за да съществува индустрията има нужда от много неща. А те са в Русия ;))) А тя има бомби и не дава нищо за без пари. Навремето даваше, ама едни хора пълни с идеи като тебе решиха, че не им е нужно и взеха че станаха евроатлантици. И сега заради тея хора пълни с идеи страда цяла България ;))
120
2
 
3
 
! Отговори
до 299 преди 7 години
Струва ми се у че и вие нещо сте изперкал....
119
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво можеш друго да очакваш от страна,в която основен спонсор на Конгреса й и президентската институция е военно-промишленият й комплекс!!Тези оръжия дрънкане и бази искат,тези войници разкарване по континенти за да върви алъш-вериша!!Да натоварим па и партньорите от НАТО с оръжие струващо милиони долари на завишени цени с начало на производство на всичките от 80-те години на миналия век на цена на ново-супееер!!Само да успеем да излъжем някой,пък балами бол,с лопата да ги ринеш по Европата!!