Светът отбеляза 1 май с традиционни демонстрации

В Истанбул имаше сблъсъци, в Париж - засилени мерки за сигурност
Обновена: 1 май 2016 20:23 | 1 май 2016 20:16, Анисия Иванова
51

Москва. Снимка: Reuters

Традиционни демонстрации по случай 1 май се състояха днес по света със сблъсъци в Истанбул и при засилени мерки за сигурност в Париж, където не мина без инциденти, обобщава Франс прес.

В Истанбул полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне множеството на няколко места в най-големия турски град, особено около популярния площад Таксим.

В Русия близо 100 000 души, според полицията, взеха участие в голям парад в Москва, организиран на Червения площад, размахвайки знамена и балони под стените на Кремъл, напомняйки за манифестациите от времето на СССР.
В Полша кортеж от няколко стотин демонстранти, събрали се във Варшава по призив на синдиката Общополско споразумение на профсъюзите (OPZZ) и лява партия, преминаха спокойно из столицата.

В Мадрид няколко хиляди души, сред които генералният секретар на Социалистическата партия Педро Санчес и лидерът на Обединената левица Алберто Гарсон, участваха в шествие, водено от основните синдикати, обявили се срещу бедността и социалното изключване и настояващи за труд и права.

В Италия трите основни синдиката (Обща италианска конфедерация на труда, Италианска конфедерация на профсъюзите на трудещите се и Италиански съюз на труда) организираха съвместна демонстрация, която премина с дъжд и без инциденти по улиците на северозападния град Генуа, в присъствието на около 5000 души. В Рим за тази вечер е планиран голям рок концерт на площада пред базиликата Свети Йоан Латерански, популярно място за синдикални сбирки.

В Швейцария първомайски демонстрации имаше или бяха предвидени на 50 места, най-вече в Женева и Цюрих, под ръководството на синдикатите, срещу социалната несправедливост, понижението на пенсиите и дясното мнозинство.

За злоупотреби бе подаден сигнал в град Лимат в нощта на събота срещу неделя.
В Южна Корея десетки хиляди протестираха срещу обявена реформа на условията на труд - проект на президентката Пак Гън-хе и нейната консервативна партия, предвиждащ да улесни уволненията на служители.
Във Франция празникът на труда премина при особено напрегната обстановка, след двумесечни протести срещу проектозакона за трудова реформа и редица демонстрации, съпътствани с насилие. Общо шествие на синдикатите, обединени за първи път от седем години, започна късно следобед при засилен полицейски контрол. Скоро след това се стигна до инциденти.

Младежи с качулки и шлемове замеряха с бутилки и други предмети силите на реда, крещейки "всички мразят полицията". Изблиците бяха ограничени, а останалите хиляди демонстранти шестваха мирно.

В Австрия канцлерът социалдемократ Вернер Файман бе посрещнат от викове "оставка" при обръщението си към около 80 000 души във Виена, опитвайки се да защити политиката за мигрантите и заетостта на голямата коалиция с християндемократите, на която е начело.

Денят на труда, който се празнува в редица държави, се заражда в Чикаго през 1886 година по инициатива на синдикално движение, настояващо за осемчасов работен ден, припомня АФП. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: демонстрации1 май
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
ПО света обикновено на тази дата профсъюзите протестират само в Москва и в София празнуват и забележете у нас профсъюзния ден се отбелязва от ПАРТИЯ , тотално сбъркана схема . А за Сталин и Че няма какво да пишем , там случаите са неспсяеми
20
4
 
4
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Няма по голяма олигофрения от руската . По света независимо дали одобряваме или не на този ден излизат истински работници и техните профсъюзи . А в Москва излизат пак военни с униформи и какво синдикално движение има в Русия , че нещо не се сещам . Руси и профсъюзи хахахаххаххахаах
19
0
 
1
 
! Отговори
Професор преди 7 години
до АнтисоросоидШшт! Не ме издавай бе!
18
3
 
4
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Какви трудещи са тези шапкари с униформите на първата редица в Москва , та те са тунедяци които цял живот са цицали от държавата
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те комунистите парите ви окрадоха, поробиха ви и изгониха децата ви, вие сега, че си взели един празник мрънкате.
16
1
 
12
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 7 години
Не се заяждайте с професора. Той прави иронични коментари. Иначе положението на работещите не само в България, но и в Европа се влошава непрекъснато. Има реална опасност да се върнем 100 назад във времето на т.нар. ,,Дикенсов капитализъм ".
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първи май може и да не е комунистически празник, но пък комунистите много лицемерно си го присвоиха и дори днес продължават да го използват за долнопробната си пропаганда
14
6
 
2
 
! Отговори
До 17 преди 7 години
Всеки който създава безредици, чупи и се държи агресивно, полицията е длъжна да го млати другарю, това е нейна основна функция!
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в Париж полицаите млатят с ритници жени протестиращи. Нашите евро-медии мълчат.
12
8
 
2
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Я не ми говорете глупости! 1 Май си е комунистически празник. Аз лично съм махал на Другаря Живков на площада!
11
5
 
2
 
! Отговори
По делата ще ги позн преди 7 години
Видяхте ли ги тази година русофилите (социалисти). На Великден (нали са "православни") и на избухването на Априлското въстание (нали са големи "родолюбци"), те си празнуват интернационалния първи май и си пеят бежбожно "Ние сме на всеки километър".
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много миролюбива дописка за Париж, много! А реалността е друга (предава се на живо в момента) - камъни, сълзотворен газ ...
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес работниците нищо общо с онези от 19 век, някак си този празник е леко архаичен. днес на него се изявяват единствено разни червени кукловоди, аутсайдери и хипита, които пък нямат нищо общо днешните работещи.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПрофесорПрофесоре, професоре ... Да беше чел малко повече и щеше да разбереш, че първата 1 майска манифестация е била в УСА, организирана от профсъюзите!Ама само с лозунги не става, трябва и четене!
7
11
 
2
 
! Отговори
Професор преди 7 години
1 Май е комунистически празник. Всички които се осмелят да празнуват в Белене да гледат прасета!
6
2
 
2
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 7 години
Хубаво празнуват хората, ама аз не разбирам що стоят на студено на площада? Като ще празнуват, да си наемат по едно хотелче в Тайланд, може и на Малдивите. Да отидат там с чартъра, може да вземат и 2-3 от работничките в цеха, да е социално така, пък и охраната ще се радва. Секретарката да я вземат и нея, да си поръчат да им докарат със самолета от Архангелск прясно хайверче; черен хляб от Хамбург (по-добре цялата фурна с пекарите да вземат, че да е пресен); чилийско вино...Да празнуват после!
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На този ден се чества всичко друго, но не и труда.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 5Като са скарани с труда защо са силно развиваща страна а трудолюбивите българи са все в дъното
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам как е другаде но в Истанбул демонстрантите носят плакати със сърпове и чукове и изображения на Ленин. Жандармерията ги бие яко. Мой роднина беше там на екскурзия през 2006 и се озовал насред множеството. Почнали да го налагат и него полицаите и той изкарал Бг-паспорта и крещял - "АЗ СЪМ ТУРИСТ"... вече не пътува в Турция.
2
1
 
0
 
! Отговори
За бачкаторите преди 7 години
Брав.о!о