Светът отбеляза 1 май с традиционни демонстрации

В Истанбул имаше сблъсъци, в Париж - засилени мерки за сигурност
Обновена: 1 май 2016 20:23 | 1 май 2016 20:16, Анисия Иванова
51

Москва. Снимка: Reuters

Традиционни демонстрации по случай 1 май се състояха днес по света със сблъсъци в Истанбул и при засилени мерки за сигурност в Париж, където не мина без инциденти, обобщава Франс прес.

В Истанбул полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне множеството на няколко места в най-големия турски град, особено около популярния площад Таксим.

В Русия близо 100 000 души, според полицията, взеха участие в голям парад в Москва, организиран на Червения площад, размахвайки знамена и балони под стените на Кремъл, напомняйки за манифестациите от времето на СССР.
В Полша кортеж от няколко стотин демонстранти, събрали се във Варшава по призив на синдиката Общополско споразумение на профсъюзите (OPZZ) и лява партия, преминаха спокойно из столицата.

В Мадрид няколко хиляди души, сред които генералният секретар на Социалистическата партия Педро Санчес и лидерът на Обединената левица Алберто Гарсон, участваха в шествие, водено от основните синдикати, обявили се срещу бедността и социалното изключване и настояващи за труд и права.

В Италия трите основни синдиката (Обща италианска конфедерация на труда, Италианска конфедерация на профсъюзите на трудещите се и Италиански съюз на труда) организираха съвместна демонстрация, която премина с дъжд и без инциденти по улиците на северозападния град Генуа, в присъствието на около 5000 души. В Рим за тази вечер е планиран голям рок концерт на площада пред базиликата Свети Йоан Латерански, популярно място за синдикални сбирки.

В Швейцария първомайски демонстрации имаше или бяха предвидени на 50 места, най-вече в Женева и Цюрих, под ръководството на синдикатите, срещу социалната несправедливост, понижението на пенсиите и дясното мнозинство.

За злоупотреби бе подаден сигнал в град Лимат в нощта на събота срещу неделя.
В Южна Корея десетки хиляди протестираха срещу обявена реформа на условията на труд - проект на президентката Пак Гън-хе и нейната консервативна партия, предвиждащ да улесни уволненията на служители.
Във Франция празникът на труда премина при особено напрегната обстановка, след двумесечни протести срещу проектозакона за трудова реформа и редица демонстрации, съпътствани с насилие. Общо шествие на синдикатите, обединени за първи път от седем години, започна късно следобед при засилен полицейски контрол. Скоро след това се стигна до инциденти.

Младежи с качулки и шлемове замеряха с бутилки и други предмети силите на реда, крещейки "всички мразят полицията". Изблиците бяха ограничени, а останалите хиляди демонстранти шестваха мирно.

В Австрия канцлерът социалдемократ Вернер Файман бе посрещнат от викове "оставка" при обръщението си към около 80 000 души във Виена, опитвайки се да защити политиката за мигрантите и заетостта на голямата коалиция с християндемократите, на която е начело.

Денят на труда, който се празнува в редица държави, се заражда в Чикаго през 1886 година по инициатива на синдикално движение, настояващо за осемчасов работен ден, припомня АФП. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: демонстрации1 май
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 7 години
Денят на труда, който се празнува в редица държави, се заражда в Чикаго през 1886 година по инициатива на синдикално движение, настояващо за осемчасов работен ден. В България 130 години по-късно на много места се работи 10-12 часа без осигуровки или с осигуровки на 4 часа.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във Франция са богати - на задържаният за атентатите му плащат адвокат и имат пари да плащат на полицаите за да бият протестиращите. Продължавайте в същия дух! Скоро робите послушковци само ще опаковат фурми и банани и ще складирват внесената продукция от Китай. Да ни е честито новото колониално европейско блато. Алчност и омраза към собственото си население. Да видим на какво ще заприлича Европа в скоро време - на Африка или на Близкия Изток!
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В Истанбул полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне множеството на няколко места в най-големия турски град, особено около популярния площад Таксим."Oтново ни занимават с анадолски изцепки, които не ни интересуват. Мюслите ако искат да се самоизбият. Нас ни интересува какво става в Европа, а не в Азия.
38
4
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
Колкото повече стачки, толкова повече роботи в бъдеще и липса на работа за обикновения човек.Трябва да се търси златната среда инъче ще сме с пръст в *** след 30-40 години.
37
1
 
6
 
! Отговори
с преди 7 години
То опозиция няма ти синдикати искаш,а медиите са в тотален слугинаж към диктатора!
36
2
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Правилно казват,че на лъжата краката са къси ,но затова пък не са мързеливи.На този ден робите отбелязват Рождения Ден на Робовладелеца.Много отдавна Празникът на труда е празник на Откровенната лъжа.С труд се постига ПЕНСИЯ , а не както казват ВСИЧКО. Намерили кого да лъжат.
35
3
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Правилно казват,че на лъжата краката са къси ,но затова пък не са мързеливи.На този ден робите отбелязват Рождения Ден на Робовладелеца.Много отдавна Празникът на труда е празник на Откровенната лъжа.С труд се постига ПЕНСИЯ , а не както казват ВСИЧКО. Намерили кого да лъжат.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Земята не е Светът бе, алоууу! Вие журналистите съвсем се изпозабравихте!
33
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във всички западноевропейски столици и големи градове се провеждат големи ТРАДИЦИОННИ тържества и манифестации на трудещите се. Много по-добре посетени от руските...Ама пустата демократична преса се е взряла в таз разпадаща се Русия! Е да си работник в България не е лесно, но Човек ако иска може да е работник някъде където това е нормално и може да празнува спокойно на 1ви май без да го анатемосват мутри и злобари - НА ЗАПАД! честит празник
32
1
 
3
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 7 години
До ОдисейСъвременните Китай и Русия са не по-малко КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ, ЛИБЕРАЛНИ държави от останалите по света. Иначе си е факт, че в Поднебесната империя работниците заспиват от преумора на поточните линии във фабриките на западните компании. На тях естествено не им пука. В Руската федерация подобно на България има плосък данък, който е в угода на тамошната олигархия.
31
4
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
33 Запознай се със социалната политика в Китай или Русия и тогава пиши.
30
2
 
2
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
РУСИЯ------НЕ Е "СВЕТА"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!АЙДЕ , НЕ БЪРКАЙТЕ ПОНЯТИЯТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!
29
1
 
6
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 7 години
До ОдисейИ какво излиза накрая - че правата на работниците са най-добре защитени в тоталитарните държави.
28
2
 
4
 
! Отговори
Revolution_ преди 7 години
Капиталистически св--ини експлоатират обикновените хората.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а ЗАЩО В |БЪЛГАРИЯ СИНДИКАТИТЕ НЕ ОРГАНИЗИРАХА МАНИФЕСТАЦИЯ ? ЗАЩОТО ЗАЩИТАВАТ САМО ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ. ИЛИ ПРОСТО СА ЗАБРАВИЛИ ЗА ТОЗИ ПРАЗНИК И БОРИСОВ НЕ ИМ Е НАПОМНИЛ. ВПРОЧЕМ ТОЙ СИ ПОЧИВА В ЕДИН МАНАСТИР.
26
0
 
11
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 7 години
Впрочем, 60-часовата работна седмица е реалност в България.
25
6
 
4
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
В бившия социалистически блок Първи май е важен празник. В СССР и КНР той е отбелязван някога дори с военни паради.Празникът е честван и в Нацистка Германия под името Имперски трудов ден (Reichsarbeitstag)Да ви звучи случайно познато
24
1
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне 4 души
23
3
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
26 Ми ако са създавали безредици ще ги бие , не знам какъв е случая, но 1 май не е за цветя и балони а за отстояване на права . Така са го създали преди повече от 100 години в Щатите .
22
1
 
8
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 7 години
До ОдисейНа теб все Русия ти е в устата! По-добре коментирай как френската милиция бие протестиращите срещу 60-часовата работна седмица. Тукашните медии мълчат като нас***и.