Ситуацията в Сирия - извън контрол за много неща

САЩ ще чертаят пътна карта с безопасни зони заедно с Русия
Обновена: 2 май 2016 20:07 | 2 май 2016 20:07, Веселина Йорданова
44
Ситуацията в Сирия - извън контрол за много неща
Снимка: БТА

Ситуацията в Сирия в много отношения е извън контрол, заяви днес пред журналисти в Женева американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от Франс прес.

Кери се срещна днес със саудитския външен министър Адел ал Джубейр и със специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура. Той каза, че е постигнат напредък в изготвянето на план за намаляване на насилието в сирийския град Алепо, но е необходима още работа, предаде Асошиейтед прес.

"Има няколко предложения, които ще бъдат направени на основните играчи", каза Кери след срещата си с Мистура. Той не уточни какви са тези предложения, но каза, че ще се обади по-късно днес на руския си колега Сергей Лавров и че Мистура отива утре в Москва за преговори.

Съединените щати смятат да начертаят заедно с Русия подробна карта, на която да определят "безопасни зони". Цивилните и членовете на умерената опозиция ще могат да намерят убежище там от постоянните нападения на армията на Асад, която твърди, че се бори с терористи, отбеляза АП.

Не е ясно дали Русия ще се съгласи на такъв план или дали може да убеди правителството на Асад да не напада тези зони. Според американски източници тези безопасни зони ще бъдат всъщност зони, забранени за полети.
Американският държавен секретар обаче каза, че не може да обещае успех, тъй като това е "конфликт, който в много отношения е излязъл извън контрол и който тревожи всеки човек по света".

Той отбеляза, че спирането на огъня, което бе договорено през февруари с посредничеството на Русия и САЩ, се спазва в някои части на Сирия, но разкритикува ситуацията в Алепо. В този град, каза Кери, сирийският режим умишлено бомбардира три клиники и голяма болница, убивайки лекари и пациенти.

Повече от 250 цивилни, включително около 50 деца, загинаха след 22 април, когато бяха подновени бойните действия в Алепо. Повечето от тях загинаха вследствие на въздушни удари, нанесени от самолетите на режима в нарушение със споразумението за спиране на огъня, отбеляза АФП.

"Двете страни - опозицията и режимът - допринесоха за този хаос и ние ще работим интензивно през следващите часове в опит да спрем бойните действия", каза Кери.

"Русия и САЩ се споразумяха да има повече служители в Женева, които да работят 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата", за да следят по-добре дали се спазва спирането на огъня.

"Ще опитаме през следващите часове да видим дали можем да стигнем до споразумение, с което не само да изправим на крака режима на спиране на бойните действия, а и да създадем път, който да следваме, за да може тишината да не трае само ден или два", каза също Кери. Това по думите му е необходимо за откриването на нов кръг преговори в Женева.

Третият кръг преговори между режима и опозицията започна в Женева на 13 април и приключи на 27 април. Основите представители на опозицията напуснаха масата за преговори в знак на протест срещу влошаването на хуманитарната ситуация и нарушаването на режима на спиране на огъня.

След като разговаря днес с Кери, специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура също потвърди, че ще бъде увеличен броят на служителите в мониторинговия център в сградата на ООН в Женева, който следи дали се спазва прекратяването на огъня в Сирия, предаде ТАСС.

По-рано днес Кери се срещна в Женева и с министъра на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр, който каза, че Рияд е готов да изпрати специални части в Сирия в състава на ръководената от САЩ коалиция, предаде ТАСС.

"Ако ръководената от САЩ коалиция изпрати сухопътни войски в Сирия, то Саудитска Арабия е готова да изпрати специални части. Това няма да е едностранен ход, а част от усилията на ръководената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", допълни той.

Джубейр се закани, че сирийският президент Башар Асад ще бъде държан отговорен за въздушните удари в Алепо и ще бъде отстранен от власт или чрез политически процес, или насила, цитира думите му АП. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: СирияДжон Кери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
ОСМАН преди 7 години
Ще СТАНЕ ТОВА КОЕТО ЕРДОГАН ИСКАШЕ. .ЖАЛКО ЗА ЖЕРТВИТЕ. ГОСПОД ЩЕ НАКАЖЕ РУСКАТА ГАД ЗА ЖЕСТОКОСТИТЕ ИМ. НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯ...
32
0
 
1
 
! Отговори
aetfgw преди 7 години
da go mahat toq markuch
31
0
 
3
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Защо съюзът между Иран, Ирак , Сирия и Русия не е коалиция ,а Сауд и САЩ са коали -при положение ,че Сауд е най -диктаторската държава ? Каква е разликата между Сауд и С Кореа? Стговор: В С Кореа няма бурки !
30
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Светлото бъдеще на две поколения диктатори бащата и син Асад в братска руско сирийска дружба още от времето на ссср
29
11
 
1
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Мдаа...прилича на окупационните зони след ВСВ. Малко и на преговорите за Полша. Как пък не се научиха, че с руснаците не се преговаря така? Там има преговори с нож в ръката.
28
0
 
4
 
! Отговори
hohle преди 7 години
Всички тук получават сводките на ГРУ. Брейй..
27
11
 
9
 
! Отговори
Добро Утро преди 7 години
Това Турция го предлага от 5 години насам .......
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Koj ti kaza
25
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Клекнаха на Путин измръзналите кравари.СЛАВА РОССИИ!
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обама и Кери.,както и ООН И ЕС са също толкова виновни за войната в Сирия и невинните жертви на радикалния ислям както и ислямските престъпни терористи,които те финансират с милиони,снабдяват с оръжия и фалшива про-ислямиска анти-семитска андти-христянска политика в Близкия изток и по целия свят са виновни за леглизирането на престъпления срещу човечествтото на ислямистите особено в земята наСирия и на Израел,чиято свята земя ООНсе опитват да ограбят в полза на ислямски 'палестински' араби.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека да си пишат врели некипели-цялотоцивилизовано човечество знае, че Плевнелиев има послдната дума за това какво ще се случва по света.
22
1
 
21
 
! Отговори
Демократ, либерал преди 7 години
Днес Плевела е разговарял 4 часа по телефона с Кери и още 3 часа с Путин, дал е зелена светлина и на едните и на другите за тази пътна карта.
21
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Войната в Сирия скоро няма да свърши, в складовете има още много бомби .Сащ, , русия и всички останали държави имат интерес да има война за тях е важно да избият мюсюлмани, лошото е че Асад им се върза на тяхната игра. ТОВА Е КРЪСТОНОСЕН ПОХОД.
20
9
 
8
 
! Отговори
Гербераст преди 7 години
Тази новина е сгрешена, винаги съм вярвал, че САЩ ще чертаят пътната карта съвместно с Плевнелиев или Боко, а пък те с руската ***, позор.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анон преди 7 години
До Анонимен 20"Голтак" ще си след като вместо да работиш, пишеш глу.пости по форумите.
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мен ми хареса фразата "основните играчи".Тя е показателна за това какво е отношението на господата от елита към драмата на милиони сирийци в момента-това е просто игра, нищо лично.
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 18 Избивате се помежду си ,земите не са ваши и също си мръсен неверник за всички останали.
16
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АЛЕПО ГО "освобождават".......ВЕЧЕ ОТ 2-ГОДИНИ ......А , ОТ МИНАЛОТО ЛЯТО И С БРАТСКА РУСКА ПОМОЩ!ОТ БОРБАТА ЗА "ОСВОБОЖДЕНИЕТО" МУ --.НЕ ОСТАНА И КАМЪК , ВЪРХУ КАМЪК..ХА,ХА,ХААААА...КОГАТО , ИЗРАВНЯТ РУСНАЦИТЕ АЛЕПО СЪС ЗЕМЯТА И ГО ПОКРИЯТ С ГРОБИЩА ......СМЕТАЙТЕ , АЛЕПО ЗА... "ОСВОБОДЕН"!РУСНАЦИТЕ ...УМЕЯТ ДА "ОСВОБОЖДАВАТ".....ха,ха,ха,ха,хааа.....ТАКА НИ ОСВОБОДИХА И НАС НА 9.09.44г....ОТ ПАРИТЕ , ИМОТИТЕ НИ И СВОБОДАТА НИ!!!ТАКА , СЕГА СМЕ --ПОСЛЕДНИТЕ "ГОЛТАЦИ"..НА ЕС!
15
3
 
30
 
! Отговори
Джим Кери преди 7 години
Ситуацията в Сирия в много отношения е извън контрол: създадохме гражданска война в Сирия да свали Асад и да го змаени с марионетно правителство- провал, създадохме ИД да свалят Асад- провал, направихме коалиция против ИД, която всъщност трябваше да свали Асад- провал, руснаците се включиха и ни объркаха плановете, възнамерявахме да приватизираме сирийския петрол- пак провал, Асад го даде на руснаците.
14
1
 
22
 
! Отговори
***** преди 7 години
На всякъде,където искат да свалят режими положението е"извън контрол"жалко за децата на тези държави.