Какво да се прави със съсипания Близък изток?

Старата колониална рамка очевидно вече не работи
5 май 2016 21:50, Елка Василева
52
Какво да се прави със съсипания Близък изток?
Снимка: архив, Reuters

Този месец се навършват 100 години от споразумението "Сайкс-Пико", с което бяха създадени Ирак, Сирия и други нестабилни държави от съвременния Близък изток. През последните няколко седмици се появяват сериозни нови доказателства - ако изобщо има нужда от още доказателства, че старата колониална рамка, изградена от Великобритания и Франция, не работи, пише Дейвид Игнейшъс във "Вашингтон пост".

Ирак и Сирия се разпадат. Ирак на практика е разделен на три воюващи района: сунитска област, управлявана от "Ислямска държава"; кюрдска мини държава, която е почти автономна; и зона от столицата на юг, контролирана от оглавявания от шиитите режим. Подобна фрагментирана структура виждаме и в Сирия. И в двете страни централното правителство на практика не действа.

От планинската си щабквартира тук, която гледа към Ербил, кюрдският съветник по националната сигурност Масрур Барзани съвсем откровено казва, давайки ни интервю: "От 100 години в Ирак има система, която сега се проваля. Ирак никога не е бил изграден върху правилните основи. Той е бил изграден, за да служи на интересите на великите сили. Сто години провал са достатъчни. Сега е необходимо да проучим нови възможности."

Подобно мнение, че Ирак и регионът са на кръстопът, изразява и бившият министър-председател на регионалното правителство на Кюрдистан и бивш вицепремиер на Ирак Бархам Сали. Разговаряхме в Сюлеймания, на 90 мили югоизточно оттук, където той сега ръководи Американския университет на Ирак-Сюлеймани.

"В случая не става дума за промени в състава на правителството", настоява Сали. "Установената от САЩ политическа система след 2003 г. се срива. Това е нова ера. Изборът е между хаотично разпадане на райони, контролирани от военни командири, и евентуално договаряне на нов конституционен ред, който да създаде по-децентрализиран, конфедеративен Ирак."

По време на посещението ми в Ирак чух подобни мнения от всички кюрдски лидери, с които се срещнах, и от някои сунити. Според тях Ирак и Сирия се намират в повратна точка. Непосредственият приоритет е да бъде разгромена "Ислямска държава".

Но САЩ би трябвало да разговарят със съюзниците си за бъдеща политическа структура - алтернатива на "линиите в пясъците", прокарани от сър Марк Сайкс и Франсоа Жорж-Пико, и на злополучния американски опит за неоколониализъм след 2003 г.

Ако търсите модел за това как САЩ да мислят креативно за поправянето на тази катастрофа, погледнете американската политика през 1944 г. До победата във Втората световна война оставаше една кръвопролитна година. Но президентът Франклин Д. Рузвелт беше проницателен и бе започнал да мисли внимателно за институциите, които да поддържат мира и благоденствието след войната. До края на онази година започна подробно планиране на Международния валутен фонд, Световната банка и Организацията на обединените нации.

Ето едно предизвикателство за остатъка от мандата на президента Обама и първите месеци от управлението на следващия президент: започнете да изграждате основите на нов ред в Близкия изток, който може да доведе до подобряване на сигурността, управлението и икономическото благополучие - за сунити, шиити и кюрди, а също за по-малките малцинства, вплетени в тъканта на региона. Помогнете на народите на този съсипан регион да изградят и поддържат действащи управленски структури.

Кюрдите може скоро да наложат разглеждането на този въпрос с референдум, на който ще попитат народа си дали иска независим иракски Кюрдистан. САЩ би трябвало да подкрепят подобен процес, но ако - само при това условие - той бъде създаден чрез постигнато с преговори споразумение с централното правителство в Багдад.

Много сунитски и шиитски лидери в Ирак ми казват в лични разговори, че подкрепят идеята за нова конституция на един конфедеративен Ирак, който да включва сунитско регионално правителство, както и кюрдско. Подобни преговори за широка федеративна или конфедеративна структура за Сирия би трябвало да бъдат част от политическия преход и там.

Опитите за слепване на парчетата и създаване насила на унитарни държави просто няма да проработят. Америка опита и се провали в Ирак. Сега и Иран установява, че не може да поддържа реда там. Това е поуката от хаоса и хулиганството, до които се стигна миналата седмица в доминирания от шиитите иракски парламент, а тези събития до голяма степен си бяха вътрешна разправия между самите шиити.

"Иранците допускат същите грешки като САЩ след 2003 г.", обяснява виден иракчанин. "Те се намесиха твърде активно. Мислеха, че могат да постигнат всичко. Но шиитският монолит се разпада."

Оправянето на съсипания Близък изток е работа за цяло поколение. Но САЩ, Европа, Русия, Саудитска Арабия и Иран вече трябваше да са започнали спешно да мислят с хората в Сирия и Ирак за нови структури, които най-сетне да поправят грешките и несправедливостите отпреди век.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Европа преди 7 години
Три воюващи племена:сунити;шиити;кюрди. От кое племе са бежанците?!....
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До сега ги знаеха като сунити и шиити,а сега има и някакви други те пък какви са,протестъри ли са като се събират чрез посредници и агенти,и търчат за наша сметка дето вярваме в Христос синът на нашия главнокомандващ и земен баща Йосиф като генералисимус.
31
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Просто трябва да бъдат оставяни сами да се оправят
30
0
 
18
 
! Отговори
Сигурно преди 7 години
Е какво излезе, че тези " НЕСТАБИЛНИ ДЪРЖАВИ" бяха "СТАБИЛИЗИРАНИ" от САЩ и *** ИМ с бомби, оръжие и унищожение.
29
1
 
8
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До СОЛОМОН. Хм, колелото на историята се върти и има цикличност на събитията, разбираш ли какво искам да кажа. Че събития, случили се преди време неминуемо ще се повторят, ако се появят подходящи условия. Е, създават се условия за възраждане на Райха!! Ще има нов Фюрер и хотел Бухенвалд ще отвори врати!! Ако това безумие не бъде спряно, много скоро точно това ще се случи, националистическите партии взимат връх в Европа, въпрос на време е да се намери подходящия Лидер!!!
28
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стаия Завет роди религията. Първото прошествие беше излизането на боговерците от Египет.То беше малко. По късно, 300 години след Исус, християнството направи кръстоносен поход и взе много жертви по пътя си. Нарекоха го Второ прошествие. Днес е дошло времето на третото прошествие. Похода на последователите на Мохамед мюсюлманите в наши дни започнаха своя поход. Искаме или не искаме в Библията е написано. Това ще стане!
27
1
 
16
 
! Отговори
Хилари преди 7 години
Поръчкова статия, подготвяща ни за идеята, че след изборите САЩ ще преначертават границите в райони, които те самите са тласнали към хаос.
26
3
 
22
 
! Отговори
СОЛОМОН преди 7 години
Прочетете и запомнете добре това което ще ви напиша Нито Русия, нито Америка, нито Израел съсипаха Близкия Изток. Това което става днес е по план на Катар и Саудитска Арабия. Потомците на тези които създадоха исляма днес много успешно разшириха своите територии. С преселение превзеха европейските земи. До сега нито един преселнически поход не е бил така успешен.Забравете за Европа! За последните 30 години в Европа мюсюлманите надхвърлиха 50 милиона. Тези хора не се изпаряват а се множат.
25
4
 
15
 
! Отговори
Fuu преди 7 години
Има една държава, която се мисли за госодар на всички. Тя решава кой да е на власт и кой не.. Питайте ги тях! Те извличат дивидент от сртаданието на милиони..
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Незнам дали Близкия Изток е съсипан, но на мен ми се струва че Близкия Запад е по-съсипан. Така че е по добре да плачем за Близкия Запад превзет от ислямисти и мюсюлмани.
23
22
 
2
 
! Отговори
от Сащ преди 7 години
Русия го съсипа, сега да го оправя. Аз пари за близък изток не давам.
22
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСАЩ съсипаха близкия изток. Сега добре, че е Русия да се намеси да оправи положението. САЩ разделят, Русия събират.---------Чигун , ти направи ли си труда да прочетеш,поне три изречения ?
21
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Покрай Близкия изток започна изпълнението и на втория план - ислямизацията на Европа. Преместването на милиони араби, афганистанци и пр. ислямисти е добра планирано унищожаване на християнска Европа. Ние сега ще забраним бурките, ама техният броя расте, а ние намаляваме. А в Европае до края на тази година ще се родят 300-400 хиляди деца, защото всичките тези арабки са вече забременени. Това е и планът - *** се размножават в геометрична прогресия.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 28 -АМИ ТО КОГАТО ГОВОРИМ ЗА САЩ И АНГЛИЯ ТРЯБВА ДА РАЗБИРАМЕ ЕВРЕИТЕ.
19
0
 
11
 
! Отговори
Един там преди 7 години
Толкова много глупости на едно място... Хора, мислете с главите си... Времето на щатите изтече. Единствения начин, да отсрочат края си, е унищожаването ( на създадената от тях) "обединена" европа..В момента се случва точно това... Из въздуха се носи мирис на барут...
18
2
 
17
 
! Отговори
Турчина Мехмед преди 7 години
Ще ви кажа следното! Близкият изток не само няма да се оправи, а напротив, всичкото това насилие ще се пренесе в Европа. Това което стана с Шарли Ебдо и в Брюксел е само предвестник на събитията.
17
2
 
25
 
! Отговори
муспи преди 7 години
Хахаха - австрийци, руснаци и англичани?! За евреите нито дума, за световните тартори от основаването на този кръг на ада? Кой разруши Австроунгарската империя? или тя сама се закри! Кой направи Англия най послушната колония на световното еврейство и Лондон столица на спекулациите? А кой устрои Октомврийската революция, разруши Русия и я набута в най голямата война в историята, за да защитава еврейските интереси подложени на Голяма опасност от Велик Фюрер?!
16
1
 
16
 
! Отговори
Grom преди 7 години
Те така и с Балканите направиха. Точно преди 100 г. Главни действащи интриганти винаги са били австрийците, руснаците и англичаните!Създадоха изкуствената ВеликаСлавия, а после реваха, че липсвала хуманност и демократизация. И ги бомбардираха даже!
15
0
 
17
 
! Отговори
европа преди 7 години
Кво има да се прави,ние само можем да се радваме че не сме родени в някои от тези държави защото сега щяха да стрелят по нас или да ядем бомби,а някакви хора в далечни стран щяха да пишат коментари за нашата съдба.Грозна работа.
14
5
 
21
 
! Отговори
Русия преди 7 години
Борците за мир ФАЩ,Гейсъюза и ОТАН унищожиха милиони деца !