Синът на шофьор на автобус управлява Лондон

Новият кмет Садик Хан иска да направи града "по-справедлив"
77
Синът на шофьор на автобус управлява Лондон
Снимка: БТА

Садик Хан бе избран за кмет на Лондон в петък, 6 май. 45-годишният син на пакистански имигранти стана първият мюсюлмански кмет на западна столица, наследявайки Борис Джонсън, който заемаше кметския поста през последните осем години.

Още по темата
Лондонският кмет има по-малко правомощия от нюйоркския си колега (лондонските райони играят по-голяма роля), но Хан ще определя цялостна стратегия за град, който има решаваща роля за икономиката на Великобритания и който има ключова роля за световните финанси.

Градът също така се сблъсква с огромни предизвикателства: жилищен балон, претоварена и скъпа транспортна мрежа и нарастваща пропаст между бедни и богати, пише Ивана Котасова, Си Ен Ен мъни.

Евентуална подкрепа за излизането на Великобритания от ЕС на референдума по-късно тази година, може да навреди на икономиката му.

Без конкуренция като бизнес столица на Европа, Лондон изпревари миналата година Ню Йорк като най-големия световен финансов център за 2015 година, според проучване на Z/Yen.

При все това 27% от 8,6 милиона жители на британската столица все още живеят в бедност, според Trust for London, благотворителна организация, която работи за намаляване на неравенството. Макар заетостта да нараства непрекъснато броят на хората от работещи семейства, живеещи в бедност, скочи със 70% през последното десетилетие.

Хан, който е правист, занимавал се с човешките права, преди да влезе в политиката, заявява, че иска да направи Лондон "по-справедлив и по-равнопоставен". Това са трите начина, с които планира да постигне целта си.

Чуждестранните инвеститори няма да могат да избират първи нови апартаменти

Повишаването на наемите и недостигът на жилища бяха доминиращи теми в предизборната кампания. Хан обвини британското правителство за кризата, заявявайки, че то е позволило на чуждестранните инвеститори да изкупуват жилища в Лондон, използвайки ги като "златни тухли" за трупане на активи.

Притокът на пари от чужбина подпомогна повишаването на цените на жилищата, които станаха доста скъпи за мнозина. Средната цена на жилище през март достигна 534 785 британски лири (774 500 долара), което е скок с 14% на годишна основа и около 15 пъти повече от средната заплата в Лондон. Средното равнище на наемите в Лондон сега е 62% от средните доходи, според Хан.

Хан обещава да не се позволява предприемачите в строителния сектор да продават жилища преди да са построени на чуждестранни инвеститори. Той иска да накара предприемачите да дадат право на лондончани първи да избират нови жилища преди да ги предложат на чужди купувачи.

Данъчни облекчения за компаниите, които плащат по-високи заплати

Според Trust for London заплащането на близо 700 000 работещи, или около 20% от всички работни места в града, е под минималното, необходимо за покриване на разходи за живот. За Лондон минималната заплата за покриване на разходите е 9,40 британски лири на час (13,60 долара). Националната минимална заплата е 7,90 британски лири.

Хан иска да насърчи работодателите да плащат доброволната минимална заплата. Той казва, че ще предложи данъчно облекчение за малките компании, които плащат по-високата минимална заплата. Хан също така е на мнение, че тя трябва да бъде повишена до 10 британски лири на час (14,50 долара).

Цените в метрото ще бъдат замразени

Цените на билетите в метрото, автобусите и влаковете в Лондон са сред най-високите в света, а въпреки големите инвестиции през последните години в нови линии и станции мрежата става все по-натоварена заради нарастващото население.

Хан, който беше държавен министър, отговарящ за транспорта през 2009-2010 година, обещава да замрази цените на градския транспорт в Лондон, като същевременно продължи инвестиционната програма за модернизиране на транспортната мрежа.

Той заявява, че може да изпълни обещанието си като намали прахосването на средства за бюрокрация и като намали възнагражденията за консултанти. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: лондонСадик Хан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 37!Ето виждатели кьде гршите б......станците!Че човек го сьдите по цвета на кожата!
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 35Може би Цар Симеон ама е било отдавна и от тогава само маскари. Умният човек се ръководи от универсалния принцип за причината и следствието.
35
3
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
E и?!
34
3
 
27
 
! Отговори
ксенофоб преди 7 години
Ама Пулев добре изкара киpтa на оная бpикeта, а?
33
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бай *** пак се изказва без да са го питали
32
2
 
20
 
! Отговори
Булгар преди 7 години
Доган управлява България две десителетия а британците тепърва избраха първия си кмет мюсюлманин!!!Ха-ха-ха....
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен34Кои бе брато?Ти видял ли си умен БГ министър, откакто ги избираме като прежди? ... по цветоеАз такъв не съм виждал.Всякакви калинки, попови прасета и т,н. земноводни ***(извинявам се за правописа, ама роботчетата ме поправят)
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 32Това се получи заради някои много умни български родолюбиви министри по онова време които обявиха война на Америка. Умният българин винаги гледа следствието а причината червеи я яли. Ето ги резултатите от едно време та до днес!
29
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лондон съвсем изтърва сапунчето май......и били велики с КРАЛицата си..Ба си беззъбльовците, дето бомбардираха баби и деца в София и пускаха от самолети (заедно с американците) играчки-бомби, та да осакатеят децата ни.. А сега ние тичаме да им работим, щото плащат.А те плащат, щото са се из.***.тили и не могат да работят.
28
3
 
23
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
И какво като е син на шофьор на автобус? На Тиквата баща му да не е Стивън Хокинс?
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идва ред и на София да се управлява от син на строители гурбетчии от Родопите или от Делиормана.....стига с тия кражби и корупции от все и едни хищници....крайно време е и в крадливия и корумпиран катун София да има ред,дисциплина и справедливост за разпределението на държавни пари София и бедната провинция....катуна София НЕ Е България
26
1
 
12
 
! Отговори
бг преди 7 години
Пореден ход напред на Илюминатите.
25
0
 
10
 
! Отговори
Турчина Мехмед преди 7 години
Ще видите как след 20 години Европа ще едно блато. Ще затънем в тресавището на собствената си глупост.
24
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоз го назначиха за кмет така както назначиха Барак Обама ,Бойко Борисов без избори а със изборни машинации.Днес на автобусите във Лондон имаше надписи Аллах е велик на арабски.
23
8
 
10
 
! Отговори
Тико преди 7 години
Който е живял на Запад знае, че децата на имигрантите учат много по-здраво от местните - така че тази новина може да звучи като сензация само в държави като нашата.
22
4
 
12
 
! Отговори
Йово преди 7 години
Кмета на Лондон преди час е обявил че от утре се забраняват поздравите от вида HI И HELLO, заменя се с Селям Алейкум. Забранява се посещаване на катедрали и църкви а само на джамии. Всички английски имена се заменят с Арабски. Петък се обявява за почивен ден и ден за молитва към Аллах. Всеки които не е съгласен с новите правила ще бъде обявен за враг на исляма, Анти либерал, Комунист, Анархист, Расист и не толерантен към другите.
21
1
 
20
 
! Отговори
ПЕРА, С ТЕБ СМЕ преди 7 години
ПЕТЪР НИЗАМОВ - ПЕРАТА ПРЕЗИДЕНТ!БЪЛГАРИЯ В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ !!!!*
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лондон е един голям балон, който съвсем скоро ще се спука. Всичко е на бизнес основа и всичко е сведено до търговия и пари. Проблемът е когато лапачите станат повече от носачите. Изборът на кмет беше наказателен вот към управляващите, заради нарастващата пропаст между бедни и богати. Той беше умело избран от лейбъристите - син на имигрант и мюсюлманин, за да може да привлече повече гласове. Британците и те като нас с негласуването си дадоха наказателен вот срещу себе си.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
скоро ще излезем от арабския съюз, гдето днеска празнуваха, че Русия ги освободи
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
новата бритиш мода са чаршафите! британците са супер! и щатниците също