След нова война няма да има кой да марширува на парада

В Русия започнаха празненствата за Деня на победата
9 май 2016 09:42, Елка Василева
344
След нова война няма да има кой да марширува на парада
Снимка: архив, Reuters

Денят на победата е сред централните теми на електронните медии в Русия. "Свободная преса" помества фоторепортаж от репетиции за тържествени паради в различни руски градове. "Аргументи и факти" информира на сайта си за почти трихилядно шествие в далекоизточния град Южносахалинск - първата в страната акция "Безсмъртен полк", чиито участници носят портрети на свои роднини, сражавали се с нацистките войски.

Над 100 души събра вчера подобна акция във Вашингтон, такива прояви имаше също в Киев, Мадрид, Баку, Пекин и в Кипър. Днес патриотичното движение "Безсмъртен полк" организира шествия във всички руски градове и в още 26 държави. Тази година се очакват двойно повече участници, отбелязва изданието.

"Ден без Победа" е заглавието на материал в "Лента", описващ "как Киев се бори с празника 9 май". На държавно равнище бе решено страната да се откаже от термините "Велика Отечествена война" и "Ден на Победата"; сега в Украйна има "Ден на победата над нацизма във Втората световна война", при все че тя е приключила на 2 септември 1945 г., пише електронният вестник.

Според "Лента" миналата година Киев е направил опит "по принцип да отнеме победата от Русия" и да обяви Украйна за победителка във войната, а тази година "по възможност игнорира празничната дата" с "минимум официални протоколни прояви, никакви отвъдокеански гости". В Украйна дори "Знамето на Победата е категорично забранено от т. нар. закон за декомунизацията", се казва в статията.

Руският президент Владимир Путин поздрави по случай 71-ата годишнина от Победата лидерите на повечето страни от ОНД и ръководителите на Абхазия и Южна Осетия. Поздрави също гражданите на Грузия и на Украйна, но остави без поздрав грузинския и украинския лидер, посочва "Лента" в друг материал.

Москва признава двете отцепнически грузински територии за независими държави и не поддържа дипломатически отношения с Тбилиси от времето на въоръжения конфликт през 2008 г.; отношенията й с Киев се влошиха във връзка с анексията на Крим от Русия през 2014 г. и твърденията на украинските власти, че подкрепя проруските сепаратисти в Донбас.

Авторът на трети материал в "Лента" се обявява против "ежегодните, ритуални, неотменяеми като парада идеологически препирни" във връзка с днешната годишнина в публичното пространство на Русия. Споменава по-специално протестите из социалните мрежи, публикувани от майки, "страшно нежелаещи такава участ за своите дечица. Казват: нека да пропагандираме мир, а не готовността на едно дете да умре за победата".

Тези майки "бяха разпънати на кръст от патриотичните войни, излегнали се вкъщи по канапетата, бяха заклеймени и наречени врагове на народа", напомня публицистът. Ако в Русия "не бъде спряно лумпенизирането на 9 май, ще ни бъде стократно по-трудно да разкажем на своите внуци и правнуци каква е била тази война", добавя той.

"Взгляд" анализира системите за подпомагане на ветераните в Русия и другите страни победителки въ Втората световна война. Основната разлика е, че в Руската федерация липсва специално ведомство - единен център, който да се занимава с проблемите на участвалите във войната. Властите компенсират това, като тълкуват широко понятието ветеран, редовно индексират плащанията и въвеждат нови привилегии. Някои от тях впрочем твърде трудно стигат до тези хора - все още не са отпуснати примерно жилища на всички ветерани от Великата отечествена, изтъква "Взгляд".

Ветеранът Борис Стамблер споделя в "Газета", че и днес ще гледа "военния парад на Червения площад, колоните с танкове, самоходни оръдия и тактически ракети", но подчертава: "Днес тези картинки не будят у мен голям ентусиазъм. Зная добре какво значи война и колко е различна от красивите картинки по телевизията".

Деветдесет и еднагодишният бивш гвардеец от Червената армия се обръща към световните лидери с призив да спрат новата оръжейна надпревара. "Създавате бомба, която със сигурност ще избухне и ще унищожи бъдните поколения. След една нова война вече няма да има кой да марширува на парад на победата", предупреждава той.

Авторът напомня, че общата заплаха от страна на нацизма е накарала навремето бившите съюзници да забравят противоречията помежду си. "За да предотвратим нова война помежду си и да се обединим срещу общите заплахи на тероризма и световния джихадизъм, трябва пак да станем съюзници в единен отбранителен блок. Такъв блок може да бъде създаден на базата на НАТО, в него да членуват и Русия, и Китай", твърди той.

"Идеята може да се стори някому странна", за целта ще потрябва политическа воля, може би и референдуми в няколко страни, но преди време руският лидер Владимир Путин допускаше федерацията да влезе в НАТО, а Китай "просто не може да не бъде част от една система за международна сигурност", пише авторът на "Газета".

"Ще се намерят естествено умници, които ще нарекат идеята ми безумна, но тогава искам да чуя какъв изход предлагат те самите. Нека да кажат своята дума онези, които днес още не подозират, че ще станат "пушечно месо", майките и бабите, чиито деца и внуци може да загинат в огъня на войната", добавя руският ветеран.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още по темата: Ден на победатаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИСТИНАТАчемодан, вакзал, масква
208
4
 
28
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 7 години
Божията истина е, че НАТО наруши договорката и се прилепи до руските граници. Русия е подложена на икономически, политически и военен натиск. Но БОГ ще им помогне, защото истината е на тяхна страна. Америка са убийци и грабители на целия свят. Вижте какво направиха с България. Унищожиха всички предприятия и ни наводни ха с долнопробни стоки, веригите изнесоха парите. Това искат да направят и с Русия, ама НАНАЙЦИ!!!
207
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има идея Русия да влезе в НАТО начело с Путин, а за главен инквизитор сатрапа Асад с помощник за мокрите поръчки Кадиров !
206
3
 
16
 
! Отговори
МЕРИ преди 7 години
До МУЖИКВ САЩ никой не преиграва и не говори за въоръж.и война като в МОСКВА.ДА ТЕ НЕ ГОВОРЯТ ЗА ВОЙНА. САМО РАЗКАТАВАТ МАЙКАТА НА ЦЕЛИЯ СВЯТ - "ПУСТИННА БУРЯ" "АРАБСКА ПРОЛЕТ"....КОЙ ДРЪНКА ОРЪЖИЕТО ДРУГАРЮ МУЖИК ???
205
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се споменава, дали Путин е поздравил донецката и луганската НР, които също са взели участие във ВСВ !
204
5
 
19
 
! Отговори
МЕРИ преди 7 години
ПОКЛОН ПРЕД БРАТЯТА РУСИ !ОТКЪДЕТО И ДА ГО ПОГЛЕДНЕШ НА ИЗТОК Е БЛАГОРОДСТВОТО И ЛЮБОВТА КЪМ РОДИНАТА А НА ЗАПАД РАЗПАДА НА ВСИЧКО....СЕГА ВЕЧЕ И В БУРКИ...
203
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другаря Путин стърчеше твърде самотен защо ли
202
9
 
6
 
! Отговори
Kazak преди 7 години
Rusia praznuva praznika na eu. :-)
201
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До така е 25524.май - Париж - по повод превземането на Бастилията.6 май София - Гергьовден - Ден на храбростта.и т.н.
200
16
 
13
 
! Отговори
Родолюбец преди 7 години
Искам само да попитам всички червени другари и другарки, съветофилите от Атака и останалите подобни недоразумения: как може да издигате в култ и да боготворите сатрапа Сталин, избил и заточил по лагерите на смъртта милиони руснаци и православни духовници, унищожил най-големият православен храм в Русия "Христос Спасител" и извършил куп други престъпления и кощунства?!?!?! Същият този престъпник, който беше в съюз с омразната ви Америка през ВСВ и дори беше любимец на Рузвелт!!!
199
4
 
9
 
! Отговори
Do 247 преди 7 години
Za usa teatara s isliamska darjava ...li?! Ili za kreditite na usa da gledam tam?!
198
8
 
23
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 7 години
Ето и този важен ден соросотутките работят на двойна надница в услуга на фашизма и мракобесиетоналагано от краварите над мирното човечество!!!!!!!!!!!!!!!!!ФАЩ-ЧУМАТА НА НАРОДИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!
197
12
 
24
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Платени русофоби, заливате се от помия да кълнете. Всички до един ще измрете безчестно и гроб даже няма да имате. Вие сте бацили и болезнотворни микроби на България. Слава на Русия. Русия е велика.
196
7
 
16
 
! Отговори
БГ преди 7 години
1941г СССР е напълно неподготвен за WW2, немците ги хващат по бели ***. Победата се дължи както на героизма на 20-те милиона загинали, така и на жестокостта и човеконенавистническата теория на нацизма, пред която соц. идеите и гоненията изглеждат като детска песен.
195
10
 
17
 
! Отговори
Родолюбец преди 7 години
Да, руснаците победиха Хитлер и фашизма, но кога ще се освободят от юдео-болшевизма, под чието робство са от 1918 г. до днес?!?!?!
194
19
 
11
 
! Отговори
Стефан преди 7 години
Русия прекалява с тези паради и напомняне на велика победа, защото такава няма?? Хората в победена Германия живеят в пъти по - добре от обикновените хора в Русия. През 1941 г. СССР е 200 милионна държава и въоръжена до зъби, благодарение на военния си комунизъм, подчинен на пролетарската революция, която трябва да обхване целия свят. Какъв е проблема 200 милионна държава да победи Германия която е с население 80 милиона малка територия, която в последствие ще бъде сравнена със земята.
193
9
 
9
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 246Я прегледай нета за пропагандни филмчета и снимки на западно оръжие. Освен това разбираш ли че САЩ има в МОМЕНТА 10-12 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ ВОЕНЕН БЮДЖЕТ ОТ "Милитатизирана" РФ -за 2016 година РФ ще получи 100-110 самолета, 80-90 хеликоптера, 5-6 кораба и подводници и докато новите семейства бронемашини не преминат държавни изпитания само ще модернизира стари СССР оръжия
192
1
 
4
 
! Отговори
Souz mir преди 7 години
Offshornite zaspali germanski kapitali ot 2 svet. voina zaedno s drugi offshorni zaspali kapitali ot eu i usa izlizat ot prinuditelnata koma...i iskat da si igraiat na belledance, samba i chachacha na svetovnia pazar...voila...
191
25
 
4
 
! Отговори
РОССИЯ! преди 7 години
Тези нежни момченца ще разтворят дупета и ще победят турския аскер. По пет на ***!
190
18
 
7
 
! Отговори
За родину! За путину преди 7 години
Толкова съм патриотично развълнуван, имам чувството че всичките танкове могат да ми влязат отзад!