След нова война няма да има кой да марширува на парада

В Русия започнаха празненствата за Деня на победата
9 май 2016 09:42, Елка Василева
344
След нова война няма да има кой да марширува на парада
Снимка: архив, Reuters

Денят на победата е сред централните теми на електронните медии в Русия. "Свободная преса" помества фоторепортаж от репетиции за тържествени паради в различни руски градове. "Аргументи и факти" информира на сайта си за почти трихилядно шествие в далекоизточния град Южносахалинск - първата в страната акция "Безсмъртен полк", чиито участници носят портрети на свои роднини, сражавали се с нацистките войски.

Над 100 души събра вчера подобна акция във Вашингтон, такива прояви имаше също в Киев, Мадрид, Баку, Пекин и в Кипър. Днес патриотичното движение "Безсмъртен полк" организира шествия във всички руски градове и в още 26 държави. Тази година се очакват двойно повече участници, отбелязва изданието.

"Ден без Победа" е заглавието на материал в "Лента", описващ "как Киев се бори с празника 9 май". На държавно равнище бе решено страната да се откаже от термините "Велика Отечествена война" и "Ден на Победата"; сега в Украйна има "Ден на победата над нацизма във Втората световна война", при все че тя е приключила на 2 септември 1945 г., пише електронният вестник.

Според "Лента" миналата година Киев е направил опит "по принцип да отнеме победата от Русия" и да обяви Украйна за победителка във войната, а тази година "по възможност игнорира празничната дата" с "минимум официални протоколни прояви, никакви отвъдокеански гости". В Украйна дори "Знамето на Победата е категорично забранено от т. нар. закон за декомунизацията", се казва в статията.

Руският президент Владимир Путин поздрави по случай 71-ата годишнина от Победата лидерите на повечето страни от ОНД и ръководителите на Абхазия и Южна Осетия. Поздрави също гражданите на Грузия и на Украйна, но остави без поздрав грузинския и украинския лидер, посочва "Лента" в друг материал.

Москва признава двете отцепнически грузински територии за независими държави и не поддържа дипломатически отношения с Тбилиси от времето на въоръжения конфликт през 2008 г.; отношенията й с Киев се влошиха във връзка с анексията на Крим от Русия през 2014 г. и твърденията на украинските власти, че подкрепя проруските сепаратисти в Донбас.

Авторът на трети материал в "Лента" се обявява против "ежегодните, ритуални, неотменяеми като парада идеологически препирни" във връзка с днешната годишнина в публичното пространство на Русия. Споменава по-специално протестите из социалните мрежи, публикувани от майки, "страшно нежелаещи такава участ за своите дечица. Казват: нека да пропагандираме мир, а не готовността на едно дете да умре за победата".

Тези майки "бяха разпънати на кръст от патриотичните войни, излегнали се вкъщи по канапетата, бяха заклеймени и наречени врагове на народа", напомня публицистът. Ако в Русия "не бъде спряно лумпенизирането на 9 май, ще ни бъде стократно по-трудно да разкажем на своите внуци и правнуци каква е била тази война", добавя той.

"Взгляд" анализира системите за подпомагане на ветераните в Русия и другите страни победителки въ Втората световна война. Основната разлика е, че в Руската федерация липсва специално ведомство - единен център, който да се занимава с проблемите на участвалите във войната. Властите компенсират това, като тълкуват широко понятието ветеран, редовно индексират плащанията и въвеждат нови привилегии. Някои от тях впрочем твърде трудно стигат до тези хора - все още не са отпуснати примерно жилища на всички ветерани от Великата отечествена, изтъква "Взгляд".

Ветеранът Борис Стамблер споделя в "Газета", че и днес ще гледа "военния парад на Червения площад, колоните с танкове, самоходни оръдия и тактически ракети", но подчертава: "Днес тези картинки не будят у мен голям ентусиазъм. Зная добре какво значи война и колко е различна от красивите картинки по телевизията".

Деветдесет и еднагодишният бивш гвардеец от Червената армия се обръща към световните лидери с призив да спрат новата оръжейна надпревара. "Създавате бомба, която със сигурност ще избухне и ще унищожи бъдните поколения. След една нова война вече няма да има кой да марширува на парад на победата", предупреждава той.

Авторът напомня, че общата заплаха от страна на нацизма е накарала навремето бившите съюзници да забравят противоречията помежду си. "За да предотвратим нова война помежду си и да се обединим срещу общите заплахи на тероризма и световния джихадизъм, трябва пак да станем съюзници в единен отбранителен блок. Такъв блок може да бъде създаден на базата на НАТО, в него да членуват и Русия, и Китай", твърди той.

"Идеята може да се стори някому странна", за целта ще потрябва политическа воля, може би и референдуми в няколко страни, но преди време руският лидер Владимир Путин допускаше федерацията да влезе в НАТО, а Китай "просто не може да не бъде част от една система за международна сигурност", пише авторът на "Газета".

"Ще се намерят естествено умници, които ще нарекат идеята ми безумна, но тогава искам да чуя какъв изход предлагат те самите. Нека да кажат своята дума онези, които днес още не подозират, че ще станат "пушечно месо", майките и бабите, чиито деца и внуци може да загинат в огъня на войната", добавя руският ветеран.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още по темата: Ден на победатаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До DO 174 И от кой ще те "защити" НАТО? От Ердоган ли ще те "защити"..... Ердоган!?
148
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 185 ***, за разлика от нас Турция и Гърция не съкратиха армиите си! Явно малко ти е било малко 7 /седем/ века робство /опс... присъствие/ за да ти уври мозъка!? Казва се ... респект, когато притежаваш собствена боеспособна армия! Сега "респектираме" с гейпаради! Не е пазила никой, освен собствените ни граници, ама това днешните третополови няма как да го разберете!
147
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много знаят всички форумци тук. Искат силна и голяма армия.С какви пари и с какъв ресурс???Да храним още 100 хиляди мързеливци като полицаите ли? И ние, останалата активно работеща част от населението да ги изхранваме, включая с крадливите политици.За това са военните съюзи като НАТО.Като искате братска матушка, отивайте да живеете там...ще се върнете с 200, точно след месец, като усетите путинския рай, с външните тоалетни и мизерията...
146
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Маршируващите се хилеха като ол.гофрени, така им бяха заповядали. Едно момиче с плакат от Безсмъртния полк каза, че това на плаката не му е роднина, но ... от юридическия факултет му го дали. Младите хора ги е срам да лъжат ама явно ако не носиш плакат на площада, няма заверка на семестъра.
145
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слава на Православието во веки !
144
8
 
8
 
! Отговори
Родолюбец преди 7 години
Болните червени мозъчета и извъртелите се на 180 градуса атакисти издигат в култ сатрапа Сталин, избил и заточил по лагерите на смъртта милиони руснаци и православни духовници, и разрушил най-големият православен храм в Русия "Христос Спасител".На тези безмозъчни другарчета изобщо не им е ясно, че между русофил и съветофил-сталинист няма абсолютно нищо общо. Наистина жалка и тъжна картика
143
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Вярно ли, бе?а дано и това стане
142
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слава на Русия.
141
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямам никакво желание да храня 120 000 армия, за да пази южния фланг на руската геополитика. Съвсем комфортно ми е да си живея в мир със съседите, вместо да ми искат открит лист и изходна виза, ако искам да отида до Тасос, Анталия или Охридското езеро.
140
13
 
9
 
! Отговори
DO 174 преди 7 години
До АнонименОще един милеещ по соца.Каква армия сме имали, бе?Ти помниш ли и знаеш ли, изобщо? Едно селяни и мързеливци, които изобщо ако беше започнала война, направо не ми се мисли.Защо ти е голяма армия? От 7млн души- 2,5 пенсионери, 2млн. ***, 1млн деца...колко човека армия искаш ти на такава държава??Ние сме в НАТО. И да, според договора ни с тях, те ще ни защитават при случай на конфликт.Но, на вас проблема ви е, че искате СССР да ни защитава, нали?? Искате си комунизъм.
139
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 175да не показхме защото няма какво да показваме
138
3
 
15
 
! Отговори
Oleee преди 7 години
За разлика от авторката, тиквата и онова нещо, не чух и не видях, че нато е враг и се водят хибридни и всякакви войни. Иначе авторката е л к а продължава да търси под вола теле. П О Д Л О Г И !!!
137
7
 
18
 
! Отговори
Вярно ли, бе? преди 7 години
СЛЕД НОВА ВОЙНА, САЩ ИЗЧЕЗВАТ ОТ ЛИЦЕТО НА МАЙКАТА ЗЕМЯ! И СОРОСШТИ, КАТО ВАС СЪЩО! :)))))))))))))))))))))))))))))))))
136
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България няма защо да се срамува, че е била съюзник на Третия райх. Такова е било времето, както каза по повод клането в Катин руският президент.
135
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес е .........День Победы!Станете на крака и почетете героичните руски войни които спасиха света от кафявата чума.
134
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашия парад беше по-хубав и не показахме най новите си системи оръжие. Последно поколение водни пистолети и дървени кончета.
133
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подписалите се в он лайн подписката във фейсбук България да напусне ЕВС и НАТОО и да се присъедини към Евразийскя съюз надхвърли 350 хиляди души,като всекидневно продължава да расте броя на подписващие се под тази подписка..
132
5
 
8
 
! Отговори
Родолюбец преди 7 години
"Човек е толкова руснак, колкото е православен, и толкова православен, колкото е монархист" Ф.М.ДостоевскиЕ има ли днес истински руснаци и руски народ?!?!?!
131
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много хубав парад както всяка година! За да знаят западните талибани какво ги чака ако някой ден им скимне в третополовите ГМО мозъчета да повторят авантюрите на Наполеон и Хитлер.
130
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Майката и бащата на Станишев са били активни борци-македонисти ако не ви е известно. На русофилите акоим кажат от Москва да си изядат лйното, и това ще направят.