Обама ограничи вноса на антики от Сирия

Така US президентът се бори с Ислямска държава
Обновена: 10 май 2016 07:29 | 10 май 2016 07:21, Петя Славова
21
Обама ограничи вноса на антики от Сирия
Снимка: архив, Reuters

Президентът Барак Обама свиква днес Съвета по национална сигурност, за да обсъди със съветниците си усилията на Съединените щати в борбата с Ислямска държава, съобщи Белият дом.

"Заседанието е от поредицата срещи на Съвета за национална сигурност през последните месеци в Белия дом и в редица министерства и агенции, сред които Централното разузнавателно управление, Държавния департамент и министерството на отбраната, посветени на нашата кампания срещу терористичната групировка", гласи декларация на Белия дом, цитирана от Ройтерс

Обама подписа закон за затягане на ограниченията на вноса на антични предмети и произведения на изкуството от Сирия, предаде Асошиейтед прес.
 
Законът бе гласуван в двете камари на Конгреса миналия месец. Вносителите му заявиха, че Ислямска държава и други въоръжени групировки печелят милиони долари от продажбата на изключително ценни творби и артефакти на черния пазар. Част от купувачите са в Америка, а с парите от тези продажби се финансира насилие, добавя АП.
 
"Трябва да направим всичко възможно, за да пресечем ресурсите на терористичната група", каза конгресменът републиканец Елиът Енгъл, цитиран от БТА.
 
Новият закон забранява в Съединените щати да се внасят и продават археологически или етнологични предмети, изнесени от Сирия. Изключение може да има в случаите, когато собственици на такива предмети и произведения на изкуството искат временно да ги държат в САЩ, за да ги опазят.
 
Ограниченията ще останат в сила, докато продължава гражданската война в Сирия. Съветът за сигурност на ООН поиска правителствата по света да съдействат за пресичане на източниците на финансиране на Ислямска държава, като наложат ограничения над търговията с антични предмети и културни ценности от Сирия и Ирак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоа черния дефакто без да се усети си признава че досега са внасяли квото са могли да докопат от Сирия
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГлОпаците винаги пишат кодирано. Като четеш руснаците, разбирай американците.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМЕРИКАНЦИТЕ СА СИ КРАДЦИ - МУЗЕИТЕ ИМ СА ПЪЛНИ С КРАДЕНИ АНТИКИ
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМИ ТЕ ВЕЧЕ ДОБРЕ ОГРАБИХА И ИРАК И СИРИЯ. ТАКА ЧЕ ЗАБРАНАТА Е ДОСТА ЛИЦЕМЕРНА.
12
1
 
2
 
! Отговори
ОП преди 7 години
ТОЗ КЛЕПОУХИЯ КАТ ГО ВИДЯ И ПРЕД ОЧИТЕ МИ ИЗПЛУВА ЧЕРВЕНА ФУГА НА ЧЕРНА ПЛОЧКА.
11
0
 
4
 
! Отговори
яснооо преди 7 години
Те временно ..такова..ще ги държат там ,за да ги пазят..Както пазят златото на сума ти държави ..там били на сигурно място..Голяма борба. Писна му на света от тези лицемерни и крадливи янки ,а те се имат за най-велики
10
1
 
6
 
! Отговори
zeus преди 7 години
ООН още преди години ограничиха износа на антики от Сирия с резолюция, Обама много късно се е сетил, може би просто потока на антики към САЩ вече е секнал или пък всичко е изнесено вече?
9
6
 
1
 
! Отговори
Diam преди 7 години
Happy birth day na bg prezident Plevneliev!:-)
8
1
 
14
 
! Отговори
глОпаци преди 7 години
Сега стана ясно къде отиваха всички реликви и кой финансира терористите!Когато руснаците изчистиха Палмира и вече няма нищо за крадене, забраниха вноса.Тея толкова са глОпави, че сами осветлиха схемата на финансиране на терористите!
7
1
 
11
 
! Отговори
да преди 7 години
даааа....точно таказа това когато превзеха Багдад първата им работа на щатските варвари беше да разграбят съкровищата на Багдатския музей и да ги отнесат в Америка
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сетила се Мара да се побара.Поредното лицемерие и интриганство на Б.Дом,
5
2
 
12
 
! Отговори
анкета преди 7 години
Кенийската мамуна за мене е:1.Слаба ракия и кукла на конци(+)2.Независим и силен президент(-)
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко години умуване му бяха необходими, за да вземе решение да ограничи пладнешкия грабеж? И забележете - той го ограничава, а не го прекратява.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много късно бе-цял свят видя и разбра че САЩ са създали и поджкрепяли ИД -военно и политически...така че вече е късно да сваляте позора от лицето си,г_да американци.
2
1
 
20
 
! Отговори
Защо чак сега преди 7 години
Това САЩ нетрябваше ли да го направи преди още 4-5 години_____нали от тогава е американската коалиция за борба с ИД....Или просто се видя пак лицемерието на САЩ....
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те за това ли ги е страх да започнат сухопътна акция, че после не могат да си внесат главите обратно.