Македония позволи марихуаната за медицински цели

Билката влиза в аптеките след броени дни
Обновена: 15 май 2016 10:18 | 15 май 2016 10:03,
63
Македония позволи марихуаната за медицински цели
Снимка: Ройтерс, архив

Македонският министър на здравеопазването Никола Тодоров обяви в събота, че медицинската марихуана ще бъде достъпна в аптеките в цялата страна от края на май тази година, предаде агенция Xinhua, цитирана от "Фокус".

Тодоров заяви пред репортери, че измененията в Закона за контрол на наркотиците и психотропните вещества са позволили използването на продуктите от канабис за медицински цели за "хора, страдащи от сериозни заболявания, като например злокачествени заболявания, множествена склероза, ХИВ и епилепсия".

Македонското министерство на здравеопазването и Агенцията за лекарствени продукти и медицински изделия ще поканят чуждестранни експерти, които ще обучат местните медицински специалисти и фармацевти за безопасната и ефективна употреба на продуктите от канабис, добави Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
7
 
3
 
! Отговори
ЕИМ преди 7 години
Щом допуснахме Македония да ни изпревари и в тази област. Значи наистина много, ама много сме зле. Ми ся? Ко ши прайм с македонските дечица. Сите ще станат наркомани. Леле мале.
30
0
 
5
 
! Отговори
Наука...биач преди 7 години
До АнонименСамо да те светна, първо тъй нареченото олио "масло" се извлича от главите /семенниците на женското растение, главно/. Второ точно тези "глави" се пушат. Трето ОБРАЗОВАЙ/ТЕ се малко преди да нападате, тезите не издържат konop.bg/article/16/kanabinoidi-i-tehnite-svojstva
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, то може да е най-полезното нещо на света, може да е и единственото лекарство за много хора, може и кой знае колко още приложения да има, за които дори не знаем, ама дайте да го държим забранено, щото така сме си свикнАле. Тука е пълно с ретарди, на които някакво растенийце им е най-големият проблем. Смешници.
28
2
 
6
 
! Отговори
Dumbass преди 7 години
До ДодоА ти си ограничен, май нз за изследванията и проучванията в/у растението, доказано е че спира разрастването на раковите клетки/ спира деленото им/...Не осведоменият индивид си остава *** и ограничен. Но както се казва: "Там където се намесила природата и медицината е безсилна "
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Марихуаната още от древни времена се използвала за лечение. Но някои са се сетили че може да се използва и за напушване. Лечебното действие не е от пушенето а от сока който се извлича от листата и стеблата на това диво растящо растение. А тези които искат да заприличат на олиго.рени може да сушат листата и да ги пушат.
26
1
 
3
 
! Отговори
Викодин853Хидрокодон преди 7 години
Аз употребявам оксикодон редовно но искам хидрокодона да се узакони в България. Обичам да пукам само хапове. Трева съм употребявал много пъти ама не ми харесва не е мой тип, даже известно време внасях хашиш в БГ.
25
4
 
6
 
! Отговори
retard преди 7 години
До АнонименПърво прочети малко за растението, прочети от колко хилядолетия се използва в медицината направата на дрехи, платна за кораби, корабни въжета, изработването на хартия по евтин вариант. Забраната на канабиса, тръгва от корпурациите, които произвеждали хартия. От векове е билка това, че съвременният свят и лепват такъв етикет е др. въпрос....
24
4
 
8
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Марихуаната трябва да се узакони напълно в България .Много земеделци ще отглеждат скъпата билка ще изнасяме и така ще се подобри драстично живота в България .Само масово производство и обширни плантации могат да ти извадят от Вечната икономическа криза и то до година 2
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Там е на юг вирее
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само така може да се живее в един измислен свят и това лекарство е нужно на много гоуеми макета.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До вчера беше наркотик,от днес вече е билка...Значи марихуана може,тютюн не може..
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А и не мисля че фармацевтично обработената трева ще задоволи стандарта за "напушване" на често употребяващите с висок толеранс които са експериментирали с над 10 сорта. Онова по аптеките ще им е много "лабаво" и мисля че Българския тревоман ще продължи да се придържа към уличната превъзходно чиста семка.
19
3
 
5
 
! Отговори
Бай Онзи преди 7 години
До Анонимен 39Абе *** Ганьовски, кой си ти и кой иска да работи при теб? Аз работя за огромна чужда компания, някой ден в офиса , някой ден дистанционно , пуша си нонстоп и си комуникирам редовно със западните колеги. С клиенти и *** селски шефове като теб нямам работа, я отиди да мисли кой да наемеш за 500 лева заплата , мухъл смачкан. Първо изкарай ми заплата около 2 бона и тогава може и да помисля дали да те напсувам и откажа офертата ти. :)
18
2
 
5
 
! Отговори
Единствения с мозък преди 7 години
Като чуят "легализация на тревата" си мислят че ще могат да я купуват свободно от всяка лавка като хляб и да си пафкат в кафета, барове и публични места без да бъдат обезпокуени, което не е така!! Дори и да е легално то е за медицински цели, само фармацевтичните компании ще имат лиценз за разпространение и те ще плащат данък, а на улицата тревата си остава нелегална!! А и не мисля че фармацевтично обработената трева ще задоволи стандарта за "напушване" на често употребяващите с висок толеранс.
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
незнам колко трябва да са ти ограничени мисловните процеси за да пишеш 5 пъти че с легализирането на марихуаната мафията си легализира престъплениятакак точно логически стигна до този извод?
16
1
 
1
 
! Отговори
SeoKungFu преди 7 години
Ае не е точно по темата, но като икономическо наблюдение - взаимовръзката от преобладаването на ретардарони всред населението, които ненавиждат канабиса и слабия, умряло-замрял бизнес климат, сравнено с обратното разпределение в мощните икономики по света...
15
1
 
3
 
! Отговори
SeoKungFu преди 7 години
До Анонимен 39Ти, който не си искал да наемаш някой на работа, задавал ли си си въпроса дали някой себеуважаващ се човек би искал да работи за теб ?
14
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наркоманчетата изпаднаха в екстаз. Само дето не се замислят - дори и да се легализира треволяка, аз дали ще взема наркоманче на работа? Никога. Както не вземам и алкохолици. Тревоманите е време да осъзнаят, че са ***, като алкохолиците. И да се лекуват от зависимостите си, вместо да *** на умряло за легализация.
13
2
 
8
 
! Отговори
лупи преди 7 години
Кога ще ги стигнем македонците?
12
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Защо се коментира пушене тук. А и статията никак не обхваща темата. Не става ли въпрос за масло от растението, то е с лечебен ефект при ракови заболявания